Προτάσεις Α.Κί.ΔΑ για την επίλυση του προβλήματος των αντικαταστάσεων


«…. Αυτό κατά την άποψή μας, δεν αποτελεί υπεύθυνο συνδικαλισμό, αλλά άκρατο λαϊκισμό».

Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Συνεχίζουν να καταγράφονται τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, αφού καθημερινά προκύπτει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναγκών για αντικαταστάσεις (τόσο σε πρωινό όσο και σε απογευματινό χρόνο), οι οποίες παραμένουν αδιάθετες.

Δυστυχώς το ΥΠΑΝ, παρά τις εισηγήσεις που έχουμε καταθέσει και τις επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με την ΠΟΕΔ μέχρι σήμερα, δεν έχει βρει τις λύσεις για άμβλυνση του προβλήματος. Θεωρούμε πως τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από το ΥΠΑΝ μέχρι σήμερα, αποτελούν ημίμετρα, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα. Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από την Επίσημη Πλευρά είναι ξεκάθαρο πως η κατάσταση όσο πλησιάζουμε προς το 2027 θα χειροτερεύει.

Σημειώνουμε ότι ως Κίνηση, εγγράψαμε έγκαιρα το θέμα στα Συλλογικά Σώματα της ΠΟΕΔ, από τον περασμένο Οκτώβρη, καταθέτοντας εισηγήσεις τόσο για τις ενέργειες της ΠΟΕΔ όσο και για προτεινόμενες λύσεις με στόχο να πιεστεί η Εργοδοτική Πλευρά να συζητήσει διεξοδικά το θέμα ώστε τροχοδρομηθούν λύσεις και να προληφθούν καταστάσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Παρατηρήθηκε, το σημειώσαμε επανειλημμένα, αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έναρξη συζήτησης του θέματος. Ειδικότερα τόσο οι όροι εργασίας των αντικαταστατών, όσο και η διατήρηση του καταλόγου διοριστέων, θα έπρεπε ήδη να αποτελούν αντικείμενο θεσμικού διαλόγου με το ΥΠΑΝ.

Σε ό,τι αφορά δε, βαρύγδουπες ανακοινώσεις από συγκεκριμένη Κίνηση, η οποία εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο, ζητώντας απεργιακά μέτρα για το κάθε θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, έχουμε έντονη άποψη ότι αυτό αποτελεί μια ανεύθυνη και ανέξοδη προσπάθεια προβολής της, ως η μόνη Κίνηση που επιθυμεί την επίλυση των προβλημάτων. Αυτό κατά την άποψή μας, δεν αποτελεί υπεύθυνο συνδικαλισμό, αλλά άκρατο λαϊκισμό. Σε αντίθεση, εμείς ως Α.Κί.ΔΑ. θα συνεχίσουμε τον υπεύθυνο συνδικαλισμό, χωρίς να διστάζουμε να προτείνουμε λύσεις, στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων, αλλά και διεκδίκηση θεμάτων με δυναμικά μέτρα, ως ύστατο μοχλό πίεσης και αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για διάλογο.

Είναι σαφές πως επιβάλλεται να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις τόσο για άμεση όσο και για μακροπρόθεσμη εφαρμογή. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ στις 21 Μαρτίου, καταθέσαμε για άλλη μια φορά, ένα ολοκληρωμένο πακέτο εισηγήσεων και μέτρων, με στόχο να πιεστεί η Επίσημη Πλευρά να προχωρήσει σε λύση του προβλήματος. Ειδικότερα εισηγηθήκαμε τα πιο κάτω, τα οποία και υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία του ΔΣ ΠΟΕΔ:

  • Έκδοση ανακοίνωσης από την ΠΟΕΔ, μέσω της οποία να ασκείται έντονη κριτική για τη μη επίλυση του θέματος των αντικαταστατών και των αντικαταστάσεων. Στην ανακοίνωση να αναλύεται η εικόνα του προβλήματος μέσα στα σχολεία και να απαιτείται η άμεση έναρξη διαλόγου για τους όρους εργασίας των αντικαταστατών, και για τη διατήρηση του καταλόγου διοριστέων μετά το 2027, αφού προφανώς η κατάργησή του, είναι ένας από τους λόγους που υποψήφιοι αντικαταστάτες δεν δείχνουν ενδιαφέρον για εργασία σε θέση αντικαταστάτη.
  • Τα μέλη της Οργάνωσης πρέπει να ενημερωθούν για το πρόβλημα, ως επίσης για τις ενέργειες της ΠΟΕΔ και την άρνηση της Επίσημης Πλευράς να στηρίξει τα σχολεία σε αυτό το ζήτημα, έτσι ώστε να καταστεί σαφές πως επιβάλλεται ο κόσμος των δασκάλων να είναι δίπλα στην ΠΟΕΔ όταν χρειαστεί δυναμικότερη διεκδίκηση.
  • Διεξαγωγή διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης των μελών και αποστολή ενημερωτικού φυλλαδίου στα σχολεία για να διαβαστεί σε συνεδρία προσωπικού.
  • Έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου προς γονείς, για τα θέματα που σχετίζονται με τους αντικαταστάτες και τις αντικαταστάσεις.
  • Συντονισμός με οργανωμένους γονείς για κοινή ανακοίνωση και δημοσιογραφική διάσκεψη.
  • Πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας σε 2 με 3 βδομάδες, αφού προηγηθεί η απαραίτητη προεργασία για την επιτυχία της.
  • Συλλογή και δημοσιοποίηση στοιχείων για αριθμούς αδιάθετων αντικαταστάσεων, αναπληρώσεων και πόσος διδακτικός χρόνος έχει χαθεί, με στόχο να ενισχύεται με τεκμήρια αδιάσειστα η κριτική μας και η σοβαρότητα του προβλήματος προς την κοινή γνώμη.
  • Το θέμα να τεθεί ξανά και με έντονο τρόπο, στη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας που θα γίνει στις 26 Μαρτίου.

Θα αναμένουμε τις όποιες εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα, για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με στόχο την επίλυση του προβλήματος».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










946