Άρχισε το 5ο Διεθνές Συνέδριο: Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Δημιουργικότητα, Ισότητα, Κοινωνική Δράση


Με μεγάλη επιτυχία, ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023, οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου «Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Δημιουργικότητα, Ισότητα, Κοινωνική Δράση»,το οποίο διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.

Για το Συνέδριο, που συνεχίζεται αύριο Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023 και ολοκληρώνεται την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες χώρες. Στο Συνέδριο, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και φοιτήτριες, ερευνητές και ερευνήτριες, εκπρόσωποι οργανισμών, με έμπρακτο ενδιαφέρον και δραστηριοποίηση σε θέματα γλώσσας και γραμματισμού, παρουσιάζουν το σχετικό τους έργο, μέσα από πλήθος εισηγήσεων, παρουσιάσεων, συμποσίων και εργαστηρίων.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με καλωσόρισμα από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Έλενα Χατζηκακού, η οποία ανέφερε ότι το φετινό Συνέδριο, ως συνέχεια των προηγούμενων, έχει ως σκοπό να ενημερώσει για έρευνες και μελέτες από ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών πτυχών, συμβάλλοντας στις δράσεις για ουσιαστική και δημιουργική βελτίωση της εκπαίδευσης και της κοινωνίας μας ευρύτερα.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη, ο οποίος ανέφερε ότι, μέσω του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, συνέβαλαν και φέτος στη διοργάνωση του Συνεδρίου, αναγνωρίζοντας τη σημασία της γλώσσας και του γραμματισμού στην ανάπτυξη των ατόμων και στην ευημερία των κοινωνιών. Επίσης, ο Πρύτανης, σχολιάζοντας ότι το πλήθος των παρουσιάσεων του Συνεδρίου εντυπωσιάζει, σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου στηρίζει την έρευνα και διδασκαλία στη γλώσσα και τον γραμματισμό και ενθαρρύνει συναφείς πρωτοβουλίες και δράσεις.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη υψηλών δεξιοτήτων γραμματισμού είναι απαραίτητη για την ποιοτική βελτίωση της ζωής και για την προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι έχει τοποθετηθεί η ανάπτυξη δράσεων για τη γλωσσική διδασκαλία και την εκπαίδευση στον γραμματισμό στον πυρήνα της εκπαίδευσης. Ο κ. Χριστοδουλίδης, εξαίροντας τη σημαντικότητα του Συνεδρίου, αφού έχει πλέον καταστεί θεσμός, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και διεθνώς, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου θα αποτελέσουν οδηγό για την εφαρμογή πολιτικών, που θα συνδράμουν στην περαιτέρω βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, σε παρουσίασή της, στο πλαίσιο της έναρξης του Συνεδρίου, ανέπτυξε το όραμα του Υπουργείου για την προώθηση ενός ανθρωποκεντρικού και ποιοτικού σχολείου για όλα τα παιδιά και ανέλυσε τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων και πολιτικών, που  συνάδουν με τις θεματικές του Συνεδρίου. Στόχος των πολιτικών και των δράσεων αυτών, όπως τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, είναι η υλοποίηση καινοτόμων λύσεων για ριζική μεταρρύθμιση και ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Σημειώνεται ότι, για να διευκολυνθούν ενδιαφερόμενοι/ες, οι εγγραφές στο Συνέδριο για αύριοΤρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023 και μεθαύριο Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, θα συνεχίζονται, τόσο διαδικτυακά (μέσω του συνδέσμου: https://forms.office.com/e/n6zuGz5ds3) όσο και στη γραμματεία του Συνεδρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν και θα χορηγηθούν πιστοποιητικά συμμετοχής σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες, που θα παρακολουθήσουν οποιεσδήποτε εργασίες του Συνεδρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο: http://www.pi.ac.cy/5thLitConCyp

 



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










974