Προοδευτική Δασκάλων: Επέκταση υποχρεωτικής Προδημοτικής, Πολιτική επιλογή εκπαιδευτικής πολιτικής


Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

«Μια αναμενόμενη απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου η οποία αφορούσε την επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 4,8 ετών και άνω, έρχεται να επιβεβαιώσει τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά και το γεγονός ότι η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης είναι καθαρά πολιτική επιλογή εκπαιδευτικής πολιτικής.

Το εν λόγω νομοσχέδιο κρίθηκε αντισυνταγματικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ανωτάτου, όχι για τους λόγους τους οποίους επιχειρηματολογούσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη περί δικαιώματος επιλογής, αλλά επειδή αυξάνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Και είναι άξιο απορίας αν υπάρχει έστω κι ένας πολίτης σε αυτό τον τόπο, ο οποίος θεωρεί ότι η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο μπορεί να γίνει χωρίς έξοδα από το κράτος. Επί της ουσίας, αυτό που δοκίμασε να κάνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν ήταν η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, αλλά η απευθείας επιχορήγηση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων και η μεταφορά παιδιών προδημοτικής εκπαίδευσης από τα δημόσια στα ιδιωτικά.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, βάσει της οποίας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μεταβατικές διατάξεις, με τις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος φοίτησης των παιδιών υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης τις σχολικές χρονιές 2023-2024 και 2024-2025 σε δημόσια ή κοινοτικά νηπιαγωγεία, και τη σχολική χρονιά 2025-206 σε δημόσια ή κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, και από τη σχολική χρονιά 2026-2027 σε δημόσια νηπιαγωγεία, καλεί την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, όπως προχωρήσει τάχιστα σε σχεδιασμό νέων εκπαιδευτικών πολιτικών για επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης για να καλύπτει παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω, μέσα από τις δημόσιες δομές.

Μπορεί οι κατά πλειοψηφία συμβιβαστικές τροποποιήσεις της βουλής να μην είχαν γίνει αποδεκτές από τους τότε κυβερνώντες, αλλά η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής συνεχίζει να αποτελεί ένα καθολικό κοινωνικό αίτημα και να αποτελεί μια αδήριτη κοινωνική ανάγκη. Η μπάλα πλέον είναι στα πόδια και στα χέρια των σημερινών κυβερνώντων, καθώς μόνο η κυβέρνηση μπορεί να πάρει μια τέτοια σημαντική απόφαση, μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










616