Συμφωνία ορόσημο ΕΚΠΑ, ΕΑΑ και ΙΚυ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών


Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Ινστιτούτο Κύπρου, επισφραγίζουν τη συνεργασία τους και ενώνουν δυνάμεις για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών σε όλα τα στάδια: προ-καταστροφικό, καταστροφικό και μετα-καταστροφικό.

Τη σύμπραξη των τριών επιστημονικών φορέων, θα εξαγγείλουν σε επίσημη τελετή ο Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΑΑ, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, και ο Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, Πρόεδρος του ΙΚυ, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στις 11:30 το πρωί, στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στον Λόφο Νυμφών του Θησείου.

Η τελετή επισημοποιεί την πολυετή έρευνα και συνεργασία των τριών κορυφαίων ιδρυμάτων, η οποία δρομολογήθηκε σε συνάντηση στις 8 Οκτωβρίου 2021 στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, όπου Δήλωση Προθέσεων υπεγράφη από τους καθηγητές Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη του ΕΚΠΑ), Μανώλη Πλειώνη και Κώστα Παπανικόλα.

Τη Συμφωνία Συνεργασίας θα χαιρετίσουν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδος κ. Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Κώστα Καδής.

Η Τελετή θα καλυφθεί από τα Ελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται με live streaming στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους Κύπριους Δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν το γεγονός και να συμμετάσχουν με την υποβολή ερωτήσεων.

Η συνεργασία των τριών φορέων κρίνεται όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική και αναγκαία, καθώς κατά τις επόμενες δεκαετίες οι κλιματικές συνθήκες θα επιδεινωθούν περαιτέρω, με αποτέλεσμα τη συχνότερη εμφάνιση καταστροφικών δασικών και περιαστικών πυρκαγιών. Οι αναμενόμενες επιπτώσεις αναμένονται να είναι δραματικές, με απώλεια ζωών και περιουσιών, την υποβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, τη μείωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής και την τοπική και περιφερειακή αναπτυξιακή υστέρηση.

H συμφωνία – ορόσημο για την Αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών σε Ελλάδα και Κύπρο εστιάζεται στους πιο κάτω άξονες:

  • Στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, ως προς το θέμα των δασικών πυρκαγιών.
  • Στην ανάπτυξη ενός πλαισίου ερευνητικής συνεργασίας που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα ενσωματώσει, οργανώσει και αξιοποιήσει την κατά ίδρυμα υπάρχουσα γνώση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών σε όλα τους τα στάδια.  
  • Στην προσπάθεια διασύνδεσης με τους αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας, για την παροχή του υπό ανάπτυξη ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου.
  • Την προσφορά της «υπηρεσίας» αυτής σε όλες τις μεσογειακές χώρες και τις χώρες της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο πρωτοβουλιών, όπως αυτό της Κυπριακής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη αρκετές χώρες της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να πληροφορηθούν για την σημαντική αυτή κοινοπραξία για την Αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










569