Έργο BUPA: Εξοικειώνοντας μαθητές και καθηγητές με τον προγραμματισμό και την παιχνιδοποίηση


Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BUPA, ο ερευνητικός οργανισμός CARDET επισκέφθηκε, στις 23 Ιανουαρίου 2024, το Λύκειο του Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό, για να παρέχει εκπαίδευση σχετικά με τον προγραμματισμό και την παιχνιδοποίηση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ογδόντα μαθητές ήρθαν σε επαφή με την υπολογιστική σκέψη, τις τεχνικές και τη σημασία της στην καθημερινή ζωή. Ταξίδεψαν με τη φαντασία τους σε ένα έρημο νησί και κλήθηκαν να εφαρμόσουν την υπολογιστική σκέψη, για να επιβιώσουν. Η όλη διαδικασία αποσύνθεσης του προβλήματος, αναγνώρισης μοτίβων, αφαιρετικής σκέψης και αλγορίθμων συσχετίστηκε στη συνέχεια με το πώς δουλεύουν οι υπολογιστές και τα λογισμικά. Οι μαθητές έφτιαξαν τους δικούς τους αλγόριθμους, εφαρμόζοντας τη γνώση σε προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Στο δεύτερο μέρος της εκπαίδευσης, εξοικειώθηκαν με γλώσσες προγραμματισμού, με περισσότερη έμφαση στην Python.

Την ίδια μέρα, είκοσι εκπαιδευτικοί από διάφορες ειδικότητες, ενημερώθηκαν για το έργο BUPA, τους στόχους του και τα βασικά του αποτελέσματα. Εξερεύνησαν την πλατφόρμα και συζήτησαν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό στα μαθήματά τους. Μέσα από τις συζητήσεις, διαφάνηκε η σημασία του προγραμματισμού και της παιχνιδοποίησης όχι μόνο στο μάθημα της πληροφορικής, αλλά σε όλα τα μαθήματα του αναλυτικού, ώστε να γίνεται η μάθηση πιο διαδραστική και σχετική με τον πραγματικό κόσμο. Ειδικά η υπολογιστική σκέψη αποτελεί βασική δεξιότητα για τους σημερινούς μαθητές, εφόσον βοηθά στην ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης και στις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Το έργο BUPA συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus + και αποσκοπεί στην εξεύρεση νέων και καινοτόμων εργαλείων και προσεγγίσεων για την ενσωμάτωση της κωδικοποίησης και των εννοιών σχεδιασμού παιχνιδιών στη σχολική εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών σε ό,τι αφορά το πλαίσιο σχεδιασμού παιχνιδιών και, ταυτόχρονα, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Την κοινοπραξία αποτελούν οι εταίροι: CODE UP (Πορτογαλία), AEVA (Πορτογαλία), CARDET (Κύπρος), Xenios Polis (Ελλάδα), IES LA SENIA (Ισπανία), IIS Marconi Mangano (Ιταλία), Future In Perspective (Ιρλανδία).

Μπορείτε να βρείτε το υλικό του έργου στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης:

https://elearning.bupaproject.eu/. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου ή την σελίδα του στο Facebook ή να επικοινωνήσετε με τον τοπικό εταίρο στην ηλεκτρονική διεύθυνση michaela.protopapa@cardet.org 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










765