Δωρεά έργων του Αθανάσιου Σπηλιόπουλου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δωρεάς δύο έργων του Αθανάσιου Σπηλιόπουλου (1932–2021) στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Όπως σημειώνει η κόρη του Α. Σπηλιόπουλου, κ. Κατερίνα Σπηλιοπούλου Dostes, η δωρεά πινάκων σε μορφωτικούς και επιστημονικούς φορείς αποτελούσε επιθυμία του καλλιτέχνη. Ήδη, τα 35 έργα που παρελήφθησαν από το Μουσείο του Εθνικού Τυπογραφείου στην Αθήνα, εκτίθενται πλέον μόνιμα στο ιστορικό κτίριο.

Άλλη μία δωρεά 11 πινάκων έγινε στο Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, όπου και παρουσιάζονται σε μόνιμη βάση.

Δωρεές, επίσης, έγιναν σε ελληνικά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα.

Η επιλογή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Στην επιστολή της κ. Κατερίνας Σπηλιοπούλου σχετικά με τη δωρεά αναφέρονται τα εξής:

Η επιλογή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έγινε με αντικειμενικούς αλλά και συναισθηματικούς λόγους.

  • Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει εξαιρετική φήμη για το επίπεδο και την ποιότητα των σπουδών του. Είναι από τα λίγα Πανεπιστήμια που έχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόλογο πρόγραμμα σπουδών για τις γραφικές τέχνες και μαθήματα για την Τυπογραφία.
  • Από την ίδρυσή του υποστηρίζει την καινοτομία, την έρευνα και τις τέχνες.
  • Γνωρίζω το αξιόλογο έργο αλλά και το πάθος που διακρίνει τον κ. Κλήμη Μαστορίδη για την Τυπογραφία, με την οποία ασχολήθηκε όλη του τη ζωή, όπως και ο πατέρας μου. Ο πατέρας μου εκτιμούσε βαθιά τον κ. Μαστορίδη για την συμβολή του στην προώθηση της Τυπογραφίας.
  • Τέλος υπάρχει και ένας συναισθηματικός λόγος αφού ο παππούς μου καταγόταν από την Πάφο και πάντα υπήρχε ένα δυνατό δέσιμο με την Κύπρο. Για μένα και την οικογένειά μου είναι σημαντικό εκτός από την Ελλάδα, με τον στενό γεωγραφικό προσδιορισμό, να υπάρχουν έργα του πατέρα μου στον ευρύτερο ελληνόφωνο χώρο, στην Κύπρο.

Σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου του Αθανάσιου Σπηλιόπουλου

Ο Αθανάσιος Σπηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την αγιογραφία από μικρός.

Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, Γραφικές Τέχνες στο Camberwell School of Arts and Crafts και Σχέδιο στο London College of Printing στο Λονδίνο.

To 1972 πήρε το πτυχίο του από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Εργάστηκε για τριάντα χρόνια στο Εθνικό Τυπογραφείο και αποχώρησε με το βαθμό του Γενικού Διευθυντή.

Διετέλεσε καθηγητής του μεταπτυχιακού κέντρου Δημοσιολογικών Σπουδών και Ερευνών. Δίδαξε αισθητική του εντύπου και γραφικές τέχνες για 25 χρόνια στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας όπως επίσης στις σχολές ΧΕΝ, ΟΜΗΡΟΣ και στα ΤΕΙ.

Το μεράκι του για τις γραφικές τέχνες τον οδήγησε στη συγγραφή 16 εξειδικευμένων βιβλίων.

Το καλλιτεχνικό του έργο

Η ζωγραφική του Αθανάσιου Σπηλιόπουλου χαρακτηρίζεται από τα έντονα χρώματα και το προκλητικό παιχνίδι των όγκων και των γραμμών. Έκανε 8 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές σε Ελλάδα, Γαλλία και Αγγλία. Πίνακές του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Νότια Αφρική, Βέλγιο, Ουρουγουάη και Παραγουάη, καθώς και στο Μουσείο του Εθνικού Τυπογραφείου, στο Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ιδιαιτερότητα του έργου του

Το καλλιτεχνικό έργο του Α. Σπηλιόπουλου διακρίνεται από διαφορετικές προσεγγίσεις και τεχνοτροπίες:

  • Μία σειρά πινάκων είναι αφηρημένοι, με έντονα χρώματα
  • Μία σειρά καθαρά γεωμετρική και
  • Μία σειρά έργων αφιερωμένων στην Τυπογραφία. Τα έργα αυτά, που θεωρούνται μοναδικά, πρωτότυπα και ιδιαίτερα εντυπωσιακά, μπορεί να είναι κολλάζ, μικτή τεχνική, συνθέσεις με γράμματα ή συνθέσεις με μεταλλικά στοιχεία.

Στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δωρήθηκαν ένα έργο από την πρώτη και ένα από την τρίτη κατηγορία.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή της, η κ. Σπηλιοπούλου Dostes, αναφέρει:

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καταλληλότερος χώρος φιλοξενίας αυτών των έργων στην Κύπρο από το Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων (Πρόγραμμα Γραφικών Τεχνών) του Πανεπιστημίου σας. Ελπίζω τα αισιόδοξα χρώματα των πινάκων να μπορέσουν να μεταφέρουν στους σπουδαστές και τους επισκέπτες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας την αγάπη και το πάθος που είχε ο πατέρας μου για τη Ζωγραφική, τη Δημοσιογραφία, την Τυπογραφία και γενικότερα την γνώση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










494