Υπερσύγχρονα εργαστήρια για το νέο πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπ. Frederickστη Λεμεσό


Το πρώτο πρόγραμμα σπουδών Φυσικοθεραπείας στη Λεμεσό είναι γεγονός!

Για τις ανάγκες του προγράμματος, που σχεδιάστηκε με βάση τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, το Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και την κατασκευή τεσσάρων σύγχρονων Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας στην ολοκαίνουρια επέκταση του κεντρικού κτηρίου. Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό με επιστημονικά όργανα μέτρησης αλλά και αποκατάστασης των παθολογιών του μυοσκελετικού, νευρολογικού, καρδιοαναπνευστικού συστήματος αλλά και άλλων συστημάτων. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στα εργαστήρια, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη όλα εκείνα που θα διδαχθούν στα θεωρητικά μαθήματα, πλάι σε έμπειρους εκπαιδευτές.

 Εργαστήριο Νευρο-Μυοσκελετικής Φυσικοθεραπείας

Το εργαστήριο περιλαμβάνει όλο τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό σε φυσικά μέσα και μέσα ηλεκτροθεραπείας που προσφέρεται για σκοπούς αποκατάστασης νευρο-μυοσκελετικών δυσλειτουργιών. Συγκεκριμένα, το εργαστήριο διαθέτει συσκευές ηλεκτροθεραπείας και μαγνητοθεραπείας αλλά και φυσικά μέσα όπως είναι ο θεραπευτικός υπέρηχος, το lazer και μέσα θερμοθεραπείας όπως είναι τα παραφινόλουτρα και οι θερμοκύστες. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης με τη χρήση του κρουστικού υπέρηχου (Shock-Wave Therapy) και υπερθερμίας  τύπου Tecar. Πέραν των μέσων θερμοθεραπείας, το εργαστήριο διαθέτει μέσα κρυοθεραπείας όπως είναι οι παγοκύστες αλλά και συσκευές κρυοθεραπείας με συμπίεση.

Παράλληλα, περιλαμβάνει βοηθήματα βάδισης (βοηθήματα τύπου Π, μπαστούνια με τριποδική ή τετραποδική στήριξης κ.α.) και εξοπλισμό για σκοπούς αξιολόγησης του νευρικού συστήματος όπως είναι τα αντανακλαστικά σφυριά αλλά και ειδικό εξοπλισμό για αξιολόγηση επιπολής και εν τω βάθει αισθητικότητας.

 Εργαστήριο Κινησιολογίας

Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί μία από τις κύριες φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις η οποία προσφέρεται για σκοπούς αξιολόγησης και αποκατάστασης παθολογιών του μυοσκελετικού συστήματος, του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, του νευρολογικού συστήματος και άλλων συστημάτων. Για τον σκοπό αυτό, το εργαστήριο της κινησιολογίας περιλαμβάνει ποικίλο εξοπλισμό για ενδυνάμωση και λειτουργική επανεκπαίδευση όπως ελαστικούς ιμάντες, βαράκια, σανίδες ισορροπίας, βάρη και μπάρες γυμναστικής, ασταθείς επιφάνειες, ποδήλατα γυμναστικής και κωπηλατικά μηχανήματα. Περιλαμβάνει επίσης μπάλες διαφόρων μεγεθών, ιμάντες TRX και συστήματα ενδυνάμωσης και εφαρμογής ασκήσεων με τη μορφή τροχαλίας.

ΕργαστήριοΈρευνας – Sport and Exercise Research Lab

Στόχος του Προγράμματος είναι η παραγωγή νέας και καινοτόμου γνώσης από το ακαδημαϊκό προσωπικό με τη συμμετοχή των φοιτητών. Το συγκεκριμένο εργαστήριο περιλαμβάνει όργανα μέτρησης μυϊκής δύναμης και το υπερσύγχρονο σύστημα μεταβολικής αξιολόγησης το οποίο περιλαμβάνει άμεση μέτρηση καρδιαγγειακής και αναπνευστικής ικανότητας κατά την ηρεμία και άσκηση και μέτρηση του βασικού μεταβολισμού ηρεμίας (εργοσπιρόμετρο με εργοδιάδρομο). Μπορεί να προσφέρει άμεση μέτρηση αερόβιας ικανότητας (VO2max) σε αθλητές/τριες και ασκούμενους/ες καθώς και σε συνδυασμό με άλλους δείκτες μπορεί να δώσει εικόνα για τις μεταβολικές απαιτήσεις της άσκησης για καλύτερο προγραμματισμό της προπόνησης (γαλακτικό κατώφλι). Επιπλέον το εργαστήριο διαθέτει ηλεκτρομυογράφο ο οποίος επιτρέπει την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας των μυών και ως εκ τούτου αποτελεί επέκταση της έρευνας και του ελέγχου του κινητικού συστήματος. Μπορεί να εφαρμοστεί στην εμβιομηχανική ανάλυση κίνησης, στην ανάλυση βάδισης, στις μελέτες μυϊκής κόπωσης, στις αθλητικές επιδόσεις και σε εφαρμογές στην ιατρική και την εργονομία. O Διφασικός διεγέρτης Σταθερού Ρεύματος (Digitimer) είναι ένας ηλεκτρικός διεγέρτης πολλαπλών λειτουργιών, διακριτών παλμών, σταθερού ρεύματος που χρησιμοποιείται σε έρευνες που απαιτούν διέγερση νεύρων και μυών μέσω επιφανειακών ηλεκτροδίων. Επίσης το εργαστήριο έρευνας περιλαμβάνει διακρανιακή μαγνητική διέγερση  (Transcranial Magnetic Stimulation) η οποία αφορά την ασφαλή και ανώδυνη διέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων μέσω δημιουργίας μαγνητικού πεδίου με σκοπό την αναγνώριση, τον έλεγχο, την οργάνωση και τη διαφοροποίηση της εγκεφαλικής όπως και της νωτιαίας δραστηριότητας σε υγιή και παθολογικό πληθυσμό.

Εργαστήριο Καρδιοαναπνευστικής και Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας

Το εργαστήριο διαθέτει ποικιλία προπλασμάτων για την κατανόηση των ανατομικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών των συστημάτων του ανθρωπίνου σώματος. Επιπλέον, διαθέτει σύγχρονες συσκευές αξιολόγησης του καρδιοαναπνευστικού συστήματος όπως είναι τα παλμικά οξύμετρα, τα στηθοσκόπια, πιεσόμετρα, φορητά σπιρόμετρα και τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα. Διαθέτει επίσης μάσκες οξυγόνου, ρινικές κάνουλες, τραχειοσωλήνες, τραχειοστομίες, συσκευές ενδυνάμωσης αναπνευστικών μυών όπως triflow, διάδρομο βάδιση, νάρθηκες, τροχοκαθίσματα, αντιθρομβωτικές κάλτσες, κρεβάτι Bobath, tilt bed, γερανός (Lift), παιδικές κούκλες για προσομοίωση παιδιών, μπάλες καθώς και βοηθήματα μετακίνησης νευρολογικού ασθενή. Τέλος, προσφέρει σανίδες ισορροπίας, περιπατητήρες (Π), βακτηρίες μασχάλης, βακτηρίες αγκώνος αλλά και μπαστούνια με 3 πόδια ή 4 πόδια.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα χρησιμοποιούν ασφαλώς 

και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Frederick, όπως την ολοκαίνουρια βιβλιοθήκη με μοντέρνα study areas, το νέο, επιβλητικό αμφιθέατρο, τις νέες αίθουσες διδασκαλίας με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, τα computer labs, την ανακαινισμένη καφετέρια και άλλους υποστηρικτικούς χώρους.

Το Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας είναι τετραετές και οδηγεί στην απόκτηση Πτυχίου Φυσικοθεραπείας (BSc). Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Ελληνική και προσφέρεται στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό από τη Σχολή Επιστημών Υγείας η οποία προσφέρει επίσης πετυχημένα προπτυχιακά προγράμματα στη Φαρμακευτική, τη Νοσηλευτική και τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.

Το Πρόγραμμα σχεδίασαν εξειδικευμένοι και έμπειροι επιστήμονες στον τομέα της Φυσικοθεραπείας, ενώ το ακαδημαϊκό προσωπικό θα αποτελείται από καταξιωμένους/ες φυσικοθεραπευτές/τριες και άλλους/ες επαγγελματίες υγείας, με πολυετή διδακτική, ερευνητική και κλινική εμπειρία. Πέραν της θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης οι φοιτητές/τριες θα παρακολουθούν μαθήματα κλινικής και πρακτικής άσκησης σε Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Αποκατάστασης και άλλους οργανισμούς. Μάλιστα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό ωρών εκπαίδευσης σε κλινικούς χώρους. Η κλινική άσκηση πραγματοποιείται από το πέμπτο εξάμηνο σπουδών, ενώ στο τελευταίο εξάμηνο οι φοιτητές/τριες πραγματοποιούν εξάμηνη Πρακτική Άσκηση με κλινική εργασία επί 26 συνεχόμενες εβδομάδες (σύνολο 1040 ώρες).

Ο Δρ Χρίστος Σάββα, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νευρομυοσκελετική Φυσικοθεραπεία ο οποίος συντονίζει το Πρόγραμμα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Frederick, Δρα Εμμανουήλ Παπαδόπουλο, δήλωσε: «Το Πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), γεγονός που αντανακλά την ποιότητα σπουδών που θα προσφέρει. Στόχος μας είναι η κατάρτιση επαγγελματιών φυσικοθεραπευτών/τριών ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου λειτουργικότητας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής των ασθενών, μέσω της πρόληψης και θεραπείας παθολογικών καταστάσεων και τραυματικών βλαβών, προς όφελος της υγείας όλων».

Το Πτυχίο Φυσικοθεραπείας ανοίγει πολλές επαγγελματικές πόρτες. Οι πτυχιούχοι/ες Φυσικοθεραπευτές/τριες μπορούν να εργαστούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα του δημόσιου τομέα, σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα αποκατάστασης, αναρρωτήρια και στέγες ηλικιωμένων, αθλητικές ομοσπονδίες και σωματεία, ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε ιδιωτικό Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας ή σε κατ΄ οίκον επισκέψεις ασθενών.

Περισσότερες πληροφορίες και για διευθέτηση συνάντησης με τις/τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου μπορείς να καλέσεις στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), να στείλεις email στο adminfo@frederick.ac.cy ή να επισκεφθείς την ιστοσελίδα www.frederick.ac.cy. Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο αρχίζει στις 2 Οκτωβρίου 2023.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










428