Νέες Εκδόσεις του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών


Το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ανακοινώνει την έκδοση των τεσσάρων πιο κάτω έργων, τα οποία εκπονήθηκαν από Κύπριους και ξένους επιστήμονες, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου:

1) The Chronicle of Amadi , translated from the Italian by Nicholas Coureas and Peter Edbury, Texts and Studies in the History of Cyprus , LXXIV, Λευκωσία 2015, xxvi + 572 σελίδες.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί μετάφραση από την ιταλική στην αγγλική γλώσσα του εκτενέστερου χρονικού που γράφτηκε για την εποχή της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο. Ο συγγραφέας του χρονικού παραμένει ανώνυμος και το έργο παίρνει την ονομασία του από τον Βενετό αριστοκράτη και άνθρωπο των γραμμάτων Francesco Amadi, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος κάτοχός του. Το χρονικό γράφτηκε στις αρχές του 16 ου αιώνα και χρονολογικά καλύπτει την ιστορία του βασιλείου της Κύπρου (1191 - μέσα του 15 ου αιώνα), καθώς και αυτή του σταυροφορικού βασιλείου των Ιεροσολύμων (1099-1291). Διασώζεται σε ένα μόνο χειρόγραφο που σήμερα βρίσκεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας. Εκτός από το κυρίως κείμενο της μετάφρασης με κριτικό υπόμνημα, το δημοσιευμένο έργο περιλαμβάνει εισαγωγή, τέσσερα παραρτήματα στα οποία, μεταξύ άλλων, αναλύονται οι αρχικές πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη του χρονικού, βιβλιογραφία και εκτενές ευρετήριο. Σημειώνεται επίσης πως αυτή είναι η πρώτη μετάφραση του ιταλικού χρονικού που πραγματοποιήθηκε σε οποιαδήποτε γλώσσα.

2) Επετηρίδα Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών , τόμος 37, Λευκωσία 2015, 405 σελίδες.

Στην εν λόγω Επετηρίδα φιλοξενούνται οι εξής 13 μελέτες:

- P. MASTORA, Achilles first bath in the House of Theseus in Nea Paphos and

the nativity of Christ.

- D. M. METCALF, A rare Byzantine-Islamic hybrid lead seal from the seventh

century and some thoughts on its historical   context.

- N. COUREAS, How frankish was the frankish ruling class of Cyprus?

Ethnicity and Identity.

- M. ΝΤΟΥΡΟΥ – ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, Αρχειακές μαρτυρίες για τους Δυτικούς στη Φραγκοκρατούμενη Κύπρο.

- P.-V. CLAVERIE, Heurs et malheurs d´une expédition commerciale vers l´île

de Chypre (1326-1335).

- B. Arbel, Port Dredging in the Venetian Stato da Mar : The Case of Famagusta

(1489-1571).

- A. NICOLAOU – KONNARI, A new manuscript of Leontios Makhairas´s

Chronicle of the Sweet Land of Cyprus : Edition of the extracts in British Library, MS Harley 1825.

- Κ. ΚΟΚΚΙΝΟΦΤΑΣ, Εξισλαμισμοί και επανεκχριστιανισμοί στην Κύπρο κατά την Αγγλοκρατία (1878-1960).

- W. MALLINSON, Greece, Cyprus and the Eastern Mediterranean: Russia´s and the Anglo-Saxons´ piggies-in-the-Middle: Then is now.

- Τ. Α. ΚΑΠΛΑΝΗΣ, Νεόφυτος Ροδινός – Ιωακείμ Κύπριος : Λογοτεχνικές αποτυπώσεις της Κύπρου και ταυτότητες στο 17 ο αι.

- Μ. ΙΩΑΝΝΟΥ, Η βιβλιοθήκη του Κύπριου λόγιου Πετράκη Καρίδη (Β’ μισό του 18 ου αιώνα).

- Ε. ΠΟΛΥΒΙΟΥ, Arnalda/Eudora : Από τις ιστορικές και εικονογραφικές τύχες μιας Κύπριας ηρωϊδας στον ποιητικό επαναπροσδιορισμό της. Η περίπτωση της κυρίας Hemans.

- Θ. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ– Π. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ, Επιστολές από το αρχείο Ιερώνυμου Μ. Βαρλαάμ. A´ Η αλληλογραφία του Ιερώνυμου Μ. Βαρλαάμ με τον φιλόλογο καθηγητή Εμμανουήλ Γαλάνη.

3) Τα Παραμύθια της Κύπρου από το Λαογραφικό Αρχείο του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών , Εισαγωγή: Μιχάλης Μερακλής, Επιμέλεια: Αργυρώ Ξενοφώντος και Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, τόμος 1, Σειρά: Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, αρ. 58, Λευκωσία 2015, 1002 σελίδες.

Η έκδοση αυτή δίνει την ευκαιρία να δουν το φως της δημοσιότητας κυπριακά παραμύθια που για χρόνια λειτουργοί και συνεργάτες του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών είχαν συλλέξει από λαϊκούς αφηγητές και είχαν συγκεντρώσει στο Λαογραφικό Αρχείο του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.

Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει:

-        Γενική Εισαγωγή,

-        58 παραμυθιακές ενότητες που δημοσιεύονται στην κυπριακή διάλεκτο, με παράλληλη απόδοσή τους στην κοινή νεοελληνική,

-        Παρατηρήσεις-Σχόλια,

-        5 Πίνακες-Παραρτήματα και Βιβλιογραφία.

Εύνοια της τύχης συνιστά το γεγονός ότι τη Γενική Εισαγωγή και μέρος των σχολίων ανέλαβε ο Μιχάλης Μερακλής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Το βιβλίο κοσμείται με χαρακτικά του Χαμπή Τσαγγάρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση αυτή συμβάλλει στη διάσωση του επαπειλούμενου με αφανισμό λαϊκού πολιτισμού και προβάλλει ταυτόχρονα τον ελληνικό πολιτισμό της Κύπρου, αλλά και τη διεθνή προφορική παράδοση, κομμάτι της οποίας αποτελεί η κυπριακή. Φιλοδοξεί δε να δώσει στο κυπριακό παραμύθι τη θέση που του αξίζει.  

4) Γ. Χ. Παπαχαραλάμπους, Η Κυπριακή Οικία, Σειρά: Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, αρ. 2, Τρίτη έκδοση, Λευκωσία 2015, i-vi + 30* +77 σελίδες + 58 Πίνακες + 1 χάρτης της Κύπρου.

Πρόκειται για τη 2η επανέκδοση του έργου που πρωτοεκδόθηκε από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών το 1968. 

Τα πιο πάνω βιβλία διατίθενται προς πώληση από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Γλάδστωνος 6, 1095 Λευκωσία, τηλ. 22456320, 22456319.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










170