Οι αποφάσεις της «Αλλαγής» για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση


Το Παγκύπριο Συντονιστικό της Κίνησης Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» συνήλθε στις 10 Δεκεμβρίου 2016 στη Λευκωσία, συζήτησε την πορεία της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και κατέληξε στις πιο κάτω αποφάσεις:

Διαχωρισμός Εξετάσεων απόλυσης και πρόσβασης

Η «ΑΛΛΑΓΗ» θεωρεί θετική την πρόταση για τον διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων σε Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης και Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, λόγω της διαφορετικής φιλοσοφίας και σκοπού της κάθε εξέτασης.

Η βασική διαφωνία της Κίνησής μας, από την αρχή της κατάθεσης της πρότασης, ήταν η εισήγηση για ύπαρξη δύο Επιτροπών θεματοθέτησης («πρωτοβάθμιας» και «δευτεροβάθμιας»). Μια τέτοια εισήγηση υπονομεύει το αδιάβλητο των Παγκύπριων Εξετάσεων. Σε συνάντηση της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ με εκπροσώπους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, στις 20 Ιουλίου 2016, επιτεύχθηκε συμφωνία για θεσμοθέτηση μιας Επιτροπής Θεματοθέτησης. Δυστυχώς, ενώ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού την αποδέχθηκε στην αρχή, στη συνέχεια υπαναχώρησε στηριζόμενος σε αστήρικτα επιχειρήματα υπηρεσιακών του λειτουργών.

Η «ΑΛΛΑΓΗ» καλεί τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα και να διασφαλίσει το αδιάβλητο των εξετάσεων. Η αθέτηση συμφωνήθεντων από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού υπονομεύει τον όποιο μελλοντικό διάλογο για όλα τα θέματα της παιδείας. 

Πρόγραμμα Αλφαβητισμού

Η «ΑΛΛΑΓΗ» εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει στην κατάργηση του προγράμματος Αλφαβητισμού στο γυμνασιακό κύκλο. Μετά την έντονη αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 25ης Αυγούστου 2016, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην κατάργηση του προγράμματος Αλφαβητισμού μόνο στην Γ’ Γυμνασίου.

Η μέχρι σήμερα εφαρμογή του εγχειρήματος της μεταφοράς του Προγράμματος Αλφαβητισμού των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου σε απογευματινό χρόνο στα Κρατικά Ινστιτούτα έχει καταδείξει την αναποτελεσματικότητα του. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών αυτών δεν ενεγράφησαν να το παρακολουθήσουν, κάτι το οποίο είχαμε προβλέψει.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα στοιχεία για το πόσα παιδιά ήταν ενταγμένα στο Πρόγραμμα Αλφαβητισμού στην Γ΄ Γυμνασίου και πόσα τελικά παρακολουθούν τα απογευματινά «προγράμματα» στα Κρατικά Ινστιτούτα.

Η «ΑΛΛΑΓΗ» καλεί το Υπουργείο Παιδείας να επαναφέρει το πρόγραμμα Αλφαβητισμού της Γ΄ Γυμνασίου στο σχολικό πρόγραμμα και να προχωρήσει σε βελτιωτικά μέτρα που θα το καθιστούν λειτουργικό και πιο αποτελεσματικό.

Επαγγελματική Μάθηση

Η «ΑΛΛΑΓΗ» θεωρεί ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση η υιοθέτηση ενός θεσμοθετημένου πλαισίου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Η Κίνησή μας εδώ και χρόνια ζητά την ουσιαστική θεσμοθέτηση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ως βασικό πυλώνα της βελτίωσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Η όλη πορεία, όμως, της εφαρμογής της πρότασης για την Επαγγελματική Μάθηση έχει δικαιώσει τη θέση μας ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει κατά την τρέχουσα χρονιά (2016-2017) καθολικά το πρόγραμμα της Επαγγελματικής Μάθησης, όπως ήταν και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Αυγούστου 2015 για καθολική επιμόρφωση.

Η άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να ενισχύσει τη στελέχωση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και να παραχωρήσει στους εκπαιδευτικούς τον αναγκαίο χρόνο για τη διαδικασία της επιμόρφωσης, το οδήγησαν στην απόφαση της μη εφαρμογής της καθολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών κατά την τρέχουσα χρονιά, παρά τις αρχικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλες εκείνες τις αναγκαίες αποφάσεις, χωρίς οικονομικίστικους υπολογισμούς, που θα καθιστούν υλοποιήσιμη την πρότασή του για επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών. 

Ωρολόγια Προγράμματα

Η «ΑΛΛΑΓΗ» θεωρεί θετική την κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου και την εισαγωγή του νέου Λυκείου με τις κατευθύνσεις στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου και την καθιέρωση των Ομάδων Προσανατολισμού στην Α΄ Λυκείου. Αυτές είναι θέσεις που η «ΑΛΛΑΓΗ» διατυπώνει εδώ και χρόνια. Η «ΑΛΛΑΓΗ» προσδοκεί ότι το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα θα αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο και θα το καταστήσει πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό, ιδιαίτερα στο επίπεδο του Λυκείου.

Θα αναμένουμε μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής του νέου Ωρολογίου Προγράμματος την αξιολόγησή του, για να καταθέσουμε τις όποιες βελτιωτικές προτάσεις μας, οι οποίες θα στοχεύουν στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών

Η «ΑΛΛΑΓΗ» πιστεύει ότι απαιτείται η θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, το οποίο θα προωθεί την αξιοκρατία, θα εδράζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και θα καταργεί τη σημερινή αναχρονιστική μορφή του επιθεωριτισμού, με ό,τι αυτός συνεπάγεται.

Η «ΑΛΛΑΓΗ» πιστεύει ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης, ιδιαίτερα όταν θα αφορούν την προαγωγή, θα πρέπει να στηρίζονται σε μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια και να σέβονται την αξιοπρέπεια των Εκπαιδευτικών. Η Κίνησή μας δεν συναινεί στην κατάργηση της κλίμακας του Βοηθού Διευθυντή Α΄, η οποία μάλιστα αναβαθμίζεται στους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Τονίζουμε επίσης ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους η δημιουργία μιας πολυδάπανης Ακαδημίας Εκπαιδευτικής Ηγεσίας, ρόλο τον οποίο μπορεί να συνεχίσει να έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Θέση μας είναι ότι το πρόγραμμα επιμόρφωσης των διευθυντικών στελεχών της Εκπαίδευσης θα πρέπει να γίνεται μετά την προαγωγή των Εκπαιδευτικών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










105