Mνημόνια συνεργασίας Έδρας UNESCO Παν. Λευκωσίας, με το Αριστοτέλειο Πανεπ. και το Παν. Μακεδονίας


 Η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα την "Πολιτισμική Ετερότητα και τον Διαπολιτισμικό Διάλογο για έναν Πολιτισμό Ειρήνης", έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τις Έδρες UNESCO του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη” και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας "Διαπολιτισμική Πολιτική για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια".

Τα μνημόνια υπογράφηκαν σε πρόσφατη επίσκεψη του Δρ. Αιμίλιου Α. Σολωμού (τέως Διευθυντή της Έδρας) και του Καθηγητή Παναγιώτη Αγγελίδη (Διευθυντή της Έδρας) στη Θεσσαλονίκη όπου είχαν συναντήσεις με αντιπροσωπίες των δύο Εδρών των Πανεπιστημίων που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Οι συνεργαζόμενες Έδρες UNESCO, δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν κοινές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που θα εστιάζουν στην ενίσχυση της πολιτιστικής ετερότητας, της διαπολιτισμικής κατανόησης και της προώθησης της ειρήνης μέσω της εκπαίδευσης. Οι συνεργασίες αφορούν στη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων, ανταλλαγή στελεχών και/ή αξιωματούχων, εμπλοκή σε κοινά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και συν-επιμέλεια κοινών δημοσιεύσεων, με στόχο την προώθηση της κατανόησης, της συνεργασίας και της ενίσχυσης του πολιτιστικού διαλόγου για την προαγωγή της ειρήνης στον παγκόσμιο χώρο. Τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση του πολιτισμικού διαλόγου και της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, αφού μέσω αυτών των συνεργασιών, διευκολύνεται η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των ακαδημαϊκών και των φοιτητών των συμμετεχόντων πανεπιστημίων, βοηθώντας έτσι στην ενίσχυση της κατανόησης και της συνεργασίας ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες και πολιτισμούς.

Όσον αφορά την υπογραφή των μνημονίων, ο διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, δήλωσε ότι, «Η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μας δίνει την ώθηση για τις κοινές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουμε, προσανατολισμένες στη δημιουργία ενός πιο ενωμένου και ειρηνικού κόσμου. Μέσω της εκπαίδευσης και του διαλόγου, μπορούμε να διαμορφώσουμε την κοινωνία μας σε κοινωνία συνεργασίας και κατανόησης  και επίσης να προωθήσουμε αξίες που εξυψώνουν τις χώρες μας αλλά και την ανθρωπότητα γενικότερα».

Τέλος, ο τέως διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Αιμίλιος Α. Σολωμού δήλωσε πως «Αυτό το νέο επίπεδο συνεργασίας με άλλες αξιόλογες Έδρες UNESCO που μοιράζονται το όραμά μας για έναν κόσμο όπου ο πολιτισμικός πλουραλισμός γίνεται σεβαστός και ο διαπολιτισμικός διάλογος ανθεί, θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, του πολιτισμού και της ειρήνης».

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










525