Πάγωμα προσαυξήσεων 2012–2016 με μειώσεις ως το 2040!


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Ας κάνουμε ένα φανταστικό ταξίδι στο μέλλον. Βρισκόμαστε στο έτος 2035. Κανένας, πλην ελαχίστων φοιτητών των οικονομικών τμημάτων των πανεπιστημίων, δεν θυμάται ή συζητά για την μεγάλη οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο την περίοδο 2011 – 2013. Όμως κάποιοι στην Κύπρο ακόμα υποφέρουν από μειώσεις μισθών λόγω του μνημονίου της πενταετίας 2011 - 2016. Ακούγεται εξωφρενικό; Παράλογο; Κάτι σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Ίσως. Όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Θα αποδείξουμε τον ισχυρισμό μας με βάση τα αδιάσειστα τεκμήρια που μας παρέχει η αναφορά στη  νομοθεσία που υλοποίησε το μνημόνιο.

Στο ενοποιημένο κείμενο των περί της μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων¹ και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις των Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμων επί λέξει αναφέρεται ότι:

«Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου ή Κανονισμών ή διοικητικών ρυθμίσεων ή πρακτικών που ρυθμίζουν θέματα καταβολής απολαβών και σύνταξης, κατά την περίοδο ισχύος του παρόντος Νόμου, οι μισθοί των αξιωματούχων και των εργοδοτουμένων παραμένουν στο ύψος της 31ης Δεκεμβρίου 2011 και, τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Νόμου, η περίοδος από 1η Ιανουαρίου 2012 έως 31η Δεκεμβρίου 2016 δεν λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς συμπλήρωσης της απαραίτητης υπηρεσίας για σκοπούς παραχώρησης προσαυξήσεων²»:

Για κάθε μια από τις εβδομήντα λέξεις του άρθρου του μοιραίου αυτού νόμου κάθε δάσκαλος θα χάσει σταδιακά μέχρι και δύο χιλιάδες ευρώ (€2000). Συνολικά αφαίρεσαν ή θα αφαιρέσουν από τον καθένα από εμάς πέραν των εκατό χιλιάδων ευρώ λόγω της σωρευτικής επίδρασης της υστέρησης των πέντε προσαυξήσεων που χάθηκαν τη μαύρη πενταετία 2012-2016. Έτσι πετσοκόβοντας τους μισθούς μας έκτισαν το οικονομικό  «θαύμα». Στην κλίμακα Α8 οι πέντε χαμένες προσαυξήσεις ισοδυναμούν με πεντακόσια ευρώ (€500) μηνιαία ακαθάριστη απώλεια. Συνολικά έξι χιλιάδες πεντακόσια ευρώ ετήσια (€ 6 500 ). Η αντίστοιχη ετήσια απώλεια στις κλίμακες Α10 – Α11 αγγίζει τα οκτώ χιλιάδες εννιακόσια ευρώ ακαθάριστα. (€ 8 900). Στην κλίμακα Α12(ii) των διευθυντών, η ετήσια απώλεια είναι πέραν των έντεκα χιλιάδων τρακόσιων ευρώ  (€ 11 300). Μια απώλεια που μεταφέρεται και στο μέλλον, αφού ο καθένας από εμάς θα φτάσει στην κορυφή της κλίμακας του με πενταετή καθυστέρηση.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα

Ένας πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός που βρισκόταν την 1/9/2011 στην πρώτη βαθμίδα της Α8 θα χάσει μέχρι το 2037 εκατό πενήντα οκτώ χιλιάδες ευρώ!!³  (€ 158 000). Η μηνιαία απώλεια, όπως εξελίσσεται με την πάροδο των ετών, φαίνεται στη γραφική παράσταση της σημείωσης τρία (3). Αν στο μεταξύ ο εκπαιδευτικός πάρει προαγωγή η απώλεια θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, και η χρονική της διάρκεια θα επεκταθεί πέραν του 2040! Ο εκπαιδευτικός θα φτάσει στην κορυφή της κλίμακας του με πέντε χρόνια καθυστέρηση. Ποιος ξέρει ποιας τράπεζας η διάσωση δεν προετοιμάζεται  μέσω της σωρευτικής θησαύρισης των αποκοπών τόσων χιλιάδων υπαλλήλων για τόσα πολλά χρόνια!  

Εκτέλεση από τα.. πέντε μέτρα

Όσοι προήχθησαν τη μαύρη πενταετία 2012 – 2016 και αφυπηρέτησαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2017, όχι μόνο δεν πήραν τίποτα από την προαγωγή τους, αλλά πήραν σύνταξη που αντιστοιχεί στη θέση που είχαν πριν την προαγωγή⁴. Για παράδειγμα κάποιος που έγινε διευθυντής την 1/1/2012 και αφυπηρέτησε την 31/12/2016, θα παίρνει σε όλη του τη ζωή σύνταξη Βοηθού Διευθυντή. Τον χρησιμοποίησαν δηλαδή για πέντε χρόνια ως υποζύγιο για να κάνουν τη δουλειά τους και να έχει ένα σχολείο διευθυντή, χωρίς ένα ευρώ επιπλέον. Μετά τον  έστειλαν με ισόβια σύνταξη βοηθού διευθυντή σαν να μην είχε προαχθεί ποτέ! Η επιβαλλόμενη ευπρέπεια δεν μου επιτρέπει να χαρακτηρίσω το ήθος που χαρακτηρίζει τη μεταχείριση από τον εργοδότη των συναδέλφων της κατηγορίας αυτής.

Επίλογος

Το μνημόνιο μπορεί θεωρητικά να τέλειωσε, όμως οι συνέπειες του θα  στοιχειώνουν τη ζωή και την τσέπη μας για δεκαετίες. Το θέμα των χαμένων προσαυξήσεων πρέπει να τεθεί επιτέλους από τις συντεχνίες για διαβούλευση και επίλυση. Ένας τρόπος θα ήταν η παροχή εξάμηνων προσαυξήσεων για να φτάσουν σε τριάντα (30) μήνες οι μισθοί στο επίπεδο που θα ήταν χωρίς το πάγωμα των προσαυξήσεων.

Σημειώσεις

  1. Ν.192(Ι)/2011, Ν185(Ι)/2012
  2. Άρθρο 3 Ν.192(Ι)/2011, Άρθρο 3 Ν.192(Ι)/2011
  3. Γραφική παράσταση της μηνιαίας απώλειας λόγω της μη καταβολής προσαυξήσεων. (φωτογραφία κάτω) 
  4.  Ν.192(Ι)/2012, 4.-(1) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου ή κανονισμών ή διοικητικών ρυθμίσεων ή πρακτικών που ρυθμίζουν θέματα καταβολής απολαβών ή συντάξεων, κατά τη διάρκεια της ισχύος του παρόντος Νόμου, προαγωγή εργοδοτουμένου σε θέση προαγωγής ή σε θέση πρώτου διορισμού και προαγωγής συνεπάγεται ότι η μισθοδοσία αυτού παραμένει η ίδια με τη μισθοδοσία που καταβαλλόταν σε αυτόν αμέσως προ της προαγωγής αυτού: Νοείται ότι, σε περίπτωση αφυπηρέτησης του εν λόγω εργοδοτουμένου κατά τη διάρκεια της ισχύος του παρόντος Νόμου, η ανωτέρω αναφερόμενη μισθοδοσία αυτού, αποτελεί τις συνταξιοδοτικές απολαβές του, που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων του κατά την αφυπηρέτησή του.

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





142