Πανεπιστήμιο Νεάπολις: Θερινό εργαστήρι 2023, Αρχιτεκτονική των Αισθήσεων


To Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος είχε την επιστημονική ευθύνη για τη διοργάνωση του φετινού Θερινού Εργαστηρίου Φοιτητών και νέων Αρχιτεκτόνων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου με τίτλο “Αρχιτεκτονική των Αισθήσεων”. To Εργαστήρι φιλοξενήθηκε στην Κοινότητα Πισσουρίου από τις 10 έως 18 Ιουλίου 2023.

Στις 18 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε η τελετή παρουσίασης των υλοποιημένων επεμβάσεων στον χώρο (Πάρκο Κιλελέρ στο Πισσούρι), οι οποίες κατασκευάστηκαν με τεχνικές φυσικής δόμησης και ανακύκλωσης με τη χρήση χώματος, νερού, άχυρου, πέτρας και ξύλου. Οι πιο πάνω διαχρονικές τεχνικές όπως και η σημασία των αισθήσεων στην πρόσληψη της Αρχιτεκτονικής (όραση, αφή, ακοή, όσφρηση και γεύση) σε συνδυασμό με άλλες πλευρές κατανόησης του χώρου όπως η μνήμη, η κίνηση (ο χρόνος), η φαντασία και τα όνειρα αποτέλεσαν δυο διακριτές πλευρές του εργαστηρίου. Οι κατασκευές που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο ήταν αποτέλεσμα τόσο επεξεργασίας ιδεών και προτάσεων που διατυπώθηκαν κατά την διάρκεια των συναντήσεων, όσο και σε μεγαλύτερο βαθμό, της επιτόπου εργασίας και υλοποίησης.

Για τους λόγους αυτούς στην ομάδα συμμετείχαν τόσο ακαδημαϊκοί όσο και εξειδικευμένοι συνεργάτες. Την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου είχαν οι Σόλων Ξενόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών, Ελένη Χατζηνικολάου, Eιδικό Διδακτικό Προσωπικού και Χρυστάλα Ψαθίτη, Λέκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών. Συμμετείχαν επίσης και οι Ιωάννης Πισσούριος, Αναπληρωτής Καθηγητής και Κωνσταντίνος Βασιλειάδης Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών καθώς και  η Άρτεμις Θεοδώρου, Αρχιτέκτονας (NAAB-B.Arch, Pratt Institute) Κέντρο ‘Ερευνας και Εφαρμογών Χωμάτινης Δόμησης (CRAterre), Σχολή Αρχιτεκτονικής της Γκρενόμπλ, και ο Σωκράτης Σωκράτους, Τεχνίτης Φυσικής Δομησης.

Την τελετή λήξης του Εργαστηρίου προσφώνησε ο Πρόεδρος του ΣΑΚ Άλκης Δίκαιος, η γραμματέας φοιτητών και νέων Αρχιτεκτόνων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου Αθηνά Μεντεσίδου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Νεάπολις Παφος, Σόλων Ξενόπουλος.

Οι υπεύθυνοι του Εργαστηρίου εκφράζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, στους/στις συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήριο, στο Κοινοτικό Συμβούλιο και άλλα πρόσωπα της κοινότητας Πισσουρίου, την εταιρεία Δ.Κ. Δημητριάδης Λτδ και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος για την χορηγία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










458