ΔΡΑΣΕ+, συνδιδασκαλία και ο συνδικαλιστικός ρόλος της μεγάλης επιτυχίας


ΤΩΝ ΤΩΝΙΑΣ ΠΙΤΤΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΟΥΡΑ*

Μέσα από την αξιοποίηση του Προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε+,  εφαρμόστηκε τη φετινή σχολική χρονιά στα δημόσια Δημοτικά σχολεία ο θεσμός του δεύτερου εκπαιδευτικού (συνδιδασκαλία) στην τάξη.

Αν και είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια του θεσμού, ήδη παρατηρείται βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, αφού υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση και μεγαλύτερη στήριξη στα παιδιά.

Τα οφέλη και τα θετικά αποτελέσματα της συνδιδασκαλίας είναι εμφανή τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Κατά τη γνώμη μας, το σημαντικότερο όφελος που έχει η συνδιδασκαλία για τους εκπαιδευτικούς είναι ότι μπορούν να  διαφοροποιούν ουσιαστικά τη διδασκαλία τους με τρόπο πιο αποτελεσματικό για τα παιδιά, ενσωματώνοντας νέες στρατηγικές. Επίσης  κατά τη διάρκεια της συνδιδασκαλίας οι σχέσεις που χαρακτηρίζει τους εκπαιδευτικούς είναι σχέσεις «συναδελφικής αλληλεπίδρασης», αφού ο ένας εκπαιδευτικός μαθαίνει από τον άλλον, κάτι που βοηθά στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.  Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να ανανεώνονται πνευματικά, γνωστικά, επαγγελματικά και κοινωνικά.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, σημαντικά οφέλη από τη συνδιδασκαλία έχουν και οι μαθητές, τόσο αυτοί που έχουν πιο χαμηλές επιδόσεις, όσο και αυτοί με ψηλές επιδόσεις, διότι η μαθησιακή διαδικασία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ξεφεύγει από το παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ευχάριστο κλίμα στη τάξη που επιτρέπει όλους τους μαθητές να συμμετέχουν στο μάθημα.

Ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα που έχει για τους μαθητές η συνδιδασκαλία είναι ότι συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα, δεν είναι πλέον παθητικοί δέκτες, με αποτέλεσμα να καλλιεργούν την δημιουργικότητά τους και να αντιλαμβάνονται καλύτερα το περιεχόμενο του μαθήματος, με την χρήση της παράλληλης μάθησης και διδασκαλίας μέσα από μικρότερες ομάδες. 

Ακόμη, στους μαθητές προβάλλεται το ομαδικό πνεύμα που έχουν οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της συνδιδασκαλίας.

 Ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα της συνδιδασκαλίας είναι ότι οι δυο εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να αξιολογήσουν καλύτερα τις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών.

Η  συγκεκριμένη διαδικασία  έχει, λοιπόν, πολλαπλά οφέλη τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς και θα πρέπει να συνεχιστεί και να στηριχτεί ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στον θεσμό, αφού υπάρχουν και οι δυσκολίες του.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονα συνεχής στήριξη των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών. Επίσης πρέπει να υπάρχει διοικητική υποστήριξη, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να συνσχεδιάζουν και να συμπρογραμματίζουν μαζί τη διδασκαλία.

Ως νεοεισερχόμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να συγχαρούμε την ΠΟΕΔ και την ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία που μέσα από σωστή στρατηγική, κατάφεραν και έπεισαν την Επίσημη Πλευρά να υιοθετήσει τις θέσεις τους και τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας να εντάσσονται στη στελέχωση των σχολείων, με την ταυτόχρονη κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών.

Και συνεχίζουμε να διεκδικούμε με την ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία για ένα ακόμη καλύτερο δημόσιο σχολείο!

*Στελέχη ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία Λάρνακας και Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1300