Αντικαταστάτες… αναπόσπαστος πυλώνας του εκπαιδευτικού συστήματος


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΗ*

Αναπόσπαστος πυλώνας του εκπαιδευτικού συστήματος είναι η ομάδα των αντικαταστατών που αντικαθιστούν μόνιμους ή συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους είτε για προσωπικούς λόγους είτε για λόγους ασθενείας. Χωρίς την ομάδα των αντικαταστατών τα σχολεία δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε καμία περίπτωση, ειδικά σε μακρόχρονη απουσία εκπαιδευτικών ή σε περιόδους του χειμώνα που οι απουσίες είναι συχνότερες. Τη φετινή σχολική χρονιά το φαινόμενο να μη διεκδικούνται όλες ή τουλάχιστον η πλειοψηφία των αντικαταστάσεων (50% των αντικαταστάσεων αδιάθετες καθημερινά) καταδεικνύει την αναγκαιότητα αυτής της ομάδας για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.  

Όσο περνούν τα χρόνια διαφαίνεται ότι ο αριθμός των διαθέσιμων αντικαταστατών θα μειώνεται για διάφορους λόγους. Μερίδα αδιόριστων εκπαιδευτικών επιλέγει ένα σταθερό τύπο εργοδότησης σε άλλους τομείς εφόσον η προοπτική διορισμού στην εκπαίδευση δεν είναι ορατή στο προσεχές μέλλον. Άλλοι μη διορισμένοι εκπαιδευτικοί «εγκαταλείπουν» την επιλογή εργοδότησης υπό το καθεστώς του αντικαταστάτη μετά από μια περίοδο στη θέση αυτή εξαιτίας της απουσίας όρων εργοδότησης και εργασιακών δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τις συνθήκες εργασίας και την ανάγκη αλλαγής σχολείων και κατ’ επέκταση εργασιακού περιβάλλοντος και καθηκόντων κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς. Το γεγονός ότι ένας αντικαταστάτης ή μια αντικαταστάτρια δεν έχει δικαίωμα για άδεια απουσίας για προσωπικούς λόγους, αναλογικά με την υπηρεσία του/της μέχρι τη δεδομένη στιγμή ή με βάση την υπηρεσία της προηγούμενης σχολικής χρονιάς είναι μια ένδειξη του μη ανθρωποκεντρισμού του συστήματος και της σύγχρονης εργασιακής νοοτροπίας να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας, και όχι μόνο, ως αριθμούς. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η απουσία οποιουδήποτε δικαιώματος για αναλογική με την υπηρεσία άδειας ασθενείας, ΜΕ ΑΠΟΛΑΒΕΣ. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι η δυνατότητα απουσίας για 3 μόνο μέρες, ΧΩΡΙΣ απολαβές και ΧΩΡΙΣ να αναγνωρίζεται η υπηρεσία. Στο ενδεχόμενο μεγαλύτερης απουσίας η αντικατάσταση, έστω και πολύμηνη τερματίζεται.   

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας χρειάζεται να τιμά τον τίτλο του και να δείχνει μια ανθρώπινη πλευρά στον άνθρωπο αντικαταστάτη που χωρίς αυτόν η καθημερινότητα των σχολείων δε θα μπορούσε να είναι λειτουργική. Το ΥΠΑΝ με τη σημερινή Υπουργό έχει δείξει ότι αφουγκράζεται τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών και έχει δώσει δείγματα ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές που να εκσυγχρονίζουν τους πυλώνες του εκπαιδευτικού συστήματος. Έφτασε λοιπόν η ώρα να διαβουλευθεί εκ νέου με την ΠΟΕΔ εγγράφοντας το θέμα στη ΜΙΤΕΠΕΥ για συζήτηση επί της ουσίας και λήψη αποφάσεων ώστε οι σημερινοί και οι αυριανοί αντικαταστάτες να κατοχυρώνονται με βασικά εργασιακά δικαιώματα.

*Πρόεδρος Α.Κί.ΔΑ Λευκωσίας

Ταμίας ΠΟΕΔ Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1005