Πραγματοποιήθηκε η Τελική Ημερίδα για τις Επαγγελματικές Κοινότητες Μάθησης εκπαιδευτικών


 Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου «PLCsforus» που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024 στις 09:00-12:45, πραγματοποιήθηκε η Τελική Ημερίδα του Προγράμματος «Επαγγελματικές Κοινότητες Μάθησης στη μετά-covid εποχή: Συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίου και Δημόσιου Σχολικού Συστήματος» (PLCs for us), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (EXCELLENCE/041/0333). Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, που είναι εταίρος στο Έργο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που συντονίζει το Έργο.

Βασικός σκοπός του Ερευνητικού Έργου «PLCs for us», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται στις 30 Απριλίου 2024, ήταν η ανάπτυξη εργαλείων και δραστηριοτήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία και τη λειτουργία Επαγγελματικών Κοινοτήτων Μάθησης (ΕΚΜ), οι οποίες προωθούν την επαγγελματική ανάπτυξη και μάθηση των εκπαιδευτικών εντός των σχολείων και των πανεπιστημίων. Παράλληλα, το Έργο στόχευε στην ανάπτυξη ενός προγράμματος για επιμόρφωση και στήριξη των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν να συντονίζουν τις ΕΚΜ εντός των χώρων εργασίας τους, προκειμένου, μέσα από τη συνεργασία με τους/τις συναδέλφους τους, να συν-δημιουργήσουν ένα επαγγελματικό πλαίσιο μάθησης στο εργασιακό περιβάλλον τους και να συμβάλουν στη βελτίωση της μάθησης εκπαιδευτικών, καθώς και μαθητών/μαθητριών/φοιτητών/φοιτητριών.

Στην Ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Έλενα Χατζηκακού, και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Λοΐζος Συμεού.

Ο Καθηγητής Λουκάς Λουκά του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος είναι και ο συντονιστής του Έργου, παρουσίασε το Ερευνητικό Έργο, τονίζοντας τη συνεισφορά του στην προώθηση της επαγγελματικής μάθησης των εκπαιδευτικών εντός των ΕΚΜ, καθώς και συστημική διερεύνηση του ζητήματος που ακολουθήθηκε.

Στη συνέχεια, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ερευνητικά ευρήματα από τη λειτουργία των ΕΚΜ σε δημόσια σχολεία της Κύπρου. Τα δεδομένα αφορούσαν σχολεία όλων των βαθμίδων, τα οποία συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Επαγγελματικής Μάθησης (ΥΕΜ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, στα οποία οι ΕΚΜ εκπαιδευτικών συνεργάστηκαν, συν-δημιούργησαν κοινό όραμα, επιμορφώθηκαν, αναστοχάστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν δράσεις.

Ακολούθως, ο συντονιστής του Έργου, Καθηγητής Λουκά Λουκά, παρουσίασε τη λειτουργία δύο ΕΚΜ ακαδημαϊκών εντός του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023. Η μία ΕΚΜ αποτελούνταν από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού με κοινό επιστημονικό/παιδαγωγικό υπόβαθρο, ενώ η άλλη συγκροτήθηκε από ακαδημαϊκούς που προέρχονταν από διαφορετικά Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια, η Προϊστάμενη του Τομέα Επιμόρφωσης, Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου-Λοϊζίδου, εστίασε στη σημασία των χώρων κοινωνικής μάθησης και των ρόλων που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση για αλλαγή εντός μιας ΕΚΜ. Παρουσίασε το επιμορφωτικό υλικό, υπό μορφή Οδηγού, που καθοδηγεί άτομα που συντονίζουν ΕΚΜ εντός ενός οργανισμού, με στόχο τη βελτίωση του ίδιου του οργανισμού, καθώς τη μάθηση των μελών της κοινότητας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Εργαλειοθήκη (Toolkit) δραστηριοτήτων και εργαλείων, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος επιμόρφωσης. Εξήγησε ότι η Εργαλειοθήκη δομήθηκε με βάση τα χρονικά στάδια λειτουργίας μιας ΕΚΜ, τον ειδικό στόχο που επιδιώκεται κάθε φορά εντός της ΕΚΜ, με βάση και τα χαρακτηριστικά της ΕΚΜ, ως μιας κοινότητας που δρα συλλογικά εντός μιας κουλτούρας μάθησης, στη βάση του εκάστοτε συγκειμένου και των διαθέσιμων δομών, αναστοχάζεται και σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις στη βάση θεωρητικής και εννοιολογικής τεκμηρίωσης. Το πρόγραμμα επιμόρφωσης και η Εργαλειοθήκη θα είναι διαθέσιμα για αξιοποίηση από εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά.

Στο τελευταίο μέρος, οι σύνεδροι συμμετείχαν σε Εργαστήρια, που σχετίζονταν με διάφορα θέματα που απασχολούν τις ΕΚΜ των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία (κοινωνικές δεξιότητες και θετική συμπεριφορά, ενσωμάτωση εργαλείων -γλωσσικών, ψηφιακών ή άλλων- στη μαθησιακή διαδικασία στο πλαίσιο εφαρμογής δράσεων επαγγελματικής μάθησης, εφαρμογή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας), ενώ οι εκπαιδευτικοί από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο συμμετείχαν σε ξεχωριστό Εργαστήριο. Στα Εργαστήρια ανταλλάχθηκαν ιδέες για αξιοποίηση του θεωρητικού πλαισίου που προσφέρει η επιμόρφωση, προκειμένου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν δράσεις εντός του σχολείου, οι οποίες να είναι εύστοχες τόσο για τη μάθηση των μαθητών/μαθητριών, όσο και για τη μάθηση των ίδιων των εκπαιδευτικών.   

Τα Εργαστήρια αποτέλεσαν, παράλληλα, και τη 2η Συνάντηση συντονιστών  και συντονιστριών Επαγγελματικής Μάθησης των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Επαγγελματικής Μάθησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










503