Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις και η φιλοσοφία διεκδίκησης μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα


Για τον κλάδο και το δημόσιο σχολείο

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η διεκδικητική στάση που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, φέρνει αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα είναι και η συζήτηση των νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων. Η Προοδευτική Κίνηση δεν παρέμεινε σε μια απλή ανάγνωση των νέων κανονισμών και, όπως επιβάλλει η 30χρονη διεκδικητική της ιστορία, προχώρησε και πρόβαλε τα δικά της επιχειρήματα και εισηγήσεις, και κινήθηκε για αλλαγές στους κανονισμούς, πέραν αυτών που πρότεινε η ΠΟΕΔ.

Χαιρόμαστε ότι κάποιες από αυτές εισακούστηκαν. Καταρχάς, με πρόταση του ΑΚΕΛ και μετά από διαβούλευση και συνεννόηση με την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, τέθηκε η αλλαγή στους κανονισμούς, για να υπάρξει η επέκταση της λειτουργίας των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων. Η φοίτηση πλέον των μαθητριών/τών θα αρχίζει από τον Σεπτέμβριο και θα λήγει με τη λήξη της σχολική χρονιάς. Φυσικά, εκκρεμούν πολλά ζητήματα που θέτει η Προοδευτική εδώ και καιρό, και αφορούν τη λειτουργία των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, όπως όρους εργασίας συμβασιούχων εκπαιδευτικών, αμοιβή, αναγνώριση υπηρεσίας, σύνδεση με το πρωινό, Αναλυτικά Προγράμματα, εργοδότηση μόνιμων εκπαιδευτικών κλπ.

Το δεύτερο σημείο αφορά τα Νηπιαγωγεία. Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών κατήγγειλε δημόσια την προσπάθεια του ΥΠΑΝ να αλλάξει, μέσω των κανονισμών, την κείμενη νομοθεσία, η οποία καθόριζε τον τρόπο στελέχωσης των τριδιδάσκαλων σχολείων και νηπιαγωγείων. Μέσα από τους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας Δημοσίων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης 2023, συμπεριλαμβανόταν πρόνοια για τη δημιουργία ενός νέου τύπου σχολείου, το τριδιδάσκαλο ή τριδιδάσκαλο ενισχυμένο, το οποίο θα διευθυνόταν από διευθυντή ή βοηθό διευθυντή, ώστε στις θέσεις των διευθυντών των νηπιαγωγείων να τοποθετούνται βοηθοί διευθυντές και στις θέσεις των βοηθών να τοποθετούνται απλοί νηπιαγωγοί. Με την καταλυτική παρέμβαση της Προοδευτικής, τα τριδιδάσκαλα ή τριδιδάσκαλα ενισχυμένα σχολεία θα διευθύνονται από διευθυντή και όχι από διευθυντή ή βοηθό διευθυντή, όπως ήταν αρχικά στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων. Παρόλο του ότι το θέμα τέθηκε και εσωτερικά στους κόλπους της ΠΟΕΔ, μόνον η Προοδευτική το έβγαλε έξω με δημόσιές της παρεμβάσεις.

Τα δύο τελευταία παραδείγματα με τους Κανονισμούς Λειτουργίας των δημόσιων σχολείων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δικαιώνουν την Προοδευτική και μας κάνουν όλους και όλες στην Κίνηση να νιώθουμε περήφανοι. Περήφανοι, γιατί για 30 χρόνια είμαστε στην πρώτη γραμμή. Περήφανοι, γιατί η λέξη «διεκδικώ» δεν σημαίνει απλά να μένεις σε «ψευδοαμυντορικούς χαμαιλεοντισμούς» και « πρόσκαιρες συμμαχίες» ενόψει εκλογών. Η λέξη «διεκδικώ» σημαίνει να μην μπαίνεις σε μια κατάσταση «συντηρητικού» συνδικαλισμού και απάθειας, που απλά ενισχύει και αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία και γίνεται συνεργός στις μεθοδεύσεις της, για υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και αδρανοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ως Προοδευτική τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε την ουσιαστική και υπεύθυνη δράση μας, με σωστές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Θα συνεχίζουμε να έχουμε μια διεκδικητική οπτική, χωρίς να είμαστε απαθείς και συντηρητικοί. Θα συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε μια ΠΟΕΔ με ξεκάθαρους διεκδικητικούς στόχους, που θα αφουγκράζεται τις απαιτήσεις και τις ανάγκες ΟΛΩΝ των μελών της. Μιας ΠΟΕΔ που δε θα αναλώνεται στο ΤΙ διεκδικούμε, αλλά στο ΠΩΣ.

Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Δύναμη Διεκδίκησης!

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










903