Εργασιακή διασφάλιση της νέας γενιάς εκπαιδευτικών- Διατήρηση του Καταλόγου Διοριστέων και μετά το 2027


- Διατήρηση του Καταλόγου Διοριστέων και μετά το 2027

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΟΥΡΟΥΠΑΤΗ*

Με τη συνάντηση της ΠΟΕΔ με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τα μέλη της πολιτικής της Γραμματείας, ολοκληρώθηκαν στις 15/12/2023 οι συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα με θέμα συζήτησης τη διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027, καθώς και τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του Νέου Σχεδίου Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ) το 2017.

Παρά το γεγονός ότι είναι απόλυτη ευθύνη και αρμοδιότητα της κυβέρνησης να φέρει πρόταση και να δώσει λύσεις στα δύο αυτά σοβαρά ζητήματα, όλοι συμφωνούν ότι ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, έτσι ώστε να μη θυματοποιηθούν εκπαιδευτικοί με τις αλλαγές του 2027. Ήδη με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, και τη σύμφωνη γνώμη των άλλων κομμάτων, έχει εγγραφεί το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή.

Λύσεις υπάρχουν, απλές και δίκαιες, τόσο για διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν εμφανιστεί από την εφαρμογή του ΝΣΔΕ, όσο και για το κύριο ζήτημα της εργασιακής διασφάλισης των νέων εκπαιδευτικών πριν το 2017. Προς αυτή την κατεύθυνση, ως Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, έχουμε και προτάσεις, εισηγήσεις  και θέσεις. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί, αφού εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε προς υλοποίησή τους. Ως εκ τούτου, σημειώνω ξανά τα εξής:

   Ο μεγάλος αριθμός των εκτάκτων εκπαιδευτικών (αορίστου, συμβασιούχοι) πρέπει να μειωθεί,  μέσα από την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών με μόνιμες θέσεις (μονιμοποιήσεις). Η ΠΟΕΔ οφείλει να προχωρήσει σε συμφωνία με το ΥΠΑΝ για τις θέσεις που θα δοθούν την επόμενη τριετία, έτσι ώστε το ποσοστό των εκτάκτων να είναι στο 7% ανά βαθμίδα.

   Επείγει η διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν εμφανιστεί, έτσι ώστε να μην αδικηθούν εκπαιδευτικοί και από τους δύο καταλόγους. Σχετικές προτάσεις και εισηγήσεις θα σταλούν το επόμενο χρονικό διάστημα στα κόμματα, προτάσεις που θα αφορούν τη διατήρηση της βαθμολογίας των εξετάσεων και της θέσης στους καταλόγους, την όλη διαδικασία των εξετάσεων, το χρονικό διάστημα των εξετάσεων, την αναγνώριση της υπηρεσίας στους δύο καταλόγους κλπ.

   Διασφάλιση των αντικαταστατών εκπαιδευτικών και των δικαιωμάτων τους. Η αναγνώριση του αθροιστικού τριαντάμηνου για τους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου στη θέση. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΠΟΕΔ τρέχει διαδικασία προσφυγών με επιχορήγηση νομικών αγωγών, μετά από πρόταση της Προοδευτικής. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η δημιουργία πλαισίου εργασίας, μέσα από το οποίο θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των αντικαταστατών εκπαιδευτικών.

   Η απαγόρευση απολύσεων των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών σε περιπτώσεις πλεονασμού, όπως συμβαίνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τους αορίστου χρόνου δημοσίους υπαλλήλους. Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για διόρθωση της αδικίας και των ανισοτήτων που παρατηρούνται.

   Η διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027, καθώς και του τρόπου προσλήψεων νέων εκπαιδευτικών (50%-50%).

Όλα τα πιο πάνω, διασφαλίζουν το εργασιακό μέλλον της νέας γενιάς εκπαιδευτικών, επιτρέπουν στην πολιτεία να συνεχίζει να επενδύει στο ανθρώπινο εκπαιδευτικό προσωπικό, εξασφαλίζουν την αξιοποίηση όλης αυτής της εκπαιδευτικής εμπειρίας που κουβαλούν οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στους καταλόγους διοριστέων ή είναι αντικαταστάτες και εγγυώνται την επιτυχία των όποιων εκπαιδευτικών αλλαγών, που στόχο έχουν την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

*Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ

Μέλος Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1675