Προοδευτική Δασκάλων: Δεν μας καλύπτει και δεν μας ικανοποιεί η απόφαση για επέκταση της Προδημοτικής


«Θεωρούμε ότι η πρόταση/ απόφαση του Υπουργικού μπορεί να γίνει αποδεκτή, εάν και εφόσον ισχύσουν 4 προϋποθέσεις»

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι  «εξακολουθεί να διατηρεί αμφιβολίες και επιφυλάξεις, τόσο για τον τρόπο όσο και για το χρονικό διάστημα υλοποίησης της πρόσφατης απόφαση της κυβέρνησης για την προς τα κάτω επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής, παρόλο που η συγκεκριμένη πρόταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Αν και διακηρύττεται προς τα έξω ότι η επέκταση της δημόσιας υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης θα είναι μέσα από τις δημόσιες δομές, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για τους πιο κάτω λόγους:

-       Παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω μέχρι την ηλικία της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης θα λαμβάνουν κουπόνι €200 από το Υφυπουργείο Πρόνοιας, για να φοιτήσουν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

-       Τα Κοινοτικά Νηπιαγωγεία, τα οποία λειτουργούν βάσει του περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμο του 2019 και τα οποία θα αξιοποιηθούν για να απορροφήσουν εκατοντάδες παιδιά υποχρεωτικής προδημοτικής ηλικίας, είναι Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία τα οποία επιχορηγούνται από το κράτος με ετήσια επιχορήγηση.

-       Θεωρούμε υπερβολικά μεγάλο το χρονικό πλαίσιο οκταετίας το οποίο έχει οριστεί για την πραγματοποίηση μια τόσο μεγάλης και αναγκαίας κοινωνικής μεταρρύθμισης.

Χωρίς να παραθέτουμε περισσότερες λεπτομέρειες και αναμένοντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις για να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα, σημειώνουμε τα εξής:

-       Η προς τα κάτω επέκταση της δημόσιας υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης, για να καλύπτει παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και άνω επιβάλλεται να ξεκινήσει άμεσα μέσα από τις δημόσιες δομές, αφού αποτελεί μια κοινωνική αναγκαιότητα με τεράστια, ταυτόχρονα, παιδαγωγικά οφέλη.

-       Ως πρώτο βήμα θα ανέμενε κανείς, την άμεση μετατροπή των κοινοτικών νηπιαγωγείων που λειτουργούν εντός των δημόσιων νηπιαγωγείων σε δημόσια. Αντί αυτού, παρατηρούμε έναν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό που αυξάνει τον αριθμό των κοινοτικών νηπιαγωγείων, ναι μεν χωρίς την καταβολή διδάκτρων από τους γονείς, αλλά με το εκπαιδευτικό προσωπικό να μη διορίζεται από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας αλλά από τους Συνδέσμους Γονέων. Αυτό, πέρα του ότι θα δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς ή/και κατηγορία εκπαιδευτικών, δημιουργεί μια σειρά από αλυσιδωτά προβλήματα που συνδέονται άμεσα τόσο με τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών όσο και με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης (Αναλυτικό πρόγραμμα, ωρολόγιο πρόγραμμα, αξιολόγηση, ωράριο λειτουργίας κλπ.).

-       Μέχρι τώρα, το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο να εγγράφει στο δημόσιο νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους, τα παιδιά ηλικίας υποχρεωτικής φοίτησης των οποίων οι γονείς επιλέγουν το δημόσιο νηπιαγωγείο για φοίτηση. Με την πρόταση της κυβέρνησης διαφαίνεται ότι για πρώτη φορά παιδιά υποχρεωτικής προδημοτικής φοίτησης θα φοιτούν σε κοινοτικά νηπιαγωγεία (ιδιωτικά δηλαδή νηπιαγωγεία βάσει του νόμου) χωρίς αυτά να μετατρέπονται άμεσα σε δημόσια, να ιδρύεται δηλαδή νέο δημόσιο τμήμα εκεί και όπου αυτό απαιτείται.

Ως Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών θεωρούμε ότι η πρόταση/ απόφαση του Υπουργικού μπορεί να γίνει αποδεκτή, εάν και εφόσον ισχύσουν οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

-       Στελεχωθούν σωστά διοικητικά τα δημόσια νηπιαγωγεία μας και προβλεφθούν όλες οι δημόσιες δομές καθώς και το προσωπικό (εκπαιδευτικό, σχολικοί βοηθοί και γραμματειακό προσωπικό) που θα χρειαστεί για την εφαρμογή μιας τόσο σημαντικής μεταρρύθμισης

-       Το κοινοτικά τμήματα που λειτουργούν εντός δημόσιων νηπιαγωγείων, μετατρέπονται άμεσα σε δημόσια στις περιπτώσεις που σε αυτά φοιτούν παιδιά υποχρεωτικής φοίτησης.

-       Καταργηθούν τα δίδακτρα για όλα τα παιδιά που φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία και ηλικιακά είναι μικρότερα από την υποχρεωτική ηλικία φοίτησης.

-       Η επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης ολοκληρωθεί εντός τετραετίας και όχι οκταετίας

Ως κίνηση, θα τοποθετηθούμε με τον συγκεκριμένο τρόπο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, καταθέτοντας τις συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις, ζητώντας από το σώμα την υιοθέτησή τους».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










970