Προοδευτική Δασκάλων: Δικαίωση του αγώνα των εκπαιδευτικών


Δικαίωση του αγώνα και των θέσεων της Προοδευτικής. Ανοίγει ο δρόμος για σωστές εκπαιδευτικές πολιτικές.

 Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

«Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 15/6/2023, με την οποία καταργείται η εργοδότηση εκπαιδευτικών με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών στη Δημοτική Εκπαίδευση, αποτελεί δικαίωση του δεκαετούς αγώνα των εκπαιδευτικών. Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών νιώθει δικαιωμένη για τις θέσεις και προτάσεις της όλα αυτά τα χρόνια επί του θέματος. Χαιρετίζουμε τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση, καλώντας την ίδια ώρα το ΥΠΑΝ όπως προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή και υλοποίησή της, έτσι ώστε από τη μια να αντιμετωπιστούν έγκαιρα πιθανά προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν και από την άλλη να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη στελέχωση των σχολικών μονάδων που ανήκουν στο πρόγραμμα Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε.+) με συμβάσεις, εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας, αφού η συγκεκριμένη απόφαση επιλύει σωρεία θεμάτων, προς όφελος της ομαλής λειτουργίας των σχολείων, αλλά και τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Είναι αυτονόητο ότι σημαντικές εκπαιδευτικές πολιτικές, όπως η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία πρέπει να είναι ενσωματωμένες στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο Πρόγραμμα των σχολικών μας μονάδων και να προσεγγίζονται με την ίδια προσοχή, όπως όλα τα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος. Επίσης, θεωρούμε πως η παρουσία δεύτερου εκπαιδευτικού στην τάξη θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ολότητα του τον μαθητικό πληθυσμό του τμήματος.

Όσον αφορά τον τρόπο στελέχωσης των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δημιουργεί σημαντικές προϋποθέσεις έναρξης ουσιαστικού διαλόγου για στήριξη, ενίσχυση και αναβάθμιση ενός τόσο σημαντικού εκπαιδευτικού αλλά και κοινωνικού θεσμού. Η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία αποτελεί απόρροια του θεσμικού διαλόγου με τις Συντεχνίες των Εκπαιδευτικών και την ΠΟΕΔ,  συμπεριλαμβάνει υπερωριακή απασχόληση μόνιμου προσωπικού, συμβάσεις εργασίας από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και συμβόλαια εργασίας από το ΥΠΑΝ. Διευκρινίζουμε ότι επιβάλλεται η στελέχωση των ΠΟΣ και ΠΟΝ να πραγματοποιηθεί εντός Ιουλίου, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο ΥΠΑΝ να εξεύρει τρόπους, για να αξιοποιήσει, όπου είναι δυνατόν, σε άλλα προγράμματα τους εκπαιδευτικούς που εργάζονταν για χρόνια στα ΠΟΣ και ΠΟΝ και, ενδεχομένως, με αυτές τις ρυθμίσεις να μείνουν χωρίς εργασία.

Η απόφαση για κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών, πέραν του σεβασμού και της πλήρους συμμόρφωσης στις αποφάσεις των δικαστηρίων, αποτελεί και τη δικαίωση του δεκαετούς αγώνα των εκπαιδευτικών για επαναφορά των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ένας αγώνας διαρκείας, με κινητοποιήσεις, απεργίες, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, δικαστικές διαμάχες έφτασε στο τέλος του, με δικαιωμένους τους εκπαιδευτικούς και προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου.

Ως Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών αναμένουμε την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη στελέχωση και να ξεκινήσει η λειτουργία του προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε.+ και ΠΟΣ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά και να βρεθούν λύσεις που θα αφορούν την όποια ενδεχόμενη αδικία εμφανιστεί και αφορά τους εκπαιδευτικούς με χρόνια εργασίας υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










575