«Να διασφαλιστούν οι εκπαιδευτικοί αντικαταστάτες, συμβασιούχοι, αορίστου χρόνου»


Πρόταση Επιτροπής Αντικαταστατών και Συμβασιούχων Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ)

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αντικαταστατών και Συμβασιούχων Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ) αναφέρει:

«Το 2015 ψηφίστηκε το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών και το 2017 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά. Το σύστημα αποσκοπούσε στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και τη βελτίωση του τρόπου πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Οι θέσεις πληρώνονται κατά 50% από τον πίνακα διοριστέων και 50% από τον πίνακα διορισίμων εναλλάξ με τον πρώτο διορισμό να γίνεται από τον πίνακα διοριστέων. Οι κατάλογοι διοριστέων, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, καταργούνται οριστικά το 2027.

Ο νόμος του 2015 και η εφαρμογή του έφερε στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα, τα οποία και δεν έχουν επιλυθεί μέχρι στιγμής. Προβλήματα που προκύπτουν από τις ασάφειες του συστήματος και διαιωνίζουν αδικίες εις βάρος του συνόλου του εκπαιδευτικού κόσμου.

Οι εκπαιδευτικοί των καταλόγων διοριστέων, ανέμεναν χρόνια τον διορισμό τους και όταν κλήθηκαν είτε ως συμβασιούχοι είτε ως αντικαταστάτες να εργαστούν στη δημόσια εκπαίδευση, αποδέχτηκαν και πολλοί από αυτούς έχουν αποκτήσει σημαντική προϋπηρεσία. Με την επικείμενη κατάργηση αντιμετωπίζουν το φάσμα της εργασιακής ανασφάλειας και ταυτόχρονα υπάρχει ο κίνδυνος να μην αξιοποιηθεί αυτή η εμπειρία από το κράτος.

Η Επιτροπή Αντικαταστατών και Συμβασιούχων Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ) προτείνει να διασφαλιστούν οι εκπαιδευτικοί (αντικαταστάτες, συμβασιούχοι, αορίστου χρόνου) οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει την προϋπηρεσία τους. Συγκεκριμένα, προτείνεται οι αντικαταστάτες με προϋπηρεσία και οι συμβασιούχοι με τουλάχιστον μια σύμβαση στο ενεργητικό τους, να ενταχθούν σε πίνακα εκπαιδευτικών (κλειστό κατάλογο) και σταδιακά να προσληφθούν και να αξιοποιηθούν από το κράτος. Συνεπώς βασική θέση της επιτροπής είναι η διασφάλιση συμβασιούχων / αντικαταστατών και αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών. Διασφάλιση σημαίνει ταυτόχρονα τη διατήρηση δικαιώματος μονιμοποίησης και μετά το 2027.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι πρωτοδιόριστοι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αρχή της σταδιοδρομίας τους. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου αποκτώντας εμπειρία στις σχολικές αίθουσες. Βελτιώνεται η διδακτική τεχνική τους και γενικότερα είναι ευπροσάρμοστοι σε διαφορετικά διδακτικά περιβάλλοντα. Οι αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί αλλά και ο συμβασιούχοι, έχοντας μεγάλη θητεία σε πολλά και διαφορετικά σχολεία καθώς και σημαντική εμπειρία σε διαφορετικά διδακτικά αντικείμενα κατορθώνουν πολλές φορές να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τάξεις μεικτής ικανότητας. Εξάλλου η μοριοδότηση της διδακτικής προϋπηρεσίας αποτελεί και απτή απόδειξη της σημασίας της.

Επιπρόσθετα, η διδακτική εμπειρία όπως διαφαίνεται μέσα από διεθνείς έρευνες αποτελεί σημαντική παράμετρο για την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού. Οι έμπειροι εκπαιδευτικοί διαθέτουν περισσότερους τρόπους αξιολόγησης των μαθητών, γνωρίζουν τα αντικείμενα που διδάσκουν και ενσωματώνουν στη διδασκαλία τους αποτελεσματικότερες δεξιότητες διαχείρισης της τάξης. Γενικότερα, η προϋπηρεσία αποτελεί μοχλό επαγγελματικής ανάπτυξης και χρειάζεται να αξιοποιηθεί από το κράτος.

Τέλος, είναι σημαντικό για ένα σύγχρονο κράτος που θέλει να επιλέξει τους κατάλληλους εκπαιδευτικούς να επανεξετάσει τους τρόπους αξιολόγησής τους. Η  αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα βελτίωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Χρειάζεται η Πολιτεία να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό με προσλήψεις και επιμορφώσεις, ώστε να αξιολογείται αξιοκρατικά και να προάγεται η μάθηση. Χρειάζεται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης, όπου ο κάθε εκπαιδευτικός της Κύπρου να αποδεικνύει τις ικανότητες και δεξιότητές του».




Comments (1)

  1. Ειρηνη Χρυσοβαλαντη Ομήρου που Γεωργιου:
    Apr 18, 2024 at 09:49 PM

    Σας ευχαριστούμε πολύ, που προσπαθείτε για το καλό όλων μας. Είναι κάτι που ευχόμαστε να γινει αυτο, το οποίο ζητειτε και ζητούμε.
    Και εγώ είμαι εκ των αντικαταστατών, για 2η σχολική χρονιά (2022 ξεκινησα), ασχοληθηκα στο παρελθον με διάφορα προγραμματα του παιδαγωγικου Ινστιτούτου αλλά και με φροντιστήρια και γενικά με πολλά θέματα εργασίας, που αφορούν στην εκπαίδευση.
    Αποφοίτησα το 2009 και πήρα αριθμό πέραν των 4000, ενώ το 2007 οι φιλόλογοι ήταν περίπου 2000. Δεν σταματήσαμε οπότε εντούτοις (εγώ και αλλοι) να ευχόμαστε, μα ελπίζουμε, να προσπαθούμε να αδράξουμε κάθε ευκαιρία-αναλόγως δυνατοτήτων και χρονου-, για να ασχοληθούμε με ό,τι κατέχουμε, μας εκφράζει και αγαπούμε. Χαιρόμαστε να μαθαίνουμε, αλλά και να διδάσκουμε.
    Είμαστε στο πλευρό σας, σε ό,τι χρειασθεί να κάνουμε, για το καλό όλων. Θα χσρουμε να βοηθήσουμε, οπου μπορούμε. Μας δίνετε χαρά, με τις καλες σας προθεσεις και προσπαθειες. Κάθε ευλογία Του Θεού να
    έχετε όλοι!!!
    Με εκτίμηση,
    Ε.Χ. Ο.Γ





Add a new comment:








Newsletter










1391