Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Μπάυρον


Διάλεξη και έκθεση βιβλίων από τη Βιβλιοθήκη Γεώργιου και Μαρκησίας Λαγανά

* Διάλεξη με τίτλο «Ένα φιλελεύθερο όραμα για την Ελλάδα. Ο λόρδος Μπάυρον και οι Έλληνες σε κρίσιμα χρόνια (1823-1824)», από τον Δημήτρη Μ. Κοντογεώργη, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Την  Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, ώρα 19.30, στην Αίθουσα LRC 014, στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η διάλεξη θα είναι ανοικτή στο κοινό.

*Έκθεση βιβλίου για τον Βύρωνα, 17-30 Απριλίου 2024, Ισόγειο Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», Πανεπιστήμιο Κύπρου

Πτυχές του βυρωνικού έργου αποτυπώνονται στις παλαίτυπες εκδόσεις της πολύτιμης δωρεάς της Βιβλιοθήκης Γεώργιου και Μαρκησίας Λαγανά, οι οποίες παρουσιάζονται σε ειδική έκθεση στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» μέχρι τις 30 Απριλίου 2024. Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου τιμούν με αυτόν τον τρόπο την επέτειο των 200 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Βρετανού φιλέλληνα Λόρδου Μπάυρον (19 Απριλίου 1824).

Τα παλαίτυπα και οι σπάνιες εκδόσεις της έκθεσης καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1824 μέχρι το 1924. Στον χώρο υπάρχει επίσης αντίγραφο της επίσημης αγγελίας θανάτου του Βύρωνος στο Μεσολόγγι (η πρωτότυπη ανήκει στο ζεύγος Λαγανά) υπογεγραμμένη από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στις 7 Απριλίου του 1824 (η ημερομηνία στο παλαιό ημερολόγιο). Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα υπάρχει και έκθεση βιβλίων από τη σύγχρονη συλλογή που δώρισε το ζεύγος Λαγανά στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η ανεκτίμητης αξίας συλλογή του ζεύγους Γεώργιου και Μαρκησίας Λαγανά δωρίσθηκε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2021. Πρόκειται για μια συλλογή πέραν των 2.300 βιβλίων και άλλων τεκμηρίων (έγγραφα / λιθόγραφα), τα οποία έχουν εκδοθεί από τον 15ο αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα.

Η διάλεξη του κ. Κοντογεώργη συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της έκθεσης και το κοινό θα έχει και την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει και τις σπάνιες εκδόσεις της έκθεσης.

Η φωτογραφία, από βιβλίο εκδομένο το 1837 από τη Συλλογή Λαγανά – δωρεά στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η πρόσθια χρυσωμένη ακμή του βιβλίου καλύπτεται από ζωγραφική απεικόνιση, η οποία δεν διακρίνεται όταν το βιβλίο είναι κλειστό. Αποκαλύπτεται, μόνο, μετά την κατάλληλη καμπύλωση όλων των φύλλων του βιβλίου. Στο κέντρο της ακμής η προσωπογραφία του ποιητή, με σουλιώτικη ενδυμασία, ανάμεσα σε αγγλικά μνημεία και αρχαία ελληνικά ερείπια.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










585