H Συμμαχία Young Universities for the Future of Europe αποκτά νομική οντότητα


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα από τα 10 πανεπιστήμια της Συμμαχίας

Στο πλαίσιο της συνάντησης του Στρατηγικού Συμβουλίου της Συμμαχίας Young Universities for the Future of Europe (YUFE), στις 29 Φεβρουαρίου 2024 στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, υπεγράφη το καταστατικό για τη δημιουργία της νομικής οντότητας της Συμμαχίας, ως ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα και ένα καινούριο κεφάλαιο για τη Συμμαχία YUFE, θεμελιώνοντας τη δέσμευση των 10 Πανεπιστημίων που την απαρτίζουν να προωθήσουν τη συνεργασία και την καινοτομία μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Σημειώνεται ότι, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είχε ενεργό εμπλοκή στο σχεδιασμό και τη δημιουργία του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Το Στρατηγικό Συμβούλιο YUFE αποτελείται από τους/τις Πρυτάνεις/Προέδρους των δέκα Πανεπιστημίων της Συμμαχίας, εκπροσώπους των δύο συνδεδεμένων μελών, και της προέδρου και αντιπροέδρου του YUFE Student Forum. Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 εκλεγμένη πρόεδρος του YUFE Student Forum είναι η τεταρτοετής φοιτήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρεανή Καρλέττη.

Στις 28 Φεβρουαρίου προηγήθηκε ημερίδα του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας με τίτλο «YUFE Stakeholders Event – the YUFE Ecosystem» κατά την οποία ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Quadruple helix approach» τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας, κέντρων λήψης αποφάσεων, βιομηχανίας και κοινωνίας. Ανέδειξε επίσης τη σημασία της βασικής έρευνας στην πρόοδο της κοινωνίας και στην ευημερία των πολιτών. Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονίζει το έργο Horizon 2020 YUFERING, για την ανάπτυξη στρατηγικών και πολιτικών έρευνας, καινοτομίας και αξιοποίησης γνώσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου YUFE.

Τι είναι η συμμαχία YUFE

Η συμμαχία YUFE είναι μια από τις 51 συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός νέου μοντέλου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Η συμμαχία YUFE αποτελείται από δέκα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με έντονη ερευνητική δραστηριότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Συμμαχία, μαζί με τους δύο συνεργάτες της, στοχεύει να επιφέρει μια ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθιερώνοντας το νέο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο ως το κορυφαίο μοντέλο ενός νέου, ανοιχτού ευρωπαϊκού πανεπιστημίου και ως ένα μοναδικό οικοσύστημα που θα συνδέει τα πανεπιστήμια με τις κοινότητες. Το YUFE βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Συμμαχία YUFE είναι γεωγραφικά διαφοροποιημένη και περιλαμβάνει πανεπιστήμια, πόλεις και εταιρείες.

Οι εταίροι της Συμμαχία YUFE είναι:

•       Πανεπιστήμιο Κύπρου - Κύπρος          

•       Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ - Ολλανδία

•       Carlos III Πανεπιστήμιο Μαδρίτης - Ισπανία

•       Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας - Βέλγιο

•       Πανεπιστήμιο της Βρέμης - Γερμανία

•       Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας

•       Πανεπιστήμιο Nicolaus Copernicus του Torun - Πολωνία

•       Πανεπιστήμιο της Rijeka - Κροατία

•       Πανεπιστήμιο του Essex - Ηνωμένο Βασίλειο

•       Πανεπιστήμιο της Σορβώνης (Sorbonne Nouvelle)- Γαλλία

Οι συνεργάτες YUFE είναι:

•       Όμιλος Adecco France

•       ETS Global

 

Πληροφορίες: https://yufe.eu/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










432