Προοδευτική ΠΟΕΔ: Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιούν ελεύθερα υλικό για αμφιλεγόμενα ζητήματα


 Ακολουθώντας προσεκτικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «παρακολουθεί, με ιδιαίτερη λύπη, τις αντιδράσεις σχετικά με την αξιοποίηση του παιδικού βιβλίου της Κατρίνας Τσάνταλη, με εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη, με τίτλο «Οικογένεια είναι...», το οποίο θεματολογεί όλες τις μορφές της σύγχρονης οικογένειας και προωθεί μηνύματα ισότητας και συμπερίληψης.

Μετά τη δημόσια καταγγελία του κινήματος «Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών» ότι το εν λόγω βιβλίο είναι «ανήθικο» και «προσβάλλει τον παραδοσιακό θεσμό την οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπει σε ψυχανώμαλους ανθρώπους», πηγές και δημοσιεύματα στα ΜΜΕ αναφέρουν ότι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε σε «διερεύνηση» και αποφάνθηκε ότι «το βιβλίο προκαλεί».  Τα εν λόγω δημοσιεύματα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ίδια την ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, βάσει της οποίας καταγράφεται ξεκάθαρα ότι στο πλαίσιο του Αναλυτικού Προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί  μπορούν να αξιοποιούν ελεύθερα υλικό για αμφιλεγόμενα ζητήματα, ακολουθώντας προσεκτικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Χαιρετίζουμε αυτή την προσέγγιση ως Προοδευτική και αναμένουμε να δούμε στην πράξη και με έργα την ενίσχυση της παιδαγωγικής αυτονομίας.

Την ίδια στιγμή, καταδικάζουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές, όπως αυτή του κινήματος «Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών», οι οποίες είναι και απαράδεκτες και οπισθοδρομικές, αφού, πέραν της παρέμβασης στο εκπαιδευτικό έργο και την προσπάθεια καταστρατήγησης της παιδαγωγικής αυτονομίας, αποτελούν και  κατάφωρη παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας.

Θεωρούμε ότι η ίδια η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας πρέπει να τοποθετηθεί για το θέμα και να πάρει ξεκάθαρη θέση, χωρίς οποιεσδήποτε ουρές ή αμφιλεγόμενες θέσεις. Είναι απολύτως απαράδεκτο να διακινδυνεύει κανείς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ισότητα εξαιτίας των οποιωνδήποτε προσωπικών του πεποιθήσεων και αντιλήψεων. Αυτές οι οπισθοδρομικές πρακτικές πρέπει να αντιμετωπίζονται με αμείλικτο τρόπο και να καταδικάζονται από κάθε δημοκρατικό κράτος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθεί τις αξίες της συμπερίληψης και της ισότητας.

Ιδιαίτερα δε, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθεί τις ανθρώπινες αξίες του σεβασμού, της συμπερίληψης και της ισότητας. Το Υπουργείο Παιδείας έχει υποχρέωση να  προωθεί πρακτικές πολυφωνίας και σεβασμού της διαφορετικότητας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να  ανέχεται τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές. Καλούμε το κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό άτομο, την κοινωνία ολόκληρη, να ενώσει τη φωνή της ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και ρατσισμού και να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια αξιοπρέπεια ανεξάρτητα από το φύλο, τη θρησκεία, την εθνικότητα και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










759