Η τοποθέτηση της προέδρου της ΠΟΕΔ στην Επ. Παιδείας της Βουλής για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση


ΤΗΣ ΡΕΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η ΠΟΕΔ,  στη μοναδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, όπου κλήθηκε για να ενημερωθεί για τον τροποποιητικό κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων, κατέθεσε την ένστασή της για τη θεσμοθέτηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως αυτή προτάθηκε από την Αρμόδια Αρχή. Η εν λόγω τροπολογία ελλοχεύει τεράστιο κίνδυνο παραβίασης της ιδιωτικότητας των συμμετέχοντων υποκειμένων, δηλαδή των παιδιών και των εκπαιδευτικών και δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική βάση και κανένα επιστημονικό ερευνητικό δεδομένο που να αποδεικνύουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της όποιας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προς παιδιά ηλικιών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. Σημειώνεται, ακόμα, ότι δεν προηγήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση. Πιο κάτω, παρατίθεται αυτούσια η τοποθέτηση της ΠΟΕΔ.   

«Τοποθέτηση Προέδρου ΠΟΕΔ, Ρέας Παπαγεωργίου, αναφορικά με το θέμα Β2 της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, ημερομηνίας 2 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη.

(Τροποποιητικοί) Κανονισμοί (Αρ. Φακ. 23.03.057.081-2020)

Κύριε Πρόεδρε και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού,

Καταρχάς, το κείμενο που στάλθηκε από σας στην ΠΟΕΔ, ως επισυναπτόμενο σε ηλεκτρονική πρόσκλησή σας που λάβαμε στις 28 Αυγούστου 2020, για να συμμετάσχουμε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού,  στο οποίο πρέπει σήμερα να τοποθετηθούμε, είναι το εξής:

«2. Ο Κανονισμός 7 των βασικών κανονισμών τροποποιείται ως ακολούθως»

(α) Με την αντικατάσταση του πλαγιότιτλου αυτού με τον ακόλουθο νέο πλαγιότιτλο «Έναρξη σχολικού έτους, εγγραφές και παρεχόμενη εκπαίδευση,» και

(β) με την προσθήκη, αμέσως μετά την παράγραφο (6) αυτή, της ακόλουθης νέας παραγράφου (7):

«(7) Η παρεχόμενη εκπαίδευση προσφέρεται δια ζώσης με φυσική παρουσία στο σχολείο.

Νοείται ότι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και λόγω ανωτέρας βίας. έπειτα από απόφαση της Αρμόδιας Αρχής, η παρεχόμενη εκπαίδευση μπορεί να προσφέρεται εξ αποστάσεως, μέσω της χρήσης της τεχνολογίας ή και με άλλο τρόπο»

Επομένως, η πιο κάτω τοποθέτησή μου αφορά το συγκεκριμένο κείμενο.

1. Ενημερώνουμε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού ότι δεν έχουμε συμμετάσχει σε κανέναν διάλογο και καμία διαβούλευση, αναφορικά με την εν λόγω τροποποίηση των κανονισμών λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων. Επαναλαμβάνουμε ότι ΠΟΕΔ δεν έχει κληθεί σε καμία περίπτωση να συμμετάσχει σε οποιασδήποτε μορφή δημόσιας διαβούλευσης ή και διαλόγου, για τον συγκεκριμένο τροποποιητικό κανονισμό. Διά του λόγου το αληθές, μπορείτε να ανατρέξετε στο σύνηθες ερωτηματολόγιο, που έχει συμπληρώσει εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, στο ερωτηματολόγιο, στην ενότητα Β που αφορά την καταγραφή αποτελεσμάτων ανάλυσης αντίκτυπου, στο ερώτημα Β4.1 «Έχει πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση κατά τη διαμόρφωση της προτεινόμενης νομοθεσίας ή/και διεξαγωγής της σχετικής ΑΑ με εκπροσώπους άλλων εμπλεκόμενων φορέων;»  η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης απάντησε γραπτώς «Δεν πραγματοποιήθηκε διαβούλευση λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19».  Τονίζουμε ότι είναι η μοναδική φορά που καλούμαστε να καταθέσουμε δημόσια απόψεις για τη συγκεκριμένη τροπολογία..

2. Στον προτεινόμενο τροποποιητικό κανονισμό δεν ορίζεται πουθενά ο όρος «εξ αποστάσεως». Πρόκειται για μια εξαιρετικά γενική διατύπωση και δεν αναγράφεται επεξήγηση περί ου περιεχομένου, του τρόπου και των μέσων διεξαγωγής της.

3. Καταθέτουμε την ένστασή μας για τον τροποποιητικό αυτό κανονισμό, διότι ελλοχεύει κίνδυνο παραβίασης της ιδιωτικότητας των συμμετέχοντων υποκειμένων, δηλαδή των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δύναται να γίνεται με τρόπο που η προβολή, επεξεργασία και διαχείριση προσωπικών δεδομένων να είναι εκτός νόμου. Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27 Απριλίου 2014, με ισχύ εφαρμογής στις 25 Μαΐου 2018, για την προστασία φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και σύμφωνα με τον συνακόλουθο Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας 125(Ι)/2018, για να είναι όποια διαδικασία σύννομη απαιτείται η συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου υποκειμένου.

4. Οφείλουμε καθηκόντως να αναφέρουμε την απουσία επιστημονικής βάσης και εμπειρικών δεδομένων, που να αποδεικνύουν ότι η όποια εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε ηλικίες Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δημοτική, Προδημοτική, Ειδική) είναι αποτελεσματική. Καταθέτουμε τον προβληματισμό μας για την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της όποιας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προς αυτές τις ηλικίες, απουσία επιστημονικών δεδομένων.

Επικουρικά, αναφέρω και τα πιο κάτω:

Α) Οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής Εκπαίδευσης έχουν επιμορφωθεί, κυρίως με δική τους πρωτοβουλία, σε θέματα αξιοποίησης ψηφιακών προγραμμάτων και εφαρμογών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν έχει προσφερθεί προς αυτούς επιμόρφωση, που να αφορά την παιδαγωγική πτυχή και την αποτελεσματικότητα μιας τέτοια διδασκαλίας. Άλλο η αξιοποίηση λογισμικών, ιστοσελίδων και πλατφόρμων εκπαίδευσης και άλλο η διδασκαλία μέσω αυτών.

Β) Δεν υπάρχει στα σχολεία ο απαραίτητος εξοπλισμός που να υποστηρίζει οποιοδήποτε εγχείρημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η ΠΟΕΔ, μαζί με τις άλλες δύο εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ εισηγούμαστε όπως το προαναφερόμενο κείμενο περί τροποποιητικών κανονισμών λειτουργίας των σχολείων να διατυπωθεί ακολούθως

α). « «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» σημαίνει την παρακολούθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, χωρίς να παραβιάζονται με οποιονδήποτε τρόπο τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και η προστασία της ιδιωτικότητας των εκπαιδευτικών και των μαθητών».

β) 6Α «Η παρεχόμενη εκπαίδευση προσφέρεται δια ζώσης με φυσική παρουσία στο σχολείο:

Νοείται ότι, σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης, φυσικών καταστροφών ή πανδημίας, με απόφαση της Αρμόδιας Αρχής, η εκπαίδευση μπορεί να προσφέρεται εξ αποστάσεως μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, χωρίς να παραβιάζονται με οποιονδήποτε τρόπο τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και η προστασία της ιδιωτικότητας των εκπαιδευτικών και των μαθητών».

Αναμένουμε όπως ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού λάβουν υπόψη τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς της ΠΟΕΔ καθώς και την εισήγηση των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, για αναδιατύπωση των περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης (Τροποποιητικοί) Κανονισμών».

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1869