Cyprus Education Summit 2023: Η αξιολόγηση στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Cyprus Education Summit 2023 με θέμα «Η Αξιολόγηση των Μαθητών/τριών ως αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας» που διοργάνωσαν το Ερευνητικό Κέντρο CARDET και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας. Το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν πέραν των 110 εκπαιδευτικών, φιλοξένησε εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες από την Κύπρο και το εξωτερικό και πρόσφερε την ευκαιρία για μια εις βάθος ανάλυση και συζήτηση των δεδομένων, ερευνητικών πορισμάτων και αποτελεσματικών πρακτικών.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Cyprus Education Summit, ανεδείχθη η ανάγκη για ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση στα θέματα αξιολόγησης τόσο των μαθητών αλλά και ευρύτερα στο χώρο της εκπαίδευσης. Παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν επίσης, τα μέτρα που προωθούνται δια μέσω της πρόσφατης μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας για τη διαφοροποίηση του Σχεδίου Αξιολόγησης των Μαθητών στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, ο Δρ. Χαράλαμπος Βρασίδας, Εκτελεστικός Διευθυντής του CARDET, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και δράσεις που το Κέντρο προωθεί για την προώθηση συστημικών αλλαγών και την στήριξη των εκπαιδευτικών μέσω και του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ευζωίας και Επαγγελματικής Μάθησης των Εκπαιδευτικών. Παράλληλα, στο πλαίσιο των συζητήσεων, δόθηκε η ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων να παραθέσουν σχόλια, εισηγήσεις και ερωτήματα προς τους ομιλητές/τριες.

 Μέσω των παρουσιάσεων τους, οι κεντρικοί ομιλητές/τριες του Συνεδρίου έκαναν λεπτομερή αναφορά στις υπάρχουσες προκλήσεις ως προς την αξιολόγηση των μαθητών/τριών και τόνισαν την ανάγκη για την υιοθέτηση ολιστικών και δοκιμασμένων προσεγγίσεων. Συγκεκριμένα, η Δρ. Παυλίνα Χατζηθεοδούλου, εις αναπλήρωση της Υπουργού Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Μιχαηλίδου, παρέθεσε τα προβλήματα του υφιστάμενου συστήματος και παρουσίασε το πλάνο αξιολόγησης του Υπουργείου το οποίο προωθεί την εφαρμογή της διαμορφωτικής αξιολόγησης. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, όπως ανέφερε, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αυθεντική αξιολόγηση, στην ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων αλλά και στην στήριξη των εκπαιδευτικών. Από την πλευρά του ο Δρ. Ανδρεαδάκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, παρουσίασε τις διάφορες τάσεις στην αξιολόγηση των μαθητών/τριών και τόνισε τη σημασία να προσεγγιστεί ως μια ολοκληρωμένη διαδικασία στην οποία το κέντρο βάρους θα πρέπει να είναι στην προετοιμασία των μαθητών και στην αξιολόγηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων.  

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πρακτικό εργαστήριο με θέμα «Πώς η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί στην Αξιολόγηση: Ψηφιακά εργαλεία για διευθυντές/τριες και εκπαιδευτικούς.»

Το Cyprus Education Summit, πραγματοποιείται σε ετήσια βάση με απώτερο στόχο να διερευνήσει σημαντικές πτυχές της εκπαίδευσης και της κατάρτισης αλλά και να αναδείξει σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες στον τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου θα προωθηθεί η ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων και εμπειριών μεταξύ εμπειρογνωμόνων, ερευνητών και επαγγελματιών από τον χώρο της Εκπαίδευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cyprus Education Summit:cypruseducationsummit.com




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2367