Τα χελιδόνια της εκπαίδευσης


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΟΛΔΑΤΟΥ*

Από την εποχή του Αριστοτέλη, τα χελιδόνια, οι «άγγελοι της άνοιξης», υφαίνονται στους μύθους και τις ιστορίες. Ο Πλάτωνας πίστευε πως οι ψυχές των δίκαιων μετενσαρκώνονται σε αυτά.

Σίγουρα, η φετινή πραγματικότητα για τη σχολική ζωή των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, η γενικότερη αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, φέρνουν τους εκπαιδευτικούς του μαθήματος πιο κοντά στις πεποιθήσεις του Πλάτωνα.

Φέτος, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αναγνώρισε επιτέλους τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος ΔΡΑΣΕ+, εντάσσοντας όλες τις ώρες διδασκαλίας σε πρωινό χρόνο, μακριά από αγορά υπηρεσιών και ξεκινώντας τα μαθήματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στα μέσα της άνοιξης, οι πληροφορίες που αντλούνται από την ενδιάμεση αξιολόγηση των μαθητών είναι αισιόδοξες, έρχονται να επαληθεύσουν τις έρευνες του Πανεπιστημίου του Warwick, 2014, της Gallup, 2017, της McKinsey, 2019, οι οποίες και σηματοδοτούν την αρχή του τέλους του σκληρού χειμώνα που επικρατούσε, σε πολλούς τομείς του θεσμού, όπως στο εργασιακό κομμάτι των εκπαιδευτικών, τα προηγούμενα χρόνια.

Οι συνεχείς επιμορφώσεις, η δημιουργία υλικού και αναλυτικού προγράμματος από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, η παρουσίαση δειγματικών μαθημάτων από νεοδιοριζόμενους συμβασιούχους συναδέλφους σε συνεργασία με πιο έμπειρους εκπαιδευτικούς, έχουν μόνο θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του θεσμού και στη διαρκή βελτίωσή του.

Ευχόμαστε στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας σε κάθε σχολική μονάδα, καθώς και την επέκταση του προγράμματος σε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων, ώστε η άνοιξη να επιστρέφει κάθε Σεπτέμβρη.

*Συμβασιούχος Εκπαιδευτικός, Γενικός Αντιπρόσωπος ΔΗ.ΑΝ.Α




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










777