Η Πολυτεχνική Σχολή Παν Κύπρου συγχαίρει τα μέλη της για τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας - Νέος Ερευνητής 2023


Το Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, συγχαίρει τον Δρα Φώτιο Μπεκρή, Επίκουρο Καθηγητή Έρευνας στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, και τον Δρα Χρυσοβαλάντη Βουτουρή, Μεταδιδακτορικό Επιστήμονα στο εργαστήριο Βιοφυσικής του Καρκίνου στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής και ιδρυτή της εταιρίας AnaBioSi-Data Ltd για το βραβείο Νέος Ερευνητής 2023 στις Επιστήμες Ζωής και τις Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική αντίστοιχα.

Ο Δρ Φώτιος Μπεκρής δραστηριοποιείται στον ερευνητικό τομέα της αντικαρκινικής έρευνας εστιάζοντας στις μηχανικές δυνάμεις και στην εξέλιξη των όγκων με το επιστημονικό του έργο να αποτελεί απόδειξη των κινήτρων του και του πάθους του για αριστεία. Στόχος της έρευνάς του είναι η τροποποίηση του μικροπεριβάλλοντος των καρκινικών όγκων για να αυξηθεί η αιμάτωσή τους και να βελτιστοποιηθεί η θεραπεία του καρκίνου. Η ερευνητική του δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από ποιότητα και τα ερευνητικά αποτελέσματά της αξιοποιήθηκαν και έτυχαν εκμετάλλευσης με σημαντικό αντίκτυπο για τον κλάδο. Ο Δρ Μπεκρής έχει ήδη παρουσιάσει εργασίες υψηλής ποιότητας σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει διαπρέψει λαμβάνοντας και ERC Starting Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, μια από τις πιο ανταγωνιστικές ερευνητικές επιχορηγήσεις στην Ευρώπη. Επίσης, έχει προχωρήσει και σε καταχώρηση δύο πατεντών. Το ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αφορά τη χρήση της κετοτιφένης για τη μείωση της δυσκαμψίας και τη βελτίωση της αιμάτωσης και της αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας σε μοντέλα ινοσαρκώματος ποντικού με υψηλή δεσμοπλασία, ενώ  το δεύτερο  δίπλωμα ευρεσιτεχνίας επικεντρώνεται στην ενθυλάκωση μηχανοθεραπευτικών φαρμάκων σε πολυμερή μικύλια με στόχο τη βελτίωση της δράσης των συγκεκριμένων φαρμάκων σε πολύ μικρότερες δόσεις.

Ο Δρ Χρυσοβαλάντης Βουτουρή ασχολείται ενεργά με πρωτοποριακή έρευνα στους τομείς του καρκίνου. Τα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν την κατάθεση δύο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και την ίδρυση της εταιρίας AnaBioSi-Data Ltd, αναδεικνύοντας την ισχυρή επιχειρηματική του δεινότητα. Επιπλέον, η ερευνητική και επιστημονική συνεισφορά του, μέσα από έναν μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, αποτελούν παράδειγμα του ακλόνητου πάθους του. Παρά το πολύ πρώιμο στάδιο της καριέρας του, διαθέτει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό. Ο Δρ Βουτουρή έχει καταφέρει να παράγει υψηλής ποιότητας έρευνα με μεγάλο αντίκτυπο και συμβολή στην κοινωνία και τη δημόσια υγεία στην Κύπρο. Στα εξαιρετικά επιτεύγματά του περιλαμβάνεται η εξασφάλιση μιας παγκόσμιας υποτροφίας Marie-Curie υψηλού κύρους, σε ένα εκ των επιφανέστερων πανεπιστημίων των ΗΠΑ, την Ιατρική σχολή του Harvard σε συνεργασία με το εργαστήριο Βιοφυσικής του Καρκίνου στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επιπλέον, τα μελλοντικά ερευνητικά του σχέδια παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές και θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω επιστημονική του ανάπτυξη, καθώς εστιάζουν στον τομέα του καρκίνου, διερευνώντας τη χρήση των εμβολίων-mRNA στη θεραπεία του καρκίνου και την εξεύρεση εξατομικευμένης θεραπείας με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και βαθιάς μάθησης. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση επεκτείνει απρόσκοπτα τα επιστημονικά επιτεύγματα που έχει ήδη επιτύχει ο Δρ Βουτουρή, και που ανοίγει τους ορίζοντες για νέες, συναρπαστικές εξελίξεις στον τομέα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










839