Χαμπιαούρης: Ευελπιστούμε ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς


*Θα υπάρξουν ακόμη κάποιες έκτακτες μεταθέσεις, μετακινήσεις, τοποθετήσεις

*Για την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης θα υπάρξει Επιτροπή Παρακολούθησης που θα αξιολογεί τη νέα δομή 
ΚΥΠΕ -  
Ξεκίνησαν οι τεχνικοί έλεγχοι στις σχολικές μονάδες δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστας Χαμπιαούρης.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες γυρίζουν σε όλα τα σχολεία για να δουν τα νέα κτιριακά συγκροτήματα, για να λάβουμε πρόνοια από τώρα για τα θέματα ασφάλειας, καθώς και να ελέγχουν τα εργοτάξια, είπε ο κ. Χαμπιαούρης, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς.
Ο Υπουργός Παιδείας είχε σήμερα, στο Υπουργείο, συνάντηση με εκπροσώπους της κυπριακής Παιδοβουλής και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Παιδείας συνεχάρη τα παιδιά για την πρωτοβουλία τους να συναντηθούν μαζί του και να ενημερωθούν για τις διεργασίες που γίνονται για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
«Όσον αφορά την στελέχωση να πω ότι θα υπάρξουν ακόμη κάποιες έκτακτες μεταθέσεις, μετακινήσεις, τοποθετήσεις. Είμαστε εδώ να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα. Τους μαθητές τους θέλουμε δίπλα μας, μαζί μας, οι απόψεις τους έχουν βαρύνουσα σημασία, τις λαμβάνουμε υπόψιν και μαζί προχωράμε. Για την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης θα υπάρξει Επιτροπή Παρακολούθησης που θα αξιολογεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τη νέα δομή και εκεί που χρειάζονται να γίνονται βελτιωτικές κινήσεις θα γίνονται», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση πως θα λειτουργήσει μια σχολική μονάδα μετά την τοποθέτηση των περιφράξεων, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι όσον αφορά στη Δημοτική Εκπαίδευση έχουν εκδοθεί κάρτες, οι οποίες έχουν αποσταλεί στις σχολικές μονάδες, υπάρχει η κάρτα επισκέπτη, υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο θα λειτουργεί, ανεξάρτητα με την περίφραξη ή όχι.
«Και είπαμε ότι είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Θα δούμε πως θα εφαρμοστεί και εκεί που υπάρχουν προβλήματα, δυσκολίες, θα δώσουμε λύσεις", ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό είμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά τις περιφράξεις, έχουν τυπωθεί οι κάρτες επισκέπτη και έχουν αποσταλεί στα σχολεία και έχουν ξεκινήσει και οι σχολικές εφορείες τις προεργασίες για την ετοιμότητα των σχολικών μονάδων.
"Αντιλαμβάνεστε ότι όλα έχουν τροχιοδρομηθεί και ευελπιστούμε ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξουν εργοτάξια κατά τη νέα σχολική χρονιά, ο κ. Χαμπιαούρης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «βεβαίως θα έχουμε εργοτάξια».
«Είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός, υπάρχει εξέλιξη κτιριακή, υπάρχει ανάπτυξη, αλλά σίγουρα τα μέτρα ασφάλειας θα λαμβάνονται, είναι το πρώτιστο μας μέλημα και να μην έχετε καμία έγνοια. Μπορεί να πάτε σε κάποιο σχολείο, να υπάρχει χώρος ο οποίος γίνονται έργα και στον άλλο να είναι οι μαθητές. Αλλά δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Θα απομονώνονται οι χώροι αυτοί και θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ήδη επαναλαμβάνω ότι από σήμερα όλοι οι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών, εδώ στο Υπουργείο Παιδείας, έχουν έρθει από τις άδειες τους και έχουν βγει έξω στα σχολεία. Από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει και ο έλεγχος των εργοταξίων», σημείωσε.     
Ο εκπρόσωπος της κυπριακής Παιδοβουλής Μιχάλης Τσαγγαρίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι κατόπιν αιτήματος της Παιδοβουλής πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, με θέμα τα μέτρα που λαμβάνονται για την λειτουργία της νέας χρονιάς και την αναδιοργάνωση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης. Πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα.

"Ενημερωθήκαμε πως τα βιβλία έχουν τυπωθεί. Παραδίδονται στα σχολεία. Έχουμε ενημερωθεί ότι η στελέχωση ολοκληρώθηκε στο 100%. Σε σχέση με τις περιφράξεις έχουμε ενημερωθεί ότι η διεξαγωγή αυτών βρίσκεται στο 95%, αλλά επιπλέον έχουμε μάθει και το πολύ θετικό πως στα πλαίσια του προγράμματος της πολιτικής «Πρασινίζω το Σχολείο, Πρασινίζω τη γειτονιά μου», θα φυτευτούν στις περιφράξεις αναρριχητικά φυτά, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το πράσινο στο 100% των σχολείων μας, αλλά επίσης έχουμε μάθει και το άλλο πολύ θετικό ότι έχουν αγοραστεί από την Ελλάδα πνευματικά δικαιώματα για υλικό διαφοροποιημένο, έτσι ώστε να στηρίξουμε όλους μας τους μαθητές με αναπηρία, καθώς επίσης έχουν αγοραστεί και 110 νέα βιβλία για την τεχνική σχολή στα πλαίσια των νέων αναλυτικών προγραμμάτων», σημείωσε .
Για τη νέα δομή της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, ανέφερε ότιι  ήταν πάγιο αίτημα της Παιδοβουλής και διαχρονική θέση πως ο κατακερματισμός που επικρατούσε στο θέμα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας, απονεύρωνε τις προσπάθειες που γίνονταν για την αντιμετώπιση των περιστατικών.
"Συνεπώς, σήμερα εφόσον έχουμε μπροστά μας ένα πλαίσιο που ξεκαθαρίζει ρόλους και αρμοδιότητες, στο οποίο εντάσσεται τόσο η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης όσο και το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο (ΠΑΒΙΣ) σε συνδυασμό με συντονιστικές επιτροπές στα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας της Δημοτικής, Μέσης, Τεχνικής , θεωρούμε ότι σημειώνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσαγγαρίδης ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ακούσει για ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού της ομάδας, για ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού, για ενίσχυση των πόρων, σημεία τα οποία, όπως είπε, «θεωρούμε πως βελτιώνουν σημαντικά τις δομές».
«Έχουμε επίσης ενημερωθεί για την προκήρυξη των θέσεων για πρόσληψη 27 νέων ψυχολόγων, κάτι το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό και ικανοποιεί πάγιο αίτημα μας για αύξηση του αριθμού αυτού», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσαγγαρίδης είπε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι ένα θέμα διαφορετικό, το οποίο σαφέστατα και συζητούν. Εξήγησε ότι υπάρχει μια επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα και θα υποβάλουν οι μαθητές τις εισηγήσεις τους.
"Όσον αφορά τις επιφυλάξεις σε σχέση με την ΟΑΠ, πρέπει να τονίσουμε ότι το αίτημα μας ήταν η συνεχής αξιολόγηση της δομής και συνεπώς, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Παιδείας θα συμμετέχουμε στην επιτροπή παρακολούθησης της νέας δομής και έτσι θα πρέπει να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος της δομή, θα περιμένουμε να δούμε στην πράξη τα αποτελέσματα και εδώ θα είμαστε όταν φανούν τα οποιαδήποτε προβλήματα, με εποικοδομητική διάθεση να τα διορθώσουμε και να τα βελτιώσουμε. Πρόκειται για να ένα ζωντανό οργανισμό, για μια συνεχή διαδικασία, στην οποία η Παιδοβουλή θα είναι παρών», συμπλήρωσε.
Η συζήτηση, συνέχισε, το τελευταίο διάστημα στη δημόσια σφαίρα έχει επικεντρωθεί στην ΟΑΠ, «ενώ για εμάς το θέμα είναι η παραβατικότητα και συνεπώς, εξετάζουμε το θέμα υπό το ευρύ πλαίσιο και όταν μιλάμε για τα θέματα παραβατικότητας, αυτό το οποίο προσέξαμε σήμερα είναι πως υπάρχει ένα ξεκαθάρισμα ρόλων στο οποίο εντάσσεται και η ΟΑΠ και αυτό είναι που μας βρίσκει πολύ θετικούς, ότι ξεκαθαρίζονται ρόλοι και αρμοδιότητες».
Σε παρέμβαση του, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «αντιλαμβάνεστε, φυσικά, πως με τη νέα δομή δε θα επιλυθεί το πρόβλημα της βίας και της παραβατικότητας».
«Υπάρχει Εθνική Στρατηγική για όλα αυτά τα θέματα, τα οποία τα παρακολουθούμε, τα υλοποιούμε, είναι μέσα στις προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και είμαστε εδώ όπως έχουμε πει να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και να προχωράμε μπροστά», πρόσθεσε.    
 Το μέλος της Παιδοβουλής Χλόη Συρίμη, σε δηλώσεις της ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας για τη συνεχή ανατροφοδότηση.
  «Θα φανούν όλα εκ του αποτελέσματος», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










5784