Γυναίκα μητέρα, σύζυγος επαγγελματίας, επιστήμονας, γυναίκα στην ηγεσία...


ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΕΛΛΑΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ*

 Και ενώ φαινομενικά είναι ξεπερασμένη πλέον η διαμάχη μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών, το ζητούμενο για ίσες ευκαιρίες είναι ζωντανό και επίκαιρο.

Η σύγχρονη συζήτηση στις προηγμένες κοινωνίες συνήθως, περιστρέφεται γύρω από την ισότητα της εκπροσώπησης των γυναικών.

 Παρόλα αυτά σε μια κοινωνία δίκαιη η συζήτηση θα έπρεπε να περιστρέφεται γύρω από την ισότητα της ευκαιρίας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι δομές που θα επιτρέπουν στην ικανή γυναίκα να μπορεί να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να αναλάβει. Όχι να ζητείται από αυτήν να εγκαταλείψει κάποιους για να υιοθετήσει άλλους.

Την ώρα λοιπόν που θεατρικά τίθεται από κάποιους το θέμα της ίσης εκπροσώπησης των γυναικών στην κοινωνικό και επαγγελματικό στίβο, παρατηρούμε ότι δεν παρέχονται ούτε από το κράτος εκείνες οι διευκολύνσεις για να το πράξει. Πολλές συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, με παιδιά σε μικρή ηλικία, φέτος υποχρεώθηκαν να απορρίψουν διορισμό με σύμβαση επειδή αυτός ήταν πολύ μακριά από την έδρα τους. Καμία πρόνοια δεν τέθηκε για διευκόλυνση των νέων μητέρων. Το βάρος των πολλαπλών τους ρόλων συχνά τις καταπλακώνει. Άλλες που εγκυμονούσαν, σκέφτηκαν διπλά και τριπλά πριν αποδεχθούν παρόμοιες θέσεις. Όσες το έκαναν, σηκώνουν το βάρος των τύψεων ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους επαρκώς: είτε στα επαγγελματικά είτε στα οικογενειακά. 

Πολλές συνάδελφοι επίσης, απορρίπτουν θέσεις ως αντικαταστάτριες ή χάνουν την αντικατάσταση που πήραν, επειδή οι άδικοι όροι εργοδότησης δεν τους επιτρέπουν να εργάζονται στη θέση αυτή και να λείψουν μια μέρα εάν τα παιδιά τους αρρωστήσουν.

Πολλές δυσκολίες σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους αντιμετωπίζουν και οι συναδέλφισσες όσον αφορά στις ευκαιρίες που τους δίνονται για επαγγελματική ανάπτυξη. Πολλές, είναι εκείνες, που αναφέρουν συνεχώς ότι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο βάρος των απαιτήσεων για να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή για προετοιμασία στις επαγγελματικές εξετάσεις, λόγω των οικογενειακών τους υποχρεώσεων. Όσες πετυχαίνουν, συνήθως έχουν πίσω τους υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον. Θυσιάζουν πολλά περισσότερα από αυτά που θα έπρεπε για να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. 

Τέτοια διλήμματα όμως δε θα έπρεπε να τίθενται. Σε μία κοινωνία που αρέσκεται να προβάλλει το δήθεν ισότιμο πρόσωπό της, οι γυναίκες θα είχαν την υποστήριξη της πολιτείας και της κοινωνίας ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ρόλων που έχουν. Ισότητα δεν είναι απλά να βάζεις όλους στον ίδιο καζάνι, αλλά να δημιουργείς εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε όλοι να μπορούν!

*Εκπρόσωποι ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2805