Κύριε υπουργέ τζογάρετε την ασφάλεια των μαθητών με υπερπληθυσμό


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στη συνάντηση που είχαμε χθες, εκπροσωπώντας τους αδιόριστους καθηγητές χημείας, μου είχατε δώσει την εντύπωση ότι προτίθεστε να δώσετε λύσεις στο πρόβλημα της παραμονής μας εκτός εκπαίδευσης. Δυστυχώς, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα δεν αμβλύνουν το πρόβλημα.

Επί τέσσερα χρόνια υπηρετώ στη Μέση Εκπαίδευση. Είμαι ο αριθμός 41 στον κατάλογο διοριστέων καθηγητών χημείας. Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω ότι:

  1. Η μεταρρύθμιση ευνοεί τα φιλολογικά μαθήματα και οδηγεί σε 400 διδακτικές ώρες μείωση το μάθημα της χημείας.
  2. Δημιουργούνται εργαστήρια με 20 μαθητές. Αυτό στερεί αυτόματα τη δυνατότητα για ουσιαστική «εργαστηριοποίηση» του μαθήματος με την πραγματική έννοια της λέξης. Δεν υπάρχει δυνατότητα με 20 μαθητές σε εργαστήριο για παρατήρηση από μέρους του μαθητή, εξαγωγή αποτελεσμάτων, κριτική αξιολόγηση, εκπόνηση συμπερασμάτων. Δεν υπάρχει δυνατότητα με 20 μαθητές σε εργαστήριο για επιθεώρηση και αξιολόγηση από μέρους του καθηγητή της πορείας του μαθητή.
  3. Είστε Βιολόγος και ανέμενα από εσάς μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στα εργαστηριακά μαθήματα. Ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το σύστημα, με 19-20 μαθητές ανά εργαστήριο, είναι χειρότερος από την εποχή που εσείς ήσασταν μαθητής. Το επιχείρημα ότι έτσι ήταν τα προηγούμενα χρόνια δεν ευσταθεί. Οφείλουμε να αναβαθμίζουμε απαρχαιωμένα συστήματα και όχι να μένουμε στάσιμοι. Σας θυμίζω ότι όπου ολιγωρήσαμε, θρηνήσαμε θύματα και υποστήκαμε καταστροφές. Στο Μαρί πίστευαν (ακόμα και ο αρμόδιος τότε υπουργός) ότι η πυρίτιδα ήταν αθώα. Τα επακόλουθα γνωστά και τραγικά. Μήπως θέλετε να είστε κι εσείς ένας υπουργός με ωτοασπίδες  στα θέματα ασφαλείας; (στην περίπτωση μας στα θέματα ασφαλείας των σχολικών εργαστηρίων). Τι θα πείτε στους γονιούς ενός παιδιού, που λόγω της μη έγκαιρης λήψης αποφάσεων και προφυλάξεων, τυφλώνεται από οξύ στο εργαστήριο; Μήπως θα διατάξετε έρευνα; Αυτά, κύριε υπουργέ, σας τα παραθέτω όχι γιατί έχασα τη δουλειά μου, αλλά επειδή θεωρώ μεγίστης σημασίας τη λήψη ορθής απόφασης για το καλό της μέσης εκπαίδευσης. Ελπίζω λοιπόν στην ορθή εργαστηριοποίηση των τμημάτων των 19-20 ατόμων, της Α΄,Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

Εν κατακλείδι, θέλω ολοκληρώνοντας την επιστολή μου, να θέσω κάποια ερωτήματα.

  1. Είναι ορθό, κύριε υπουργέ, να επιμένετε με απαλλαγές όταν αυτές πλήττουν την εικόνα σας; Οφείλετε να κάνετε το ορθό χωρίς το φόβο του προϋπολογισμού.
  2. Είναι ορθό, κύριε υπουργέ, να χάνει κάποιος τη δουλεία του, μετά από 48 μήνες, για μια μεταρρύθμιση;
  3. Είναι ορθό, κύριε υπουργέ, να «κατακρεουργείται» ένας κλάδος και να στέλνονται 18 καθηγητές στην ανεργία;

Εγώ θα το αφήσω στην κρίση σας. Θέλω να πιστεύω, γιατί αυτή την εικόνα έχω για σας από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων σας, ότι θα λειτουργήσετε με τον πιο ορθό και δίκαιο τρόπο υπεράνω ρουσφετιού και αλλότριων επιδράσεων. Είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε τις πιο ορθές, για το καλό της παιδείας μας, αποφάσεις.

Ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας.

*Αδιόριστος Καθηγητής Χημείας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










121