Οι φτωχοί εγκαταλείπουν τον μάταιο αυτό κόσμο ενωρίτερα


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α .ΠΟΛΗ*  

Οι φτωχοί ζουν πιο λίγα χρόνια από τους πλούσιους. Η αύξηση της οικονομικής ανισότητας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής φτωχών και πλουσίων. Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός τεκμηριώνει με ατράνταχτα στατιστικά δεδομένα ο προοδευτικός αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος JosephE. Stiglitz. Στο βιβλίο του το Τίμημα της Ανισότητας, ο έντιμος αυτός οικονομολόγος, έρχεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία των νεοφιλελεύθερων συναδέλφων του που είναι κήρυκες  του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Λέει την αλήθεια έξω από τα δόντια και τεκμηριώνει το βάρβαρο, ανελέητο για τους φτωχούς πρόσωπο του καπιταλισμού. Αντιγράφουμε από το συγκλονιστικό αυτό βιβλίο:

«Οι Αμερικανοί φτωχοί έχουν προσδόκιμο ζωής σχεδόν 10% χαμηλότερο από όσους βρίσκονταν στην κορυφή… Το 2002 το προσδόκιμο ζωής του κατώτατου δεκατημορίου διαμορφωνόταν σε 73,2 έτη, έναντι 79,8 ετών για το ανώτατο δεκατημόριο. Το 1982, το ανώτατο δεκατημόριο είχε προσδόκιμο ζωής 76,3 ετών έναντι 71 ετών για το κατώτατο δεκατημόριο»

JosephE. Stiglitz, Νόμπελ Οικονομίας 2001, Το τίμημα της ανισότητας σελ.51, 375, εκδόσεις Παπαδόπουλος 2012

Από το συνταρακτικό αυτό απόσπασμα προκύπτουν τα ακόλουθα αποκαλυπτικά δεδομένα:

  1. Το 1982 το 10% των πλουσιότερων Αμερικανών ζούσε κατά μέσο όρο 5,3 χρόνια περισσότερα από το 10% των φτωχότερων Αμερικανών, δηλαδή είχε ένα προσδόκιμο ζωής κατά 7,46% μεγαλύτερο.
  2. Είκοσι χρόνια αργότερα η διαφορά στο προσδόκιμο των φτωχότερων από τους πλουσιότερους Αμερικανούς αυξήθηκε στα 6,6 έτη και η ποσοστιαία διαφορά σκαρφάλωσε στο 9,02%

Ποια όμως είναι η αιτία της διαφοράς στη διάρκεια της ζωής μεταξύ πλουσίων και φτωχών; Γιατί η διαφορά αυτή συνεχώς αυξάνει εις βάρος των δευτέρων; Η απάντηση βρίσκεται στη μεγέθυνση της οικονομικής ανισότητας πλουσίων και φτωχών. Αντιγράφουμε και πάλι τα συνταρακτικά στοιχεία που παραθέτει ο διαπρεπής νομπελίστας οικονομολόγος για να τεκμηριώσουμε την άποψη μας.

«Με απλά λόγια η ιστορία της Αμερικής έχει ως εξής: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι πλουσιότεροι μεταξύ των πλουσίων γίνονται ακόμα πιο πλούσιοι, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και πολυπληθέστεροι, ενώ η μεσαία τάξη αποδεκατίζεται… Εδώ και τρεις δεκαετίες τα άτομα με χαμηλά ημερομίσθια (στο φτωχότερο 90%) είδαν τα ημερομίσθια τους να αυξάνονται μόλις 15%, οι δε αμοιβές των ατόμων στο πλουσιότερο 1% απήλαυσαν μια αύξηση 150%»

JosephE. Stiglitz, Νόμπελ Οικονομίας 2001, Το τίμημα της ανισότητας σελ.43

Από τα αδιάσειστα στοιχεία του Αμερικανού οικονομολόγου προκύπτει ότι:

  1. Ενώ τα τελευταία 30 χρόνια η μέση αύξηση των μισθών στην Αμερική, ήταν μόλις 0,5% κατ’ έτος, η ποσοστιαία αύξηση των εισοδημάτων του πλουσιότερου 1% ήταν 10 φορές μεγαλύτερη.
  2. 2.   Η αύξηση των ονομαστικών μισθών στην Αμερική τα τελευταία 30 χρόνια ήταν χαμηλότερη από την αύξηση του πληθωρισμού, δηλαδή είχαμε συνεχή μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών των φτωχών, πτώση του βιοτικού τους επιθέτου και πτώση του μεριδίου τους στο εθνικό εισόδημα.
  3. 3.   Απεναντίας το 1% των κεφαλαιοκρατών, βλέπει συνεχή αύξηση του ποσοστού του στο εθνικό εισόδημα στα τελευταία 30 χρόνια, λόγω της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο J. EStiglitz ισχύουν κατ’ αναλογία σε όλο τον κόσμο. Η απότομη αύξηση της φτώχιας στην Κύπρο μετά το 2011 θα αυξήσει  τη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Η απότομη αύξηση της ανεργίας, οι επερχόμενες κατασχέσεις οικιών, το άγχος, η κατάθλιψη των νέων που δεν βρίσκουν δουλειά, οι αυτοκτονίες των απελπισμένων μεσηλίκων που βρίσκονται από τη μια μέρα στην άλλη άνεργοι στο δρόμο και η αδυναμία πρόσβασης των φτωχών Κυπρίων σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα στείλει πολλούς από αυτούς πρόωρα στον τάφο.  

Για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, το μνημόνιο επέβαλε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια μέχρι το 2016 με προοπτική να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αργότερα. Έτσι όλο και περισσότεροι φτωχοί Κύπριοι θα πεθαίνουν πριν τη συνταξιοδότηση τους και οι εισφορές μιας ζωής στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα κατάσχονται. Τι θα κάνει το σύστημα όλα αυτά τα λεφτά; Όλο και κάποια κρίση θα έχει το καπιταλιστικό σύστημα και όπως ξέρουμε πάντα οι φτωχοί θα πληρώνουν τα σπασμένα και θα διασώζουν τους πλούσιους.

Το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής της Κύπρου, στο οποίο προεδρεύει ένας Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος, επιδοκίμασε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των Κυπρίων που υπάρχει στο μνημόνιο . Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι οι κύπριοι οικονομολόγοι αγνοούσαν τα στοιχεία που προαναφέραμε; Προφανώς η θρησκευτικού τύπου εμπιστοσύνη τους στην νεοφιλελεύθερη ιδεολογία τους έκανε να τα παραβλέψουν.

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να αναιρεθεί. Δεν είναι αρκετό βάρος για το λαό η φτώχια και η ανεργία; Πρέπει να δουλεύουν όσοι έχουν ακόμα δουλειά με μισθούς πείνας μέχρι του τάφου;

*Β.Γ. Γ ΑΚΙΔΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





178