Ποια είναι η ΟΕΛΜΕΚ;


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ* 

«Έξι χιλιάδες εκπαιδευτικοί πληρώνουμε την ΟΕΛΜΕΚ και έχει καθήκον να κάνει τη δουλειά της.» Αυτό είπε κάποτε ένας καλός φίλος σε κάποιο σχολείο. Και αναρωτιότανε το παιδί δίπλα, ο νεαρός συνάδελφος, ποια είναι η ΟΕΛΜΕΚ; Ποια να είναι αυτά τα ιερά τέρατα, ο Γιάννος, ο Δημήτρης, ο Κώστας και οι άλλοι; Από ποια αόρατη πύλη εμφανιστήκανε και γίνανε πρόεδροι και ηγέτες; Και που εργάζονται κρυμμένοι να λύσουν τα προβλήματα, εμφανίζονται αραιά και που και αναλόγως, στην τηλεόραση ή στα σχολεία και εξηγούν τους κανόνες και τους νόμους, τα προβλήματα και τις λύσεις. Και με δέος ο νεαρός συνάδελφος σιωπούσε… και υπόκωφα δυσανασχετούσε. 

Και όμως, κάθε εκπαιδευτικός που πληρώνει το ποσό των εννέα ευρώ κάθε μήνα έχει δικαίωμα να ψηφίσει και να ψηφιστεί. Έχει δικαίωμα εκπροσώπησης και δικαίωμα διεκδίκησης της θέσης του Γενικού Αντιπροσώπου. Και ακόμα περισσότερο ο καθένας μπορεί να εμπλακεί στο βαθμό που επιθυμεί, να βοηθήσει, να διαφωνήσει με προτάσεις, να καταθέσει τις δικές του. Και αν αναρωτιέται ο νεαρός συνάδελφος, πώς έγινε και βρέθηκε ο Θέμης ή ο Δημήτρης εκεί ή οποιοσδήποτε άλλος, δεν χρειάζεται να ψάξει και πολύ. Όλοι από τη θέση του συμβασιούχου ξεκίνησαν και ακόμα αρκετοί άλλοι από τη θέση του αντικαταστάτη.

Και τι χρειάζεται κανείς για να ασχοληθεί; Όρεξη και αντοχές. Και η γκρίνια στην άκρη. Γιατί όσο υπόκωφα και να δυσανασχετεί ο νεαρός συνάδελφος για τα ζητήματα που τον απασχολούν, για το συνταξιοδοτικό που παραμένει άλυτο, για τις αδικίες που γίνονται στα σχολεία εις βάρος των νέων, για τα προβλήματα του ΝΣΔ, για την απουσία εργασιακού πλαισίου για τους αντικαταστάτες, για όλα όσα έχει δικαίωμα να παλέψει, για όσα πρόκειται να αποφασίσει ο Δημήτρης και ο Γιάννος και υπόλοιποι γι’ αυτόν χωρίς αυτόν, η διαμαρτυρία του παραμένει υπόκωφη. Αν επιθυμεί λοιπόν ο νεαρός συνάδελφος, οι αποφάσεις της ΟΕΛΜΕΚ να επηρεάζουν θετικά τον ίδιο και τους νέους συναδέλφους, δεν έχει παρά να ασχοληθεί.  

Η ΟΕΛΜΕΚ είναι συνδικαλιστική Οργάνωση που διεξάγει εκλογές κάθε τρία χρόνια. Σε αυτές τις εκλογές εκλέγονται 185 γενικοί αντιπρόσωποι από όλες τις επαρχίες της Κύπρου και απαρτίζουν την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Οι Γενικοί Αντιπρόσωποι βρίσκονται στα σχολεία και  μπορεί εύκολα κάποιος να τους εντοπίσει και να συζητήσει μαζί τους. Αν ένας από αυτούς δεν ασχολείται, μην τον ψηφίσετε. Πιέστε τους όμως. Η θέση του Γενικού Αντιπρόσωπου είναι θέση ευθύνης και έχει υποχρέωση ο συνάδελφος Αντιπρόσωπος να σε βοηθήσει ή να μεταφέρει τον προβληματισμό σου σε πιο αρμόδιο άτομο. 

Μετά τις εκλογές, οι παρατάξεις, με βάση τα αποτελέσματα εκλέγουν τα σώματα της Γραμματείας, του Κεντρικού, τις επιτροπές και τα επαρχιακά. Κυρίως το Κ.Δ.Σ. και η Γραμματεία φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη εκπροσώπησης των εργασιακών θεμάτων που προκύπτουν και τη μεταφορά των ζητημάτων στο Υπουργείο Παιδείας, σε άλλο Υπουργείο ή στον Πρόεδρο. Αυτό προϋποθέτει ότι τα μέλη των δυο πιο πάνω Σωμάτων θα πρέπει να είναι συνετά, συνδιαλλακτικά, χωρίς ατάκες, χωρίς αφορισμούς και λαϊκισμό, με κύριο μέλημα το καλό των εκπαιδευτικών και του Δημόσιου σχολείου. Αν λοιπόν ο συνάδελφος αναρωτιέται από ποια πύλη εμφανίστηκαν οι «ηγέτες» και τα κάνουν όλα αυτά, αρκεί να σκεφτεί ότι σε μερικές περιπτώσεις και αναλόγως… μάλλον δεν τα κάνουν, δεν μπορούν ίσως… Από την άλλη πάλι το παιγνίδι είναι σκληρό και ότι παρόλο που όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, δυστυχώς δεν έχουν όλοι τους ίδιους στόχους ή την ίδια στάση. 

Το πιο πάνω φυσικά δεν είναι αφορισμός για την ΟΕΛΜΕΚ και τις ηγεσίες. Είναι απλά μια πρόκληση για αυτούς που διεκδικούν θέσεις, για αυτούς που διαφωνούν χωρίς ουσία, για όσους μένουν απ’ έξω και πετάνε πέτρες, για αυτούς που δεν πρέπει να επηρεάζονται εύκολα από παρεμβάσεις και εξωτερικές τεχνητές διαμάχες, για τον συνάδελφο που θέλει να ασχοληθεί ενεργά και να βοηθήσει, που δεν γνωρίζει τι θα συναντήσει και πόσο ακέραιος θέλει να παραμείνει, για τους νεότερους υποψήφιους που χρειάζονται στήριξη… 

Όπως και να’ χει. Ποια είναι η ΟΕΛΜΕΚ; Η ΟΕΛΜΕΚ είμαστε όλοι. Κάθε εκπαιδευτικός που βοηθά το συνάδελφο και του δίνει από το υλικό του, που θα τον στηρίξει στη δύσκολη στιγμή, θα του χαμογελάσει όταν έχει μια δύσκολη μέρα. ΟΕΛΜΕΚ είναι κάθε προσπάθεια βελτίωσης του σχολικού περιβάλλοντος, των εργασιακών θεμάτων, της συνεργασίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς. ΟΕΛΜΕΚ είναι ο κάθε νεαρός συνάδελφος που μπήκε στην Εκπαίδευση με άλλους όρους από αυτούς που έχουν οι παλαιότεροι, εγκαταλείπει το μάταιο υπόκωφο και ενεργεί. ΟΕΛΜΕΚ δεν είναι τρία τέσσερα σημερινά ονόματα ούτε τίτλοι παρατάξεων αλλά είναι έξι χιλιάδες μέλη που έχουν δικαίωμα σε ένα ποιοτικό Δημόσιο Σχολείο με σύγχρονες συνθήκες εργασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Υποψήφιος Γενικός Αντιπρόσωπος "Αλλαγή" Λεμεσού




Comments (1)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Sep 18, 2020 at 07:48 PM

    Εσείς πληρώνετε 9 ευρώ κάθε μήνα; Εμείς στην ΠΟΕΔ ψηφίζουμε το 0,5% των μηνιαίων απολαβών μας που μπορεί να φτάσει και τα 27 ευρώ κάθε μήνα.
    Παρεπιπτόντως: Ο Νόμος για την τηλεκπαίδευση πέρασε χωρίς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις να πάρουν θέση επί τουτού. Εσείς τι λέτε γι' αυτό;


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1944