H Φιλοσοφική Σχολή του Παν. Κύπρου εκφραζει θλιψη για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού


Το Συμβούλιο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου πληροφορήθηκε με θλίψη την είδηση του θανάτου του Πέτρου Στυλιανού (Κυθρέα 1933 - Λευκωσία 2024). Ο εκλιπών, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταλείπει πλούσιο συγγραφικό έργο και υπήρξε ανάμεσα στους πιο δραστήριους πνευματικούς ανθρώπους των πρώτων δεκαετιών ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, διακόπτοντας για αυτόν τον λόγο τις σπουδές του και, μετά τη σύλληψή του και την πολυετή καταδίκη του, ήταν ανάμεσα στους αγωνιστές που μεταφέρθηκαν και κλείστηκαν σε φυλακές της Βρετανίας.

Υπηρέτησε την πατρίδα του ως βουλευτής, ως υφυπουργός Εσωτερικών, ως Δήμαρχος Έγκωμης, ως εκπαιδευτικός, ως συντεχνιακός ηγέτης και ως μέλος δεκάδων συμβουλίων και οργανώσεων. Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν η διδακτορική του διατριβή, που εγκρίθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αναφέρεται στην Οκτωβριανή εξέγερση του 1931, η έκδοση του περιοδικού «Κυπριακός Λόγος», η σειρά της «Μαύρης βίβλου» σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου κατά την τουρκική εισβολή, βιβλία για  τη γενέτειρά του Κυθρέα, ενώ έγραψε ποίηση και πεζογραφία. Για τη συνολική του δράση τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με το «Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών», το 2015. Από την υπόλοιπη πολυσχιδή πολιτιστική του δράση ξεχωρίζουν οι αγώνες του για τη διάσωση ιστορικών κτιρίων της Λευκωσίας και η συμβολή του στις πρώτες προσπάθειες για την ίδρυση δημόσιου Πανεπιστημίου στην Κύπρο.

Τα μέλη του Συμβουλίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος. Η Φιλοσοφική Σχολή θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του με τον Κοσμήτορά της, ο οποίος θα καταθέσει στεφάνι ως ελάχιστη αναγνώριση τιμής στην προσφορά του Πέτρου Στυλιανού στα κυπριακά γράμματα. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










510