Μηδενικό το όφελος της ΠΟΕΔ από το σχολικό ταμιευτήριο


TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Η απόφαση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) για μείωση των  ανωτάτων επιτοκίων  καταθέσεων προθεσμίας από 3,26% σε 2,26% θα εκμηδενίσει το όποιο όφελος είχε το Ταμείο Ευημερίας ΠΟΕΔ από τη λειτουργία των σχολικών ταμιευτηρίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε διαφοροποίηση του ανώτατου καταθετικού επιτοκίου, όπως καθορίζεται στον τύπο υπολογισμού των επιπρόσθετων κεφαλαίων των τραπεζών, με μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Μέχρι τώρα το καταθετικό επιτόκιο καθοριζόταν στη βάση τριών εκατοστιαίων μονάδων συν το Euribor, που επί του παρόντος είναι σχεδόν 0,26% για δάνεια ενός έτους. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής το ανώτατο καταθετικό επιτόκιο για γραμμάτιο  θα είναι περίπου 2,26%.  [2% βασικό επιτόκιο συν 0,26% Euribor]. Το επιτόκιο αυτό  είναι προ φορολογίας εφόσον 30% του τόκου αποκόπτεται για την άμυνα.  Έτσι το ανώτατο επιτόκιο μετά τη φορολογία θα είναι μόλις 1,58%. Αν τα επιτόκια προθεσμίας βρίσκονται τόσο χαμηλά, τα επιτόκια όψεως κυριολεκτικά θα μηδενιστούν. Όσοι έχουν  καταθέσεις όψεως  διαπιστώνουν  ότι τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα τήρησης λογαριασμών. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα το πραγματικό επιτόκιο το οποίο θα μοιράζονται γονείς και ΠΟΕΔ σε ποσοστά 70% και 30% θα είναι από μηδενικό ως αρνητικό. Η ΠΟΕΔ έχει μετατρέψει τους δασκάλους σε νεροκουβαλητές των ΣΠΙ χωρίς όφελος. Οι αρχές της θλιβερής αυτής ιστορίας βρίσκονται στις 3 Νοεμβρίου του 2014, όταν η ηγεσία της ΠΟΕΔ, παρά τις προειδοποιήσεις μου, συναίνεσε στην επαναλειτουργία του σχολικού ταμιευτηρίου μετά τη δέσμευση της ΣΚΤ ότι τα ΣΠΙ θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά των εισπράξεων από τα σχολεία και τη νεφελώδη  υπόσχεση για «ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμό του θεσμού μέσα από διευθετήσεις που θα συζητηθούν στη συνέχεια με την ΠΟΕΔ.»

Η ΣΚΤ πούλησε στην ηγεσία της ΠΟΕΔ «φύκια για μεταξωτές κορδέλες »Τίποτε δεν συζητήθηκε μεταξύ  ΣΠΙ και ΠΟΕΔ για αναβάθμιση του θεσμού, ούτε καν η συντεχνία έθεσε ποτέ οποιοδήποτε τέτοιο θέμα προς τη ΣΚΤ για τήρηση της υπόσχεσης της και υλοποίηση μέτρων για βελτίωση του θεσμού του ταμιευτηρίου. Αποτελεί άξιο απορίας ερώτημα  γιατί η ΠΟΕΔ που παίρνει ένα εκατομμύριο (€ 1000000) συνδρομές το χρόνο από τα μέλη της και έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό, μας αναγκάζει  να εργαζόμαστε  δωρεάν  για τις ΣΠΙ για μερικές χιλιάδες ευρώ το χρόνο που παίρνει το ταμείο ευημερίας, όφελος που το επόμενο σχολικό έτος θα μηδενιστεί.

Πάρα τις δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΕΔ για την παιδαγωγική και οικονομική αξία της αποταμίευσης, τίποτε δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια στη συγκεκριμένη  χρονική και οικονομική συγκυρία. Είναι γεγονός ότι σε περιόδους επέκτασης της νομισματικής κυκλοφορίας και οικονομικής ανάπτυξης ενδείκνυται η ενθάρρυνση αύξησης των καταθέσεων. Αυτό γιατί η μείωση της κυκλοφορίας του χρήματος αποτελεί ανάχωμα στην αύξηση του πληθωρισμού. Σε τέτοια περίπτωση  Κεντρική Τράπεζα ωθεί τους πολίτες να αυξήσουν τις καταθέσεις τους αυξάνοντας τα επιτόκια. Σε εποχές όμως ύφεσης και στενότητας του κυκλοφορούντος χρήματος, η οποία  αύξηση των καταθέσεων οδηγεί σε μείωση του διαθέσιμου προς κυκλοφορία χρήματος, άρα μείωση της ζήτησης και συνακόλουθα εμβάθυνση της ύφεσης. Γι’ αυτό αποθαρρύνονται οι πολίτες να αποταμιεύουν με τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων. Όπως ένας αναιμικός δεν μπορεί να είναι αιμοδότης γιατί θα πεθάνει, έτσι η όποια αύξηση των καταθέσεων σε περιόδους αποπληθωρισμού θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση της οικονομίας εφόσον το κυκλοφορούν αίμα της οικονομίας, δηλαδή το χρήμα, λιγοστεύει.

Σε εποχές που πολλοί συνάδελφοι δυσκολεύονται να πληρώνουν τις δόσεις τους προς τις ΣΠΙ το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων ( νυν ΣΤΕΚ ) μας υποχρεώνει  να καταθέτουμε πενήντα ευρώ κάθε μήνα ως μόνιμες αποταμιεύσεις [€50]. Θα έπρεπε τουλάχιστον η ΠΟΕΔ να ζητήσει από το ΣΤΕΚ την ουσιαστική μείωση του ποσού των μονίμων αποταμιεύσεων στα  €10 και την αύξηση της δυνατότητας για ανάληψη τους από συναδέλφους που έχουν ανάγκη.

Καλούμε  την ΠΟΕΔ και τις κινήσεις της, που τόσο μεγάλο ταλέντο έχουν στην οργάνωση συνεδρίων, να συμπεριφερθούν  ως συντεχνίες και να λαμβάνουν αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μελών τους. Στο κάτω - κάτω όλοι εμείς προσφέρουμε γενναιόδωρα στη συντεχνία το 0,5% των ακαθάριστων εισοδημάτων μας και δικαιούμαστε μεγαλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων μας έναντι της γενναίας αυτής συνεισφοράς. 

Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2014 - 2017




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










159