Πραγματοποιήθηκε Διαδικτυακή Ημερίδα «Ψηφιακή εκπαίδευση-Δεδομένα και προκλήσεις»


Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 31 Μάϊου Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Ψηφιακή εκπαίδευση-Δεδομένα και προκλήσεις». Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (ΠΙ), του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ).

Η Ημερίδα είχε ως στόχο την παρουσίαση θεματικών που αφορούν στην ανάπτυξη της ψηφιακής ικανότητας στην εκπαίδευση, τις αναδυόμενες τεχνολογίες, την παιδεία για τα μέσα και την ασφαλή, δημιουργική και υπεύθυνη αξιοποίηση του διαδικτύου, μέσα από εισηγήσεις ομιλητών και ομιλητριών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Την Ημερίδα παρακολούθησαν άτομα από  Κύπρο και το εξωτερικό. 

Την Ημερίδα  χαιρέτισε η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου,  η οποία σημείωσε ότι το Ινστιτούτο και ιδιαίτερα ο Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, με τα επαναλαμβανόμενα σχολικά προγράμματα και τις δράσεις του, δημιουργεί, επί σειρά ετών, το πλαίσιο στο οποίο τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές/μαθήτριες αναπτύσσουν τις απαραίτητες ψηφιακές, συνεργατικές, διερευνητικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, οι οποίες τους/τις καθιστούν ικανούς/ές επαγγελματίες και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες, ανταποκρινόμενοι/ες στις προκλήσεις και τις συνθήκες ζωής του 21ου αιώνα.   Ο Υπουργός κ. Πρόδρομος Προδρόμου στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνει το Υπουργείο στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη σχολική εκπαίδευση,  και στην δημιουργία ευκαιριών ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να διδαχτούν, να επικοινωνήσουν, να εκφραστούν, να συνεργαστούν, αλλά και  να ενθαρρύνονται για να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν, συμμετέχοντας στο κοινωνικό γίγνεσθαι της ψηφιακής εποχής. Ο κ. Υπουργός τόνισε τη σημασία που αποδίδει το ΥΠΠΑΝ στην παιδαγωγική ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην τάξη, καθώς και στη σοβαρή επένδυση που έχει δοθεί από το ΥΠΠΑΝ στο θέμα αυτό.

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εισήγηση της κ. Αναστασίας Οικονόμου, Project Leader στο Human Capital and Employment, Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα «Ψηφιακή Ικανότητα» και την εισήγηση της κ. Sabrina Vorbau, Project Manager στο European Schoolnet στην ομάδα Digital Citizenship, με θέμα «DigitalDecade4YOU (th) consultationandinternetsafety». Το πρώτο μέρος της Ημερίδα έκλεισε με την εισήγηση της κ.Ειρήνης  Ανδριοπούλου, Προϊσταμένης  Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, με θέμα «Ο ρόλος της Παιδείας στα Μέσα και την Πληροφορία στην Ψηφιακή Πολιτειότητα». Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων οι  συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες μπορούσαν να διατυπώσουν διάφορα ερωτήματα τα οποία υποβλήθηκαν στη συνέχεια στις εισηγήτριες από τον  Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Ζαχαρία Ζαχαρία,, ο οποίος συντόνιζε το πρώτο μέρος της Ημερίδας.

To δεύτερο μέρος της Ημερίδας περιλάμβανε   την εισήγηση της Laurie Forcier, Chief of Staff and Director Partnerships for EDUCATE Ventures | On Deck CoS Fellow |EdTech Startup Mentor, «AlSchoolReadiness», την εισήγηση «Εμβυθιστικές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση», από την Καλλιόπη Σταυρούλια, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και  την εισήγηση της Θεοδώρας Γκένιου, Εκπαιδευτικού Αγγλικής Γλώσσας και Πρέσβειρα Europeana, με θέμα «Αξιοποιώντας παιδαγωγικά ψηφιακούς πόρους με θέμα την Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά: το παράδειγμα της δράσης Europeana Education».  Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο συντονιστής  Δρ Σωκράτης Μυλωνάς, Προϊστάμενος της Μονάδας (Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας) του ΥΠΠΑΝ, Επιθεωρητής  Μέσης Εκπαίδευσης Πληροφορικής Επιστήμης και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών υπέβαλε στις εισηγήτριες τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων.

Η  συγκεκριμένη Διαδικτυακή Ημερίδα αποτέλεσε το επιστέγασμα των εκδηλώσεων που έγιναν κατά τον μήνα Μάιο, σε συνεργασία με τα σχολεία που συμμετείχαν στα προγράμματα του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΤΕΤ) την τρέχουσα σχολική χρονιά 2021-2022. Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν ως στόχο την παρουσίαση δράσεων που είχαν υλοποιηθεί από τα σχολεία στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΤΕΤ.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να εντοπίσουν περαιτέρω πληροφορίες για την Ημερίδα στους ακόλουθους συνδέσμους: https://sites.google.com/view/digitaleducation-cy-en/home (EN)  και https://sites.google.com/view/digital-education-cy-el/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE (EL)  Η Ημερίδα είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο https://youtu.be/Er3rMWGiLTY

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










776