Απονεμήθηκαν τα Βραβεία του ετήσιου Παγκύπριου Σχολικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2024


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Τελετή Απονομής των Βραβείων του ετήσιου Παγκύπριου Σχολικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2024.

Ο φετινός Διαγωνισμός τέθηκε κάτω από το σύνθημα «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά - μαζί και στα Γαλλικά!» και επιζητούσε απαντήσεις στο ερώτημα «Με ποιο τρόπο οι Ευρωπαίες αθλήτριες αποτελούν πρότυπο για τους νέους;». Στόχος του ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητριών και μαθητών στα ιδεώδη του Ολυμπισμού και του Παραολυμπισμού, της Γαλλοφωνίας και της Ευρώπης, που δεν είναι άλλα από την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την ισότητα, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Μέσα από τον διαγωνισμό, τα παιδιά κλήθηκαν να ανακαλύψουν τα πρότυπά τους, ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, το καλοκαίρι 2024.

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στον χαιρετισμό της, τον οποίο ανέγνωσε η Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, αναφέρθηκε στις οικουμενικές αξίες που συνδέουν τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, στον οποίο μετέχει και η Κύπρος, ως συνδεδεμένο μέλος, από το 2006. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο για την επέκταση της διδασκαλίας της Γαλλικής Γλώσσας και την πιστοποίηση της στο δημόσιο σχολείο, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης της πολυγλωσσίας. Τέλος, συνεχάρη τις μαθήτριες και τους μαθητές, αλλά και τις καθηγήτριες και τους καθηγητές, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό και τις διακρίσεις που έλαβαν.

Στον χαιρετισμό της, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, κ. Salina Grenet-Catalano, αναφέρθηκε στη σημασία του διαγωνισμού, ο οποίος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις των εορτασμών του Μήνα Γαλλοφωνίας στην Κύπρο. Απευθυνόμενη στις μαθήτριες και τους μαθητές, τους συνεχάρη για τη συμμετοχή τους και επισήμανε ότι αντιπροσωπεύουν το μέλλον του γαλλόφωνου κόσμου στην Κύπρο.

Ο διαγωνισμός έτυχε ευρείας αποδοχής και φέτος, με τη συμμετοχή 89 ομάδων, από δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, από όλη την Κύπρο. Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν με αξιέπαινο ζήλο, αναδίπλωσαν το ταλέντο και τη φαντασία τους, δημιουργώντας αξιόλογες εργασίες και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι, όταν τους δοθεί το έναυσμα, μπορούν να ξεχωρίσουν και να διαπρέψουν.

Αποτελέσματα Παγκύπριου Σχολικού Διαγωνισμού «Γαλλοφωνία 2024»

Αποτελέσματα Γυμνασίων 

  •   1η  θέση: Γυμνάσιο Γερίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 
  •   2η  θέση: Ιδιωτική Σχολή Foley's - ΛΕΜΕΣΟΣ
  • 3η θέση: Ιδιωτική Σχολή Foley's- ΛΕΜΕΣΟΣ

Αποτελέσματα Λυκείων/Τεχνικών Σχολών

  • 1η θέση: Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου - ΛΕΜΕΣΟΣ
  • 2η θέση: Λύκειο και ΤΕΣΕΚ Αγίου Χαραλάμπους Έμπας - ΠΑΦΟΣ
  • 3η θέση: Ιδιωτική Σχολή Foley's - ΛΕΜΕΣΟΣ



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










886