Θερινό Σχολείο “Nuclear Chemistry & Radiochemistry: Theory and Applications” στο Πανεπ. Κύπρου


Το πρόγραμμα παρακολούθησαν μαθητές και φοιτητές από 8 διαφορετικές χώρες

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Θερινό Σχολείο “Nuclear Chemistry & Radiochemistry: Theory and Applications”, που διοργανώθηκε από τις 12-16 Ιουνίου 2023 από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος A-CINCH (AUGMENTED COOPERATION IN EDUCATION AND TRAINING IN NUCLEAR ANDRADIOCHEMISTRY, Grant agreement ID: 945301, https://www.cinch-project.eu/) σε συνεργασία του University of Leeds, του National Nuclear Laboratory και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Θερινό Σχολείο αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία εκπαίδευσης για μαθήτριες/μαθητές Λυκείου και προπτυχιακές/ούς φοιτήτριες/ές πανεπιστημίων από οκτώ διαφορετικές χώρες. Στο φετινό Σχολείο, συμμετείχαν 25 μαθήτριες/μαθητές και φοιτήτριες/ές από την Κύπρο (8), τη Βρετανία (5), τη Γερμανία (4), τη Σλοβενία (4), την Τσεχία (2), τη Βολιβία (1), τη Φιλανδία (1), την Ελλάδα (1), ενώ δίδαξαν/βοήθησαν στη διεξαγωγή των πειραμάτων και δραστηριοτήτων 16 καθηγητές και έμπειροι επιστήμονες από οκτώ (8) διαφορετικά Πανεπιστήμια/Ερευνητικά Κέντρα (University of Helsinki, University of Oslo, Leibniz University Hannover, University of Leeds, ChalmersUniversityofTechnology, University of Cyprus, Jožef Stefan Institute, National Nuclear Laboratory).

Το εντατικό πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου (βλ. πρόγραμμα) περιελάμβανε θεματολογία ευρέως φάσματος σχετικά με τις βασικές έννοιες και εφαρμογές της Πυρηνικής Χημείας και Ραδιοχημείας (αποξήλωση πυρηνικών αντιδραστήρων, ανακύκλωση και διαχείριση του πυρηνικού υλικού, ραδιο-οικολογία, ραδιοπυρήνες και εφαρμογές ραδιενεργών πηγών σε βιομηχανικές διεργασίες, και ραδιοπυρήνες στη διάγνωση και θεραπεία), καθώς επίσης και διάφορες δραστηριότητες, όπως είναι η συμμετοχή σε εργαστήρια μέτρησης και αξιολόγησης γ- και α-φασματοσκοπίας, εργαστήρια εικονικής πραγματικότητας (VR-Labs) και μετρήσεις ιοντίζουσας ακτινοβολίας και παιγνίδια διαφυγής (Exit Game) από το Chernobyl.

Στόχος του Σχολείου ήταν η εισαγωγή/γνωριμία των φοιτητριών/ών με βασικές έννοιες και σύγχρονες εφαρμογές της Πυρηνικής Χημείας και Ραδιοχημείας, καθώς επίσης και δυνατότητες απασχόλησης στον επιστημονικό τομέα αυτό, που θα παραμένει διαχρονικά επίκαιρος. H εξειδικευμένη εκπαίδευση και μεταφορά τεχνογνωσίας στην επόμενη γενιά -όσον αφορά θέματα Πυρηνικής Χημείας και Ραδιοχημείας- αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ, επειδή η διαχείριση ραδιενεργών ουσιών και ειδικότερα των πυρηνικών αποβλήτων αποτελεί ένα από τα πλέον αγωνιώδη προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Μόνο η ορθή διαχείριση ραδιενεργών και πυρηνικών ουσιών, ο συστηματικός έλεγχος και η αποτελεσματική αντιμετώπιση πιθανής ραδιολογικής ρύπανσης μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία του ανθρώπου από κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση ραδιενεργών ουσιών σε σύγχρονες βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές και την εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας.

  Εργαστήριο Ραδιοαναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας

Το Εργαστήριο Ραδιοαναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου ασχολείται με την εκπαίδευση κυρίως μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (π.χ. δοσιμετρία και έκθεση πληθυσμού σε ιοντίζουσα ακτινοβολία, επίπεδα ουρανίου σε νερά της Κύπρου, εκπομπή ραδονίου από γρανίτες κ.α.) και την κατανόηση της χημείας ραδιενεργών στοιχείων σε εδαφικά και υδατικά συστήματα με απώτερο στόχο την ειδοταυποποίηση και τον φυσικοχημικό τους χαρακτηρισμό σε περιβαλλοντικά συστήματα (π.χ. εδάφη και υπόγεια νερά), καθώς επίσης και την απομάκρυνση τους από ραδιενεργά ρυπασμένα περιβαλλοντικά συστήματα (π.χ. θαλάσσια νερά). Στο Εργαστήριο, το οποίο συντονίζει ο Καθηγητής Ιωάννης Πασχαλίδης, έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές τους σπουδές εννέα φοιτητές σε επίπεδο Διδακτορικού και 19 φοιτητές σε επίπεδο Μάστερ. Το Εργαστήριο έχει συμμετάσχει επιτυχώς σε έξι μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα σε σχέση με την συμπεριφορά ραδιοστοιχείων και πυρηνικών υλικών στη γεώσφαιρα και έχει συντονίσει διάφορα τοπικά προγράμματα σχετικά με την ραδιενέργεια περιβάλλοντος στην Κύπρο.  

Ιστοσελίδα Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κύπρου: https://www.ucy.ac.cy/chem/

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










334