Απαιτούμε αύξηση του παρεχόμενου χρόνου Λογοθεραπείας και Ειδικής εκπαίδευσης


ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*

Οι χρόνιες δυσκολίες και τα προβλήματα στην Ειδική Εκπαίδευση δυστυχώς παραμένουν, διαιωνίζονται και αυξάνονται για περισσότερο από 2 δεκαετίες, ακόμη και μετά την εφαρμογή της νομοθεσία της Ειδικής Αγωγής  το 1999.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα  το οποίο αφορά άμεσα τους μαθητές και τις μαθήτριες που χρήζουν και έχουν εγκριθεί για παροχή ειδικής εκπαίδευσης και λογοθεραπεία, παραμένει ο ελάχιστος χρόνος στήριξης και θεραπείας που τους παρέχεται σε εβδομαδιαία βάση, και ο οποίος έχει τύχει μείωσης  εξαιτίας των αποκοπών της κρίσης του 2013. Με τον μειωμένο παρεχόμενο χρόνο δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί η απαιτούμενη στοχοθέτηση καθώς και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων του παιδιού μέσα από την εξατομίκευση. 

Συγκεκριμένα, στην Ειδική Εκπαίδευση παρέχεται στα παιδιά που χρήζουν και έχουν εγκριθεί για ειδική εκπαίδευση 72 λεπτά περίπου κατά μέσο όρο (1,8 περίοδοι ανά εβδομάδα) και 52 λεπτά (1,3 εβδομαδιαίως) σε όσα παιδιά έχουν εγκριθεί για παροχή λογοθεραπευτικής αγωγής. Στην λογοθεραπεία το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο και ορατό αφού τα 52 λεπτά δεν εξυπηρετούν την επίτευξη των στόχων προς όφελος του παιδιού, εφόσον αναγκάζεται ο/η λογοθεραπευτής/ρια να μοιράζει  τον παρεχόμενο χρόνο σε 20λεπτες ή ακόμη και 10λεπτες συνεδρίες, ή να ομαδοποιεί τα παιδιά, παρόλο που οι περίοδοι είναι 40λεπτες.

Πρώτα, για το συμφέρον των παιδιών και στη συνέχεια για να μπορέσει ο/η λογοθεραπευτής και ο/η ειδικός παιδαγωγός να επιτύχει τους στόχους βάσει των ιδιαιτέρων και εξατομικευμένων αναγκών κάθε παιδιού, ο εβδομαδιαίος χρόνος που παρέχεται για λογοθεραπεία στα παιδιά που έχουν εγκριθεί, πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον σε 80 λεπτά για κάθε παιδί από 52. Στα παιδιά που φοιτούν στις Ειδικές Μονάδες  και στα  Ειδικά σχολεία απαιτείται επιπλέον παρεχόμενος χρόνος, ακόμη και 120 λεπτά  λόγω των πολλαπλών αναγκών και δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Να σημειωθεί δε, ότι η μείωση του παρεχόμενου χρόνου στήριξης και θεραπείας που προσφέρεται για κάθε παιδί, είχε και συνεχίζει να έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση του αριθμού των παιδιών που παρακολουθεί κάθε ειδικός εκπαιδευτικός. Συγκεκριμένα αντιστοιχούν πλέον μέχρι και 25 ή 30 παιδιά ανά ειδικό δάσκαλο/λογοθεραπευτή, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να δημιουργηθούν από το γεγονός αυτό.

Αν πραγματικά θέλουμε τόσο η Ειδική Εκπαίδευση όσο και η Λογοθεραπεία να εφαρμόζονται σωστά προς όφελος των παιδιών μας, τότε ο παρεχόμενος χρόνος για κάθε παιδί πρέπει να αυξηθεί και να είναι αριθμητικά τέτοιος ώστε ο Ειδικός Εκπαιδευτικός/λογοθεραπευτής να έχει τη δυνατότητα να πετύχει τη στοχοθέτησή του.

Η βελτίωση των θεραπευτικών παροχών και της Ειδικής Εκπαίδευσης στη Δημοτική εκπαίδευση αποτελούν αδήριτη ανάγκη, αν πραγματικά επιδιώκουμε μια κοινωνία στην οποία θα κυριαρχεί το δίκαιο και η ισότητα.

*Αορίστου χρόνου Λογοθεραπεύτρια,
Γραμματέας Δ. Σ. Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Μέλος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λάρνακας




Comments (1)

  1. Γιούλα Πιτσιάλη:
    Jan 30, 2024 at 06:32 PM

    Οι νέες πρακτικές διδασκαλίας βάσει των αρχών της ενιαίας εκπαίδευσης μιλούν για στήριξη των παιδιών μέσα στις τάξεις με συνδιδάσκαλο. Το να βγαίνει ένα παιδί συχνά από την τάξη για να στηρίζεται ατομικά αποδείχθηκε ότι δεν βοηθά το παιδί αντιθέτως χάνει πολύτιμο χρόνο από τα άλλα μαθήματα χωρίς συχνά οι στόχοι που τίθενται να συμβαδίζουν με τους στόχους της τάξης .Λογοθεραπεία και ειδική εκπαίδευση στο πλαίσιο του σχολείου θα πρέπει να εστιάσουν στους τρόπους συμμετοχής του παιδιού στο σύνολο της τάξης , με δημιουργία προσαρμοσμένου υλικού και υποστηρικτικής / εναλλακτικής επικοινωνίας. Θεραπευτικοί στόχοι και στήριξη του παιδιού σε ατομικό επίπεδο ιδανικά θα πρέπει να προσφέρονται σε απογευματινό χρόνο.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










946