Η Καθ. Δέσπω Φ. Κάσινου η πρώτη γυναίκα επιστήμονας από την Κύπρο που εκλέγεται στην Ευρ. Ακαδημία Επιστημών


Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία της Βασιλικής Εταιρείας (Royal Society) του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων εθνικών ακαδημιών στην Ευρώπη. Αντικείμενο της Ακαδημίας είναι η προώθηση και η διάδοση της αριστείας στην επιστημονική έρευνα οπουδήποτε στον κόσμο προς όφελος της κοινωνίας και στην προαγωγή της εκπαίδευσης. Η Ακαδημία περιλαμβάνει 85 Νομπελίστες και επιστήμονες με πολλά σημαντικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Balzan και του Βραβείου Turing.

Στις 25 Μαρτίου 2024, μετά από αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης (σημασία και επίδραση της έρευνας, ερευνητικά έργα, επιστημονικές δημοσιεύσεις, h-index), το Συμβούλιο της Ακαδημίας Ευρώπης εξέλεξε 365 κορυφαίους διεθνείς επιστήμονες ως νέα μέλη. Αυτό οδήγησε σε ένα σημαντικό ορόσημο τόσο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και για την επιστημονική κοινότητα στην Κύπρο, με την εκλογή της Δρoς. Δέσπως Φάττα-Κάσινου ως μέλος της Ακαδημίας, στην Tάξη των Θετικών Επιστημών, στην Ενότητα της Μηχανικής. Η Δρ. Φάττα-Κάσινου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών και η ένταξη της στην Ακαδημία αποτελεί μια ιδιαιτέρως σημαντική αναγνώριση της συνεισφοράς της στον τομέα της μηχανικής περιβάλλοντος. Είναι η δεύτερη επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ο πρώτος ήταν ο Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου το 2022) και η πρώτη γυναίκα από την Κύπρο που λαμβάνει αυτή την τιμή.

Η επίσημη τελετή ένταξης θα πραγματοποιηθεί στο Wroclaw της Πολωνίας, στις 26-28 Νοεμβρίου 2024, όπου η Καθηγήτρια Φάττα-Κάσινου θα παρουσιάσει την έρευνά της.

Η Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών. Είναι Χημικός Μηχανικός, και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 190 επιστημονικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και είναι Highly Cited Researcher από το 2018 (Web of Science, Clarivate Analytics, h-index:81, >32000 citations). Η έρευνα της ομάδας της επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και την εφαρμογή νέων προηγμένων διεργασιών και συστημάτων για την απομάκρυνση οργανικών και μικροβιολογικών ρύπων από ύδατα και αστικά λύματα. Έχει συντονίσει ερευνητικά έργα με χρηματοδότηση 14.4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συμμετέχει σε συμβουλευτικές επιτροπές ερευνητικών κέντρων με θέμα τη διαχείριση του νερού, στην Ευρώπη και την Αφρική. Το 2012, έλαβε το διακεκριμένο εθνικό βραβείο έρευνας "Νίκος Συμεωνίδης 2011" από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, για το έργο της στην επεξεργασία λυμάτων και ξενοβιοτικών ενώσεων. Το 2022, έλαβε το Βραβείο Noack Laboratorien Outstanding Science Career Award από την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας και Χημείας (SETAC). Είναι Εκτελεστική Συντάκτρια στο περιοδικό Journal of Environmental Chemical Engineering και Συντάκτρια στο περιοδικό Water Research, Elsevier. Είναι μέλος της 8μελούς Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής του Αυστραλιανού Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση της Αντοχής στα Αντιμικροβιακά στην Αγροβιομηχανία, την Τροφή και το Περιβάλλον (SAAFE), ενώ είναι επίσης μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του OneWater - Eau Bien Commun, που είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Έρευνας για το Νερό της Γαλλίας. Το 2022, εξελέγη μέλος του Συμβουλίου της SETAC (Εταιρεία Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας και Χημείας) στην Ευρώπη.

 




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










543