Παγκύπριο Συνέδριο Παιδικής Λογοτεχνίας: Βραβεία Άντερσεν και ALMA


«Λογοτεχνικές Δημιουργίες, Διδακτικές Ευκαιρίες»

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, πραγματοποίησαν το  «ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ - Βραβεία Άντερσεν και Άλμα: Λογοτεχνικές Δημιουργίες, Διδακτικές Ευκαιρίες». Το Συνέδριο διεξήχθη το Σάββατο, 7 Μαΐου 2022, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και σε αυτό συμμετείχαν εκπαιδευτικοί Προσχολικής, Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Το Συνέδριο είχε σκοπό να σκιαγραφήσει τις σύγχρονες τάσεις στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία αλλά και να προτείνει τρόπους αξιοποίησή της, μέσα από την εξοικείωση των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών με το έργο των διακεκριμένων Κύπριων και Ελλαδιτών συγγραφέων Άντρης Αντωνίου, Κώστα Κατσώνη, Άννας Κουππάνου, Δώρας Ορόντη, Βασίλη Παπαθεοδώρου και Αργυρώς Πιπίνη, οι οποίοι/οποίες  έχουν προταθεί για διεθνή βραβεία.

Στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους/τις  συγγραφείς να συζητούν για το έργο τους με ακαδημαϊκούς και μελετητές/μελετήτριες της παιδικής/εφηβικής λογοτεχνίας.

Στο δεύτερο μέρος οργανώθηκαν από τους/τις συγγραφείς βιωματικά εργαστήρια με τίτλους: «Η ευεργετική επίδραση της λογοτεχνίας στη ζωή των παιδιών και των εφήβων», «Κάθε χαρακτήρας, ένας δρόμος και μια επανα-σύνδεση με τον εαυτό!», «Δημιουργικό Παιχνίδι», «Συζητώντας με τους νέους του σήμερα, φτιάχνοντας τους/τις αναγνώστες/αναγνώστριες του αύριο» και «‘Αν θες να ταξιδέψεις μακριά…/δε χρειάζεται να αγοράσεις εισιτήριο/να βγάλεις διαβατήριο/ούτε να πάρεις πλοίο… πάρε απλώς ένα βιβλίο’: Η Ζάζα, το Αγόρι και ο Μελάκ στο δικό τους ταξίδι στις εποχές».

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στο Συνέδριο είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα βιωματικό εργαστήριο της επιλογής τους. Τα εργαστήρια  περιλάμβαναν δραστηριότητες επικεντρωμένες στα βιβλία των συγγραφέων και παρουσίαζαν τρόπους δημιουργίας χαρακτήρων και αφηγηματικών κόσμων, αλλά και προσεγγίσεις κατανόησης των λογοτεχνικών κειμένων στη σχολική τάξη.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, και οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την ικανοποίηση, καθώς και την επιθυμία τους για επανάληψη παρόμοιων δράσεων. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










724