Νέα Κίνηση Καθηγητών: Στηρίζουμε με υπεύθυνες ενέργειες τους αδιόριστους συναδέλφους


Με ανακοίνωσή της η Νέα Κίνηση Καθηγητών, αναφέρει ότι «έχοντας αξιολογήσει τις προτάσεις του Υπουργού Παιδείας προς την ΟΕΛΜΕΚ, οι οποίες ανακοινώθηκαν κατά τη συνάντησή του με τη Γραμματεία της Οργάνωσης στις 29 Αυγούστου 2016 και αφού μελέτησε τα προβλήματα που προκύπτουν από τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας που οδηγούν στην ανεργία αριθμό συμβασιούχων συναδέλφων μας, κατέθεσε γραπτώς στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ (Συνεδρία 30/8) τις εξής διαπιστώσεις και εισηγήσεις:

  1. Οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας ικανοποιούν εν μέρει τα αιτήματα που υπέβαλε η ΟΕΛΜΕΚ στον ΥΠΠ, όσον αφορά την απόσυρση της προηγούμενης απόφασής του για κατάργηση του προγράμματος του Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο και την αλλαγή στην εργαστηριοποίηση των μαθημάτων της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και της Οικιακής Οικονομίας στην Α Γυμνασίου και την Α Λυκείου.  Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για επαναφορά του προγράμματος σε πρωινό χρόνο στην Α’ και Β’ Γυμνασίου αποδεικνύει την ορθότητα των θέσεων της ΟΕΛΜΕΚ για τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα της προηγούμενης του πρότασης.  Ωστόσο η Νέα Κίνηση δηλώνει τη διαφωνία της για την πρόταση του για την Γ’ Γυμνασίου, η οποία πιστεύουμε πως θα αποδειχθεί αναποτελεσματική και λανθασμένη.  Η Νέα Κίνηση δηλώνει επίσης τη διαφωνία της για την αλλαγή της εργαστηριοποίησης έστω και στα μισά Γυμνάσια με την οποία το ΥΠΠ επιχειρεί να εξοικονομήσει πόρους.  Θεωρούμε ότι το ΥΠΠ οφείλει να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο εργαστηριοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων όχι με οικονομικά κριτήρια αλλά με παιδαγωγικά, στη βάση έγκυρων επιστημονικών μελετών και με τρόπο που να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών.
  2. Η εφαρμογή του ΝΩΠ, με διακριτές τις έξι κατευθύνσεις στη Β Λυκείου και με τη μη δημιουργία μεικτών τμημάτων, απαντά σε προηγούμενα αιτήματα και στη θέση της Οργάνωσης, έχει όμως προκαλέσει νέα δεδομένα ως προς τις ανάγκες για Καθηγητές στις διάφορες ειδικότητες. Ωστόσο, είναι ευθύνη της πολιτείας να μην οδηγηθούν στην ανεργία, εξαιτίας αποφάσεων της κυβέρνησης, Καθηγητές που έχουν υπηρετήσει για σειρά ετών στη Μέση Εκπαίδευση, με δεδομένη μάλιστα την αποκοπή 0.8-2% που γίνεται στους δημόσιους υπαλλήλους για επαναδιορισμό συμβασιούχων.
  3. Οι πρόσθετες θέσεις που έχουν δοθεί στη Μέση Εκπαίδευση είναι άνισα λιγότερες από αυτές που έχουν δοθεί στη Δημοτική και δεν επαρκούν για να αποφασιστούν στοχευμένες πολιτικές που θα επιτρέψουν τον επαναδιορισμό συμβασιούχων με πολυετή προσφορά στην Εκπαίδευση στους κλάδους που έχουν πληγεί από αποφάσεις του ΥΠΠ. Η στενότητα των διαθέσιμων πόρων για τη Μέση Εκπαίδευση, παρά την αύξηση του συνολικού αριθμού των θέσεων σε σχέση με προηγούμενες αποφάσεις του ΥΠΠ, δεν επιτρέπει την υιοθέτηση συγκεκριμένων στοχευμένων πολιτικών που θα αντιμετωπίσουν ζητήματα αδιοριστίας, ενώ παράλληλα θα υπηρετούν σε βάθος χρόνου τους παιδαγωγικούς σκοπούς του δημόσιου σχολείου.
  4. Αναμένεται πριν την έναρξη των μαθημάτων ο διορισμός σημαντικού αριθμού συμβασιούχων και εκτάκτων Καθηγητών, ωστόσο, παρατηρείται ακόμη ασάφεια ως προς τον ακριβή αριθμό των θέσεων που θα προσφερθούν τόσο συνολικά όσο και στις διάφορες ειδικότητες, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία αρκετών συναδέλφων μας που κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία, ενώ εργάζονταν για σειρά ετών στη Μέση Εκπαίδευση.

Στη Συνεδρία του ΚΔΣ (30/8) η Νέα Κίνηση Καθηγητών διαφώνησε με την πρόταση των Κινήσεων Νέα Πνοή – ΔΗΚΙ – Προοδευτική για τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων τα οποία αφενός θα θυματοποιούσαν τους ανεξεταστέους μαθητές και τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων που επιθυμούν να εγγραφούν στο δημόσιο, και αφετέρου δεν θα είχαν οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα στις διεκδικήσεις της Οργάνωσης. Αντίθετα, θα οδηγούσε σε αδιέξοδα τους συναδέλφους στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ το ΥΠΠ θα στηριζόταν σε κάποια από αυτά και θα προχωρούσε σε αποκοπή μισθών, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και προώθηση των συγκεκριμένων αιτημάτων.  Η Νέα Κίνηση, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η ΟΕΛΜΕΚ πρέπει να τηρεί μια διεκδικητική, υπεύθυνη και σοβαρή στάση για την ομαλή λειτουργία του δημόσιου σχολείου, κατέθεσε στο ΚΔΣ τις εξής εισηγήσεις:

  1. Την αναστολή των δυναμικών μέτρων, ούτως ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά, ως ένδειξη καλής θέλησης της Οργάνωσης απέναντι στους μαθητές και τις οικογένειές τους, που δεν ευθύνονται για το πρόβλημα της αδιοριστίας των συναδέλφων μας.
  2. Τη σύγκληση έκτακτης ΠΣΓΑ για να αξιολογηθούν τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στελέχωσης των σχολείων και να ληφθούν αποφάσεις αναλόγως των δεδομένων αυτών.

Παράλληλα, η Νέα Κίνηση Καθηγητών, εισηγήθηκε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αδιοριστίας, τα οποία υποβλήθηκαν από τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ στον Υπουργό Παιδείας.

Οι Κινήσεις Νέα Πνοή – ΔΗΚΙ – Προοδευτική, ενώ στη συνέχεια της Συνεδρίας άλλαξαν τις προτάσεις τους και εισηγήθηκαν τη λήψη άλλων απεργιακών μέτρων, συκοφαντούν, όπως συνηθίζουν, τη Νέα Κίνηση για υποχωρητική στάση. Θέση της Νέας Κίνησης είναι ότι με τη λήψη απεργιακών μέτρων θα σταματούσε ο διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας, μέσα από τον οποίο έχει δοθεί η δυνατότητα για διορισμό ακόμη μερικών δεκάδων συναδέλφων μας.

Όπως διαφάνηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 μεταξύ του Υπουργού Παιδείας και της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ στην παρουσία των Συνδέσμων Οικιακής Οικονομίας, Πληροφορικής, Τεχνολογίας, Φυσικής και Χημείας, με τις εισηγήσεις της ΟΕΛΜΕΚ θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της αδιοριστίας στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά θα παραμείνει εκτός εκπαίδευσης για τη φετινή χρονιά έστω και μικρός αριθμός συναδέλφων. Παράλληλα, διαπιστώθηκε η ανάγκη για επανεξέταση του καθεστώτος εργαστηριοποίησης, ούτως ώστε να διασφαλίζονται οι καλύτερες συνθήκες μάθησης και ασφάλειας για τους μαθητές. Ωστόσο, όπως διαφάνηκε, το ΥΠΠ δεν είναι διατεθιμένο αυτή τη στιγμή να αλλάξει οποιαδήποτε δεδομένα αφορούν στην εργαστηριοποίηση των συγκεκριμένων μαθημάτων, προφανώς λόγω στενότητας διαθέσιμων πόρων.

Με βάση τα πιο πάνω, η Νέα Κίνηση συνεχίζει να στηρίζει τη θέση που εξέφρασε στον ΥΠΠ ότι είναι τουλάχιστον ηθική ευθύνη της πολιτείας να μεριμνήσει για την εργοδότηση των συναδέλφων που έχουν προσφέρει για σειρά ετών στο δημόσιο σχολείο. 

Προς τούτο, η Νέα Κίνηση, αξιολογεί τα δεδομένα και τις ενέργειες του ΥΠΠ προς την κατεύθυνση του διορισμού συναδέλφων από τις ειδικότητες που παρουσιάζουν πρόβλημα αδιοριστίας και θα καταθέσει τις εισηγήσεις της στα εκλελεγμένα όργανα της ΟΕΛΜΕΚ.

Παράλληλα, η Νέα Κίνηση στηρίζει τα λογικά αιτήματα των Συνδέσμων που αφορούν στην εργαστηριοποίηση των μαθημάτων τους και δηλώνει ότι το θέμα της εργαστηριοποίησης πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ένα νέο κοινό πλαίσιο για όλα τα μαθήματα, που να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και αρχές, μέσα από τα οποία να αναδεικνύονται τόσο οι παιδαγωγικές ανάγκες όσο και τα θέματα ασφάλειας μαθητών και καθηγητών.

Τέλος, η Νέα Κίνηση επαναλαμβάνει τη θέση της ότι οποιεσδήποτε ενέργειες των οργανωμένων εκπαιδευτικών πρέπει να αποφασίζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στο πλαίσιο διαδικασιών που δεν υποσκάπτουν την ενότητα των μελών της ΟΕΛΜΕΚ και δεν αφοπλίζουν την Οργάνωση από τις διεκδικήσεις της στο πλαίσιο του διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς εταίρους». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










136