ΟΕΛΜΕΚ: Eργασιακή διασφάλιση των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, συμβασιούχων, αντικαταστατών


Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), η οποία συνήλθε στη Λευκωσία στις 21 Δεκεμβρίου 2023, αφού συζήτησε το θέμα «Εργασιακή διασφάλιση των Εκπαιδευτικών Αορίστου Χρόνου, Συμβασιούχων και Αντικαταστατών», αποφάσισε τα πιο κάτω:

1. Ως ΟΕΛΜΕΚ έχουμε επισημάνει επανειλημμένως την ανασφάλεια που βιώνουν οι νέοι/-ες συνάδελφοι/-ισσες για το εργασιακό τους μέλλον. Είτε πρόκειται για εκπαιδευτικούς Αορίστου Χρόνου, που υφίστανται άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία και τα δικαιώματα των οποίων δεν έχουν κατοχυρωθεί θεσμικά. Είτε πρόκειται για Συμβασιούχους και Αντικαταστάτες, που ενώ προσφέρουν για χρόνια στην εκπαίδευση, ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον ενόψει του 2027. Είτε πρόκειται για συναδέλφους που έχουν πετύχει στις εξετάσεις διορισίμων, οι οποίοι κινδυνεύουν κάθε δύο χρόνια με μη επαναδιορισμό.

2. Λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι Εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου, Συμβασιούχοι και Αντικαταστάτες, διεκδικούμε τα πιο κάτω, ενόψει και της πλήρους εφαρμογής της νομοθεσίας για το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔ), το 2027:

i.Την άρση της αδικίας που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου, σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζόμενους στη Δημόσια     Υπηρεσία, ώστε να κατοχυρωθούν θεσμικά τα δικαιώματά τους, με πρώτο βήμα την απαγόρευση απολύσεων των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών σε περιπτώσεις πλεονασμού.

ii. Την ουσιαστική αύξηση των μόνιμων θέσεων και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την τριετία 2024-2027, που προβλέπουν τον περιορισμό του ποσοστού των αναγκών που καλύπτονται από συμβασιούχους στο 7% του εκπαιδευτικού προσωπικού.

iii. Τη διασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος των συναδέλφων εκπαιδευτικών από τον Κατάλογο Διοριστέων που θα έχουν αναγνωρισμένη προυπηρεσία στη Δημόσια Εκπαίδευση προ του 2027 (αορίστου χρόνου/ συμβασιούχων/ αντικαταστατών). Υπογραμμίζουμε ότι η εργασιακή διασφάλιση των εν λόγω εκπαιδευτικών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα της μονιμοποίησης και μετά το 2027.

Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου από τον Κατάλογο Διορισίμων, καθώς επίσης και των συμβασιούχων από τον κατάλογο διορισίμων, οι οποίοι κινδυνεύουν κάθε δύο χρόνια με μη επαναδιορισμό.

ν. Την επίλυση των προβλημάτων του ΝΣΔ, έτσι ώστε να είναι λειτουργικό, δίκαιο και βιώσιμο. Πρώτη και άμεση διόρθωση πρέπει να είναι η στατιστική επεξεργασία της βαθμολογίας των υποψηφίων να γίνεται μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων για την επιτυχία ή αποτυχία των υποψηφίων. Σκοπός της επεξεργασίας αυτής πρέπει να είναι μόνο η κατάταξη των επιτυχόντων υποψηφίων στον Κατάλογο των Διορισίμων.

Την κατάργηση του άδικου μέτρου για μείωση των κλιμάκων εισδοχής κατά 10% για 24 μήνες, που προνοεί και στέρηση προσαύξησης για 2 χρόνια.

vii. Τη θέσπιση Κανονισμών μεταθέσεων, μετακινήσεων και τοποθετήσεων για Αορίστου Χρόνου και Συμβασιούχους Εκπαιδευτικούς.

Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εργασιακή διασφάλιση των Εκπαιδευτικών Αορίστου Χρόνου, Συμβασιούχων και Αντικαταστατών, μη αποκλειομένων και των δυναμικών μέτρων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1640