ΑΚΙΔΑ: Το ΥΠΑΝ οφείλει να ενεργήσει τάχιστα για τη στελέχωση των σχολείων


 Και να υλοποιήσει τη δέσμευσή τους για τις οργανικές θέσεις.

Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

 «Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για κατάργηση της εργοδότησης με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών εκπαιδευτικών στα διάφορα προγράμματα του ΥΠΑΝ, που ουσιαστικά αποτελεί συμμόρφωση σε σχετικές δικαστικές αποφάσεις, βάζει επιτέλους τέλος σε ένα απαράδεκτο καθεστώς, το οποίο εφαρμόστηκε στη Δημόσια Εκπαίδευση του τόπου και θυματοποίησε τους λειτουργούς της.  Οι αποφάσεις προνοούν, την αυτονόητη κανονικότητα στο εργασιακό πλαίσιο των δασκάλων και των νηπιαγωγών με διορισμούς με ετήσια σύμβαση, στην πλήρωση των εκπαιδευτικών αναγκών που αφορούν στη διδασκαλία επίσης ελληνικής σε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία και στη στήριξη εκεί και όπου διαπιστώνεται κίνδυνος αναλφαβητισμού, ως επίσης και των Ολοήμερων Σχολείων.

Ως Κίνηση, αναμένουμε να δούμε το συντομότερο δυνατόν, στην πράξη, τον σχεδιασμό εφαρμογής  της συγκεκριμένης απόφασης, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη στελέχωση και η ομαλή λειτουργία των σχολείων. Είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι η λύση του θα αποτελούσε μέρος της ολοκληρωμένης στελέχωσης των Δημοτικών Σχολείων και Δημόσιων Νηπιαγωγείων της σχολικής χρονιάς 2023 – 2024. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει έγκριση έκτακτου προϋπολογισμού.

Είναι δε σημαντικό το ΥΠΑΝ να βρει τρόπους αξιοποίησης και των εκπαιδευτικών που ενδεχομένως να μην εξασφαλίζουν εργασία με τις νέες ρυθμίσεις, ώστε να μη θυματοποιηθεί (ξανά) κόσμος και να ληφθεί υπόψη ο ανθρώπινος παράγοντας, όπως άλλωστε είχε καταγραφεί από την πρώτη στιγμή από τις εμπλεκόμενες Συντεχνίες.

Επιβάλλεται, πριν εκπνεύσουν τα χρονοδιαγράμματα, να γίνουν κινήσεις που να αποδεικνύουν ότι αφήνουμε πίσω μας την πολιτική της αγοράς υπηρεσιών και επανερχόμαστε στη σωστή διαχείριση, από πλευράς εργοδότη, της υπηρεσίας των δασκάλων και των νηπιαγωγών.

Παρατηρείται επίσης, αμφιταλάντευση ως προς το να προχωρήσει η πλήρωση των οργανικών θέσεων μονιμοποίησης ειδικών εκπαιδευτικών, νηπιαγωγών και δασκάλων, για τις οποίες υπήρξε αφενός παραδοχή από πλευράς ΥΠΑΝ ότι χρονίζει αδικαιολόγητα το πρόβλημα, αφού δεν επιβαρύνει τον ίδιο τον προϋπολογισμό, αφετέρου υπόσχεση ότι θα προχωρούσε σε πλήρωση του 40% των κενών θέσεων από τον Σεπτέμβρη του 2023.

Η εβδομάδα που ακολουθεί θα πρέπει, χωρίς οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση, να ολοκληρωθούν οι διεργασίες ώστε ο έκτακτος προϋπολογισμός να περιλαμβάνει τα πιο πάνω κεφάλαια και να τεθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου για ψήφιση πριν από τις θερινές διακοπές των Βουλευτών.

Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση των άνωθεν ζητημάτων συνιστά πισωγύρισμα και κωλυσιεργία της Επίσημης Πλευράς και αιτία για αναστάτωση στον χώρο της Δημόσιας Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1363