Πρόγραμμα Μαθητική Επιχείριση Junior Achievement Κύπρου - Εμπορική Σχολή Λεμύθου


«miguard»: Η έξυπνη μαθητική «επιχείρηση» που λειτουργεί ως εργαλείο πρόληψης ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό

Ο εκφοβισμός στην παιδική ηλικία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλέον προβλήματα, τόσο κοινωνικά όσο και εκπαιδευτικά στην παιδική και στην εφηβική ηλικία.

Σύμφωνα με το σύνολο δεδομένων του Προγράμματος PISA ο εκφοβισμός φαίνεται να είναι διαδεδομένος στην ΕΕ, με περισσότερο από το 50% των μαθητών να έχουν βιώσει εκφοβισμό. Σε 19 κράτη μέλη της ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές βιώνουν εκφοβισμό τουλάχιστον μερικές φορές το χρόνο. Ο ρυθμός του "συχνού εκφοβισμού" ανέρχεται στο 6,9% στην ΕΕ, με τιμές που φτάνουν το 14,6% στη Κύπρο.

Η πρόληψη του εκφοβισμού είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με τη μέθοδο της συνεργατικής μάθησης να έχει τα πιο επιτυχημένα αποτελέσματα, όπου έχει εφαρμοστεί.

Μέχρι πρόσφατα, ο εκφοβισμός θεωρούνταν φυσιολογική διαδικασία που τα παιδιά πρέπει απλώς να αντέξουν. Ωστόσο, ο όγκος και η κλίμακα των επιπτώσεών του στην υγεία των παιδιών και αργότερα στην υγεία των ενηλίκων κατανοούνται τώρα με σαφήνεια και τον καθιστούν ένα σημαντικό δημόσιο πρόβλημα υγείας που αξίζει επείγουσας προσοχής.

Οι μαθητές/τριες της Οικονομικής Εμπορικής Σχολής Μιτσή συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα της πρόληψης του εκφοβισμού δημιούργησαν μια εφαρμογή για κινητά με στόχο να παρέχουν προληπτικές υπηρεσίες κατά του εκφοβισμού σε παιδιά, γονείς και τις διευθύνσεις των σχολείων. Αποστολή της μαθητικής επιχείρησης είναι να  συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς μαθησιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος χωρίς εκφοβισμό, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να μαθαίνουν, να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν χωρίς παρεμβολές από συμπεριφορές μίσους.

Η miguard είναι μια καινοτόμος εφαρμογή για κινητά που σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία μέσω πραγματικού χρόνου παρακολούθησης και ανάλυσης ήχου. Χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο του smartphone (και στο μέλλον smartwatch και βραχιολάκι για μικρότερες ηλικίες), καταγράφει συνεχώς τους περιβαλλοντικούς ήχους, χωρίζοντας τους σε τμήματα 20 δευτερολέπτων. Αυτά τα τμήματα μετατρέπονται σε κείμενο χρησιμοποιώντας τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας-σε-κείμενο, επιτρέποντας τη σάρωση της βάσης δεδομένων με λέξεις που σχετίζονται με εκφοβισμό ή βίαιη συμπεριφορά.

Εάν ανιχνευθούν τέτοιες λέξεις-κλειδιά, η εφαρμογή ειδοποιεί προκαθορισμένες επαφές έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας γρήγορη δράση. Επιπλέον, οι ηχογραφήσεις μπορούν να μεταφορτωθούν σε ένα διακομιστή (server) όπου αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης (machine learning), εργάζονται για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του. Η διεπαφή με τον χρήστη είναι απλή, εμφανίζοντας ποια ηχητικά τμήματα περιέχουν τις καθορισμένες λέξεις-κλειδιά. Η εφαρμογή miguard  εφαρμόζει το προηγμένο σύστημα παρακολούθησης και ειδοποίησης με αυστηρές προδιαγραφές απορρήτου και ηθικής, εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τους νόμους προστασίας δεδομένων, ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικές συνθήκες. Αυτή η εφαρμογή δεν λειτουργεί μόνο ως εργαλείο πρόληψης εναντίον του εκφοβισμού, αλλά παρέχει επίσης δυνατότητες άμεσης αντίδρασης, μεταμορφώνοντας δυνητικά την προσέγγιση για την ασφάλεια στο σχολικό περιβάλλον.

Στο πρόγραμμα Μαθητική Επιχείρηση του Junior Achievement Κύπρου στην Οικονομική Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου, συμμετέχουν:

  • Μελίνα Παπαγεωργίου (Διευθύνουσα Σύμβουλος - CEO)
  • Χριστίνα Καουρή (Διευθύντρια Οικονομικών - CFO)
  • Σοφία Ευσταθίου (Διευθύντρια Μάρκετινγκ – Υπεύθυνη Social Media)
  • Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (Διευθυντής Παραγωγής – Υπεύθυνος Πληροφοριακών Συστημάτων)
  • Γιώργος Δημητρίου (Διευθυντής Παραγωγής – Υπεύθυνος Πληροφοριακών Συστημάτων)
  • Αντώνης Χριστοδούλου (Διευθυντής Πωλήσεων)
  • Χρίστος Χριστοδούλου (Διευθυντής Πωλήσεων)

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεωργία Χαραλάμπους

Εθελοντές:

  • Δρ. Γιώργος Δημητρίου (Πανεπιστήμιο Frederick)
  • Στέλιος Αλκιβιάδους  
  • Λευτέρης Τάπας



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










702