Επέκταση άδειας μητρότητας: το νέο νομοσχέδιο και πως επηρεάζει τον κλάδο μας


ΤΩΝ ΛΟΥΚΑ ΤΣΟΥΚΚΑ, ΦΛΩΡΑΚΗ ΦΛΟΥΡΕΝΤΖΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΝΑΗ*

Εδώ και πολλά χρόνια, η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα με τις άδειες που παραχωρούνται σε γονείς για κάλυψη των οικογενειακών τους υποχρεώσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2022 (που ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Υπουργού Εργασίας κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου), προωθήθηκε και εγκρίθηκε στη Βουλή, η επέκταση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 βδομάδες για το δεύτερο παιδί και στις 26 βδομάδες για το 3ο ή για όσες μητέρες έχουν περισσότερα από τρία παιδιά.

Παράλληλα, τα προηγούμενα μερικά χρόνια, είχε καθιερωθεί η άδεια πατρότητας με πληρωμή.  Το 2022 ρυθμίστηκε, επίσης, και η πληρωμένη γονική άδεια με επίδομα από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Για όλα τα πιο πάνω, η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ήταν ενήμερη από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, ως παράταξη, είχαμε αρθρογραφήσει σχετικά αμέσως μετά την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, καλώντας μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην έκδοση σχετικών εγκυκλίων και καταχώρηση της γονικής άδειας στο ΣΕΠ.

Αυτή τη στιγμή, η Βουλή έχει πλέον ενώπιόν της μια νέα νομοθεσία που επεκτείνει ακόμη περισσότερο την άδεια μητρότητας. Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής προς έγκριση, προνοεί:

Α. αύξηση της διάρκειας της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί μέσω τοκετού ή παρένθετης μητέρας και από τις 16 στις 20 εβδομάδες για το πρώτο παιδί μέσω υιοθεσίας,

Β. Αυξάνεται η επιπρόσθετη άδεια μητρότητας λόγω νοσηλείας του βρέφους μετά τη γέννηση από τις έξι στις οκτώ εβδομάδες.

Γ. Δικαιούχες για την αυξημένη άδεια μητρότητας θα είναι και όλες οι νέες μητέρες που απέκτησαν πρόσφατα το πρώτο παιδί τους και κατά την έγκριση του Νομοσχεδίου δεν θα έχουν ολοκληρώσει την αξιοποίηση των 18 εβδομάδων της υφιστάμενης άδειας μητρότητας, στις οποίες θα προστεθούν οι τέσσερις εβδομάδες αυξημένης διάρκειας της άδειας μητρότητας.

Τα πιο πάνω, εφόσον εγκριθούν είναι ασφαλώς προς την ορθή κατεύθυνση. Αναμένουμε από την Πολιτεία ότι θα προχωρήσει και στην επέκταση της άδειας πατρότητας και περαιτέρω αύξηση της άδειας μητρότητας ή/και αύξηση του επιδόματος για γονική άδεια στο 72% του ακαθάριστου μισθού, ανεξάρτητα από το ύψος του μισθού του κάθε γονέα.

Την ίδια στιγμή, η πιο πάνω εξέλιξη, εφόσον εγκριθεί, θα επηρεάσει θετικά τον κλάδο μας από διάφορες απόψεις (όπως η μεγαλύτερη διάρκεια αντικαταστάσεων), αφού ο κλάδος μας αποτελείται (σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό) από γυναίκες. Παράλληλα, ενισχύει τον θεσμό της οικογένειας και στηρίζει στην πράξη τις εργαζόμενες μητέρες.

Ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ αναμένουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου και αμέσως, θα ενημερώσουμε όπως πάντα τις / τους συναδέλφους, μέλη ΠΟΕΔ. Παράλληλα, ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, με τη στήριξη διαφόρων φορέων, για επέκταση της άδειας μητρότητας και πατρότητας, αλλά και την αύξηση του επιδόματος γονικής άδειας

*Στελέχη ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Αμμοχώστου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4014