Εκδήλωση στο Πανεπ. Κύπρου : «Μαθαίνουμε να ευτυχούμε: Η φιλοσοφία ως τέχνη του βίου»


Ο Όμιλος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει τη χαρά να σας προσκαλεί στην εκδήλωσή του με τίτλο «Μαθαίνουμε να ευτυχούμε: Η φιλοσοφία ως τέχνη του βίου», με ομιλήτρια την Δρα Έλσα Νικολαΐδου.

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024
19:30 - 21:00 (Ώρα προσέλευσης: 19:15)
Αίθουσα LRC014 - Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου (Πανεπιστημιούπολη)

Περιγραφή: Φιλοσοφία (φιλώ + σοφία) δεν είναι μόνο η αγάπη για τη σοφία. Είναι η λογική, η κριτική σκέψη, ο στοχασμός αλλά και η αμφιβολία. Είναι η κατανόηση της ζωής μας και της ζωής του άλλου. Είναι η αναζήτηση της αλήθειας αλλά και της ευτυχίας. Τι είναι όμως η ευδαιμονία και πώς μπορεί μια αρχαία θεωρία να βοηθήσει στην καθημερινή μας ζωή;

Από τον Σωκράτη και έπειτα ξεκινά μια μακρά παράδοση που θέτει σκοπό της ζωής την ευδαιμονία. Οι θεωρίες διαδέχονται η μία την άλλη και εγγυώνται την αταραξία και τη γαλήνη του ατόμου μέσα σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Ως εκ τούτου, στη σημερινή ομιλία θα ερευνήσουμε την ευδαιμονία μέσα από τα κείμενα των αρχαίων φιλοσόφων (Ελλήνων και Λατίνων). Ποια είναι τα κοινά σημεία των θεωριών τους και πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να κατακτήσει την ευτυχία σήμερα; Εν κατακλείδι, θέλουμε απλώς να «ευτυχούμε»;

Βιογραφικό: Η Δρ Έλσα Νικολαΐδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Α.Π.Θ. Φιλοσοφία (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) και Αριστοτελική Φιλοσοφία δίνοντας μια νέα ερμηνεία του Αριστοτελικού ορισμού της ψυχής (διδακτορική διατριβή). Από το 2005 διαμένει στη Λάρνακα της Κύπρου. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία και ήταν η Υπεύθυνη του Τμήματος Γλωσσών σε ιδιωτικό σχολείο της Λάρνακας, όπου δίδασκε Φιλοσοφία σε παιδιά δημοτικού και Γυμνασίου. Σήμερα εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε πανελλήνια, διεθνή και παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας. Έχει διεξάγει διαλέξεις, σεμινάρια Φιλοσοφίας με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (Φιλοσοφία για Όλους, Οι Φιλοσοφίες της ευτυχίας) και Φιλοσοφία σε Παιδιά στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους και το Μουσείο Πιερίδη- Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Από το 2018 συνεργάζεται με την εφημερίδα της Κύπρου Ο Φιλελεύθερος, όπου διατηρεί εβδομαδιαία στήλη Φιλοσοφίας με τίτλο «Φιλοσοφία και Ζωή». Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Φιλοσοφία για όλους. Γιατί να διαβάζουμε τους αρχαίους φιλοσόφους;», Μεταίχμιο, 2022.

Για να βρείτε την αίθουσα, εισέρχεστε εντός της βιβλιοθήκης μέσω των διπλών συρομένων πορτών στην είσοδο του κτηρίου. Ακολούθως, κατευθύνεστε στο βάθος δεξιά ακριβώς πριν την ελεγχόμενη είσοδο στη βιβλιοθήκη.

Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της σελίδας μας ή στο 99 758094 (Άγγελος)

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










575