Η Προοδευτική ΟΛΤΕΚ διαχωρίζει τη θέση της από την ανακοίνωση της Οργάνωσης


Στο θέμα των πινάκων του εκπαιδευτικού

Με ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών ΟΛΤΕΚ αναφέρει:  

"Η Προοδευτική Κ.Κ. της ΟΛΤΕΚ διαχωρίζει τη θέση της σε σχέση με την τοποθέτηση της Οργάνωσης επί του ζητήματος «ελευθερίας της έκφρασης», το οποίο προέκυψε με αφορμή το καλλιτεχνικό έργο ενός εκπαιδευτικού, καταδικάζοντας απερίφραστα την οπισθοδρομική αντίληψη που αυτή προκαλεί.

Θεωρούμε απαράδεκτο μια Εκπαιδευτική Οργάνωση, αντί να αντιταχθεί στο ΥΠΠΑΝ που, πολύ λανθασμένα, κατά την άποψή μας, διέταξε πειθαρχική έρευνα εναντίον του συναδέλφου, να καταδικάζει έναν καλλιτέχνη για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται μέσα από τα έργα του, στον δικό του χώρο και στον ελεύθερο του χρόνο.

Η ικανοποίηση ή μη του προσωπικού γούστου από τα πολυσυζητημένα -και οποιαδήποτε- καλλιτεχνικά έργα εναπόκειται στην αξιολογική κρίση του καθενός και της καθεμιάς χωρίς να δύναται να αναχθεί σε αντικειμενική απόφανση. Πόσο μάλλον να διεκδικεί το δικαίωμα λογοκρισίας των έργων ή δίωξης του/της εκάστοτε καλλιτέχνη.

Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπως επίσης από το Διεθνές Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι "κάθε πρόσωπο θα έχει το δικαίωμα της γνώμης χωρίς παρεμβάσεις...προφορικά, εγγράφως ή σε έντυπη μορφή, σε μορφή τέχνης ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο της επιλογής του".

Η ΟΛΤΕΚ τοποθετήθηκε στο θέμα αυτό μη αναλογιζόμενη ότι μια μεγάλη μερίδα των μελών της προέρχεται και εκφράζεται μέσα από τις τέχνες. Το κάθε άτομο που ασχολείται και εκφράζεται μέσα από την Τέχνη γνωρίζει ότι αυτή δεν έχει όρια και αν κάποιος θεωρεί ότι πρέπει να περιορίζεται ένας καλλιτέχνης, τότε πόρρω απέχει τόσο από την έννοια της τέχνης όσο και από την έννοια της ελευθερίας της έκφρασης.

Δεν είναι τυχαίο που τις τελευταίες μέρες έγκριτοι/ες νομικοί, μέσα από τις τοποθετήσεις τους, εξηγούν με σαφήνεια το τι σημαίνει πραγματικά η ελευθερία της έκφρασης. Επίσης, καθόλου τυχαία η Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΤΕΠΑΚ τοποθετήθηκε υποστηρικτικά προς τον καλλιτέχνη. Τέλος, δεν μπορεί να είναι τυχαίο που ο ένας μετά το άλλο φορέα τοποθετούνται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης μέσα από την τέχνη.

Το έργο που έχουμε να επιτελέσουμε ως ΟΛΤΕΚ είναι πολύ σημαντικό. Τα προβλήματα είναι πολλά και πολύπλοκα και σε αυτά θα πρέπει να επικεντρωθούμε και όχι σε κυνήγι μαγισσών!"




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1490