2027. Να μην θυματοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί


ΤΟΥ ΠΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Όταν το 2015 ψηφιζόταν η νέα νομοθεσία ΠΟΕΔ, ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία, αλλά και ο υπόλοιπος εκπαιδευτικός κόσμος της Δημοτικής εκπαίδευσης, προειδοποιούσαν πως υπήρχαν πολλές στρεβλώσεις οι οποίες με την πάροδο του χρόνου θα αναδεικνύονταν και θα οδηγούσαν σε ανεπιθύμητες καταστάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Οκτώ χρόνια μετά επιβεβαιωθήκαμε. Εκατοντάδες συνάδελφοι ζουν μια εργασιακή ανασφάλεια.

Παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις μας δεν έχει, ακόμη, ξεκινήσει θεσμικός διάλογος για να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που δεν θα θυματοποιούν κανένα εκπαιδευτικό. Κάποιες μονομερείς και σπασμωδικές αντιδράσεις της επίσημης πλευράς, που ευτυχώς μετά από την επιτυχή παρέμβαση των εκπαιδευτικών Οργανώσεων δεν μπήκαν στο τραπέζι του διαλόγου, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως  θεσμικός διάλογος.

Το 2027, με τα υφιστάμενα δεδομένα, μόνο όσοι εκπαιδευτικοί είναι στο κατάλογο των διορισίμων θα έχουν δικαίωμα διορισμού. Βάσει των αριθμών των εκπαιδευτικών σε αυτούς, μέχρι σήμερα, σε  αρκετές βαθμίδες και κλάδους της εκπαίδευσης δεν καλύπτονται ΟΛΕΣ οι ανάγκες. Σημαντική παράμετρος που πρέπει να προβληματίσει όλους.

Κατάλογος διορισίμων που λόγω της συχνής ανανέωσης του κάθε 2 χρόνια (και αφαίρεση των εκπαιδευτικών που δεν θα τύχουν μόνιμο διορισμό στα 10 χρόνια) οδηγεί σε εργασιακή ανασφάλεια. Επιπλέον, εργασιακή ανασφάλεια αντιμετωπίζουν και οι συνάδελφοι που είναι μόνο στον κατάλογο διοριστέων. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως συνάδελφοι μας (Αορίστου, Συμβασιούχοι, Αντικαταστάτες ) θα μείνουν εκτός επαγγέλματος από τη μια μέρα στην άλλη.

Αυτοί οι συνάδελφοι, από όποιο κατάλογο και να διορίζονται, διαμόρφωσαν τη ζωή τους βάσει συγκεκριμένων δεδομένων, προσφέρουν στην εκπαίδευση και φυσικά είναι και οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τα λάθη του συστήματος. Η εργασιακή ανασφάλεια μόνο επιζήμια είναι για το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει θεσμικός διάλογος, αν είναι δυνατόν χθες. Λύσεις μπορούν να βρεθούν φθάνει να υπάρχει θέληση.

*Εκπαιδευτικός, Μέλος Γραμματείας ΠΟΕΔ (Εκ μέρους ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία)




Comments (1)

  1. maria nicolaou:
    Jun 18, 2023 at 09:35 AM

    υπάρχουν θέματα συμφωνώ όπως για παράδειγμα ο τρόπος μοριοδότησης των εξετάσεων. Εμείς που είμαστε στο χώρο της παιδείας για χρόνια βλέπε κρατικά ινστιούτα κτλ δεν αναναγνωρίζεται η εκπαιδευτική πείρα ενώ έρχονται και αναγνωρίζουν την πείρα των εκπαιδετικών των ιδιωτικών σχολείων που πολλές φορές δεν δίκασκαν καν την ειδικότητα τους σε αυτά τα σχολεία και το λένε οι ίδιοι. Ομως οι εξετάσεις δίνουν σε όλους το δικαίωμα αν μπορουν να περάσουν και να μπουν. Ναι υπάρχει προσωρινότητα αλλά οι συνθήκες των καιρών αυτό επιτρέπουν


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2062