Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος: Συνέδριο Νομικού Δικαίου


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 16.04.24 οι εργασίες του συνεδρίου Εταιρικού Δικαίου που διοργάνωσαν η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης («CCBE»). 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό έκαναν ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου («ΠΔΣ») κ. Μιχάλης Βορκάς και η Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (“EUC”) και Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικού Δικαίου του CCBE, κ. Αντιγόνη Αλεξανδροπούλου. 

Εξαιρετικοί ομιλητές από τον ακαδημαϊκό χώρο και από τη δικηγορία παρουσίασαν πολλά σημαντικά και καινοτόμα νομικά θέματα. Οι θεματικές του συνεδρίου παρουσιάστηκαν σε 4 ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα, την οποία συντόνισε ο κ. Αλέξανδρος Τσιρίδης, δικηγόρος ΠΔΣ και μέλος δ.σ. του ΠΔΣ, η Δρ. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρουσίασε τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στο Ενωσιακό Δίκαιο της Κεφαλαιαγοράς και η κ. Αντιγόνη Αλεξανδροπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια εταιρικού δικαίου της Νομικής Σχολής του EUC μίλησε για την νέα πρόταση Οδηγίας που αφορά στις μετοχές με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου.

Στη δεύτερη ενότητα, την οποία συντόνισε ο κ. Νικήτας Χατζημιχαήλ, καθηγητής του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η κ. Brenda Hannigan, καθηγήτρια Εταιρικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Southampton μίλησε για τις υποχρεώσεις των μελών δ.σ. έναντι των εταιρικών δανειστών, ο κ. Παναγιώτης Περάκης, τ. πρόεδρος του CCBE και Δικηγόρος Αθηνών, μίλησε για τις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις συμμόρφωσης των εταιριών στους κανόνες ESG, η κα. Χριστίνα Λιβαδά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέα Οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα και ο κ. Χρήστος Σκορδής, δικηγόρος ΠΔΣ και μέλος της Επιτροπής Εταιριών και Κεφαλαιαγοράς του ΠΔΣ, παρουσίασε το θέμα παράγωγες αγωγές και εταιρική απάτη. Στην τρίτη ενότητα, την οποία συντόνισε και πάλι ο κ. Αλέξανδρος Τσιρίδης, ο κ. Μάριος Πελίδης, Δικηγόρος ΠΔΣ  μίλησε για Joint Ventures και εξωεταιρικές συμφωνίες μετόχων, ο κ. Αλέξανδρος Μεταλληνός, Συνεταίρος στην Δικηγορική Εταιρία Ποταμίτης-Βεκρής, μίλησε για τις συγχωνεύσεις και διασπάσεις, ενώ ο κ. Παναγιώτης Αγησιλάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Trojan Economics, μίλησε για τον έλεγχο των Συγχωνεύσεων υπό την σκοπιά του Δικαίου του Ανταγωνισμού. Στην τέταρτη ενότητα, την οποία συντόνισε η κ. Hana Horak, καθηγήτρια της Σχολής Οικονομικών και Eπιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, η κ. Lina Mikaloniene, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Mykolas Romeris (Λιθουανία), μίλησε για την εικονική εταιρική έδρα, ενώ ο κ. Michal Bieniak, συνεταίρος στην ομώνυμη δικηγορική εταιρία και μέλος της Επιτροπής Εταιρικού Δικαίου του CCBE, ανέπτυξε το θέμα της μεταφοράς της Ενωσιακής Οδηγίας για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις 2017/1132/EE στο Πολωνικό Δίκαιο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 130 δικηγόροι, μέλη του ΠΔΣ, καθώς και πάρα πολλοί φοιτητές. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρύτανης EUC κ. Ανδρέας Ευσταθίου, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής κ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών κ. Πιερής Χουρίδης και ο τ. πρύτανης κ. Κώστας Γουλιάμος, καθώς και ο αντιπρόεδρος ΠΔΣ κ. Νικόλας Τσαρδελλής.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










306