Κίνητρα για πρόωρες αφυπηρετήσεις εκπαιδευτικών 56-60 ετών


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Δεν έφτανε η υπέρ- παραγωγή δασκάλων από τα πανεπιστήμια. Ούτε οι απαιτήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για αύξηση του διδακτικού χρόνου, που αν εφαρμοστεί θα σπρώξει στην ανεργία εκατοντάδες δασκάλους. Έχουμε και τη συνεχή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης που σε συνδυασμό με τις παρατάσεις υπηρεσίας που η ΕΕΥ δίνει σε κάποιους «δεινόσαυρους» μηδενίζει τις ήδη ελάχιστες πιθανότητες διορισμού των νέων δασκάλων. Για κάθε ένα καρεκλοκένταυρο που ελέω τρόικας παρατείνει την υπηρεσιακή του ζωή στην έβδομη δεκαετία της ζωής του, ένας νέος εκπαιδευτικός φυτοζωεί στην ανεργία και την απόγνωση. Κάθε παράταση υπηρεσίας σημαίνει το χαντάκωμα των ονείρων των νέων μας για δουλειά και προκοπή.

  Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είναι συνεχής και κάθε - χρονική. Το 2013-2014 το όριο υποχρεωτικής αφυπηρέτησης δασκάλου ανέβηκε από 60 έτη σε 60,5 έτη. Την επόμενη σχολική χρονιά το όριο αυτό θα είναι 61 έτη. Το 2015-2016 οι δάσκαλοι θα αφυπηρετούν υποχρεωτικά στα 61,5 έτη. Όσοι συμπληρώνουν τα 60 έτη μετά από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 θα αφυπηρετούν υποχρεωτικά στα 62 τους έτη. Τέλος το μνημόνιο προνοεί ότι κάθε πενταετία, το όριο συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμόζεται περεταίρω, ανάλογα με τη διαφοροποίηση του ορίου ζωής. Πέραν των αυξήσεων αυτών, η ΕΕΥ επιτρέπει επιπλέον παράταση μέχρι ενός έτους, αφού όλοι δικαιούνται να παραμείνουν την υπηρεσία τους μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, κατά την οποία συμπληρώνουν την ηλικία υποχρεωτικής συνταξιοδότησης.

Προτείνουμε τη θέσπιση κινήτρων για πρόωρες αφυπηρετήσεις συναδέλφων ηλικίας 56-60 ετών. Τα κίνητρα αυτά μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

  1. Η αναστολή των αναλογιστικών μειώσεων, όσων συναδέλφων αφυπηρετήσουν πρόωρα, σε μια ορισμένη χρονική περίοδο που θα οριστεί.
  2. Η παροχή αφορολόγητου όλου του εφάπαξ ποσού που δικαιούνται, όσων επιλέξουν να αφυπηρετήσουν στην χρονική περίοδο που θα ισχύει η προσφορά του κινήτρου.
  3. Η παροχή του δικαιώματος στους άρρενες εκπαιδευτικούς για εξαγορά της στρατιωτικής τους θητείας και αναγνώρισης της ως υπηρεσίας για σκοπούς σύνταξης. Με απλά λόγια, όσοι θέλουν θα δικαιούνται να πληρώσουν εισφορές για την περίοδο υπηρεσίας τους στο στρατό και έναντι των εισφορών αυτών η περίοδος της θητείας να αναγνωριστεί ως εκπαιδευτική υπηρεσία για  σκοπούς  επαγγελματικής σύνταξης.

Οι προτεινόμενες λύσεις θα δώσουν την ευκαιρία:

  1. Να φύγουν με αξιοπρέπεια και ικανοποιητικές συντάξεις και φιλοδωρήματα παλαίμαχοι εκπαιδευτικοί άνω των 55 ετών.
  2. Να μπει νέο αίμα στην εκπαίδευση.
  3. Θα αποτρέψει μερικώς  νέο κύμα απολύσεων που είναι πιθανόν να προκύψει αν εφαρμοστούν κάποιες από τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

*Γ.Α. ΑΚΙΔΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










191